Hírek

Százharminc tűzoltójármű – egyetlen családi házban
2017. augusztus 25. 13:04
Az egykori hatvani tűzoltó hivatásához közeli hobbit választott: tűzoltógépjárművek makettjeit gyűjti.

A Heves megyei Boldogon élő Előházi Tamás szolgálati járadékos, egykori hatvani tűzoltónak a hivatásához közeli hobbija van. Közel negyedszázada gyűjti a tűzoltógépjárművek makettjeit. Egy LIAZ típusú vízszállító járművel kezdte, melyet egyik rokonától kapott ajándékba, mikor tűzoltónak avatták fel. Ezt követte egy létrás Ikarus, majd egy Csepel, melyekkel szertettei lepték meg és innentől már nem volt megállás. A családja már beletörődött, mire adta fejét. Olykor ők is meglepik ünnepi alkalmakkor egy-egy makettel. Tudatosan kezdte gyűjteni kedvenceit, melyeket a cigaretta, kávé és az ital mellőzésével megspórolt pénzen vásárolt meg. Az Európai Unió országaiban rendszeresített szinte minden tűzoltószer – Mercedes, Iveco, Volvo, Scania, Unimog – is megtalálható már a gyűjteményében, mely egyre gyarapodik. Természetesen vannak orosz technikák is, mint a Zil, Gaz, Ural és az szakmában is elismert amerikai márkák.

A mára már mintegy 130 darabot számláló kollekciót – mely nem kis helyet foglal el a családi házban – szívesen mutatja be különböző rendezvényeken, ha meghívják. Előházi Tamás az egykori hivatását nem munkának, hanem szolgálatnak tekintette, ami az emberi javak és életek megmentéséről szólt. Hobbijával ma is kötődik a testülethez szép emlékként, melyet azzal is bizonyított, hogy karjára egy tűzoltót és az eltöltött szolgálati éveit tetováltatta.
 
kép és szöveg: H. Szabó Sándor 

 


 

Kapcsolódó képek:

Százharminc tűzoltójármű – egyetlen családi házban Százharminc tűzoltójármű – egyetlen családi házban Százharminc tűzoltójármű – egyetlen családi házban
>>> További képek a galériában <<<