Hírek

Az Atomerőmű tűzoltóság műveletirányító járműve Balatonföldváron
2017. október 11. 12:35
A MTSZ Balatonföldvári szakmai napjának – 2017. szeptember 30-án – egyik különleges bemutatója a Paksi Atomerőműben a tűzoltósági feladatok informatikai támogatására kialakított Operatív Műveletirányítási Rendszer ismertetése volt. A hosszú elemző és fejlesztő munka eredményére nagyon sokan voltak kíváncsiak, akik egyben a jövőbe is bepillantást nyerhettek.

Az MTSZ Tűzoltó Szakmai Napján 2017. szeptember 30-án az Atomerőmű tűzoltósága egy szeletet mutatot be az ott folyó munkából. 

Egy káresemény hatékony kezelése nagyban függ a felelős parancsnok gyors, szakszerű döntéseitől. Ezek a döntések jellemzően nagy pszichikai terhelés mellett, rövid idő alatt, nagy mennyiségű információt figyelembe véve kell, hogy megszülessenek. Igen lényeges tehát, hogy milyen támogatást kap a felelős parancsnok a kárfelszámolási tevékenység irányítása során. Különösen fontos ez, a Paksi Atomerőműben, hiszen egy rossz döntés következményei beláthatatlanok lehetnek, miközben maximum tíz percen belül meg kell kezdenünk a beavatkozást.     

Az Atomerőmű Tűzoltóságnál több éves elemző, felkészülő munka után döntöttek úgy, hogy a kárhelyparancsnok tevékenységét informatikai célmegoldásokkal is támogatni kell. Ennek érdekében egy speciális műveletirányító jármű lett kialakítva, amely számítógépekkel, nagy képernyőkkel, kommunikációs eszközökkel felszerelve vonulhat a káreseményhez. 

A kialakított operatív műveletirányítási rendszer (OMR) feladata, hogy gyorsan áttekinthető, térképi megjelenítéssel is támogatott formában biztosítsa a felelős parancsnok számára a szükséges információkat. Segítségével könnyebb a műveletek taktikai helyszínrajz szintű tervezése és nyomon követése, megoldott az elvégzendő feladatok listájának szituáció-függő gyors összeállítása, az erők, eszközök hatékony menedzselése, a végrehajtás monitorozása, s lehetővé válik az együttműködő szervek automatizált tájékoztatása, stb.

A fejlesztés nagymértékben járul hozzá az esetleg kialakuló káresemények gyors és eredményes kezeléséhez, az atomerőmű biztonsági szintjének emeléséhez. A képernyőkön megjelenő épületekről, tűzszakaszhatárokról, technikai berendezésről érdekfeszítő demonstrációt tartottak a kollégák.