Tűzoltók lepték el Szilast
2017. augusztus 23. 15:24
Családi tűzoltónapnak és az V. Polgármesteri Kupának adott helyszínt a szilasi (Szlovákia, Komáromi járás) sportpálya augusztus 12-én. Az eseményt a Szilasi Önkéntes Tűzoltó Testület szervezte.

A Szilasi tűzoltó nap a Szent Flórián szobor megkoszorúzásával kezdődött. Utána a csapatok regisztrációja következett, amelyet a szilasi és lakszakállasi ifjú önkéntes tűzoltók bemutatója követett. Mindezek után teljes erőbedobással elindult a tűzoltóverseny.

A rendezvényen részt vett Tánczos Péter, a Komáromi Járási Tűzoltóság igazgatója, Szendi László, a járási hivatal elöljárója, Alföldy József, a Komáromi Járási Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke, valamit Nemes István, a Magyar Tűzoltó Szövetség képviselője és az Országos Kismotorfecskendő-Szerelő Bajnokság szervezője és megálmodója.

A szervezők meglepetéssel is készültek a résztvevők számára, hiszen a nap folyamán bemutatták Szilas több mint 100 éves tűzoltófecskendőjét is, amely nemrégiben került felújításra.

A csapatok 3 kategóriában mérhették össze tudásukat: Tohatsuban, Klasszikusban és Sportban. A felszerelés, és a versenyszabályzat eltér a Magyarországon megszokottól. A versenyszabályzat leírta a védősisak és a mászóöv használatát. A csapatoknak a felkészülésre 5 perc ált a rendelkezésükre, amelyet egy digitális táblán követhettek nyomon. A csapat tagjai a rajtvonalnál felsorakozva kezdték meg a tűztámadást.

A nap igazán családias hangulatban telt, az elfáradt önkéntes tűzoltókat lángos és gulyás várta.

A rendezvény nemzetközi volt, hiszen országunkból is érkeztek csapatok. Kunszigeten kívül Ács településéről, és Szilas testvértelepüléséről, Zalagyömörőről is. A hétfős csapat minden tagja azért küzdött, hogy a lehető leghamarabb hajtsa végre a tűztámadást.

beszámoló és képek: Kunsziget ÖTE