Adomány Erdélybe
2017. május 24. 09:01
A Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével, és Albert Csaba H.M.Ö.T.E. elnök személyes közbenjárásával, a Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok felkészítésének és támogatásának eredményeként egy magyarországi település, Kóka, adományozott egy 6000 literes vízszállító Rába márkájú tűzoltó autót egy erdélyi településnek.

A kiválasztásnál nagyon fontos szerepet játszott az, hogy a H.M.Ö.T.E. folyamatosan frissíti a Hargita megyei Önkéntes Tűzoltóságok felszereltségi állapotát, és  az aktuális állapotfelmérés alapján Székelyvarságra esett a választás. A helyiek az adománynak jó hasznát fogják venni: a mintegy hatezer liter víz szállítására alkalmas gépjármű teljes oltó, mentő és védő felszereléssel érkezett. A székelyvarsági tűzoltók 14 bevetési ruhát, 12 mászóövet, valamint 5 tűzoltó baltát is átvehettek.

Utólag bebizonyosodott, hogy a legjobb helyre került az tűzoltó autó, hiszen a településen nagyon sok a közintézmény (Polgármesteri Hivatal, Művelődési Ház, napközik, iskolák, stb.),  Székelyvarság hagyományosan fakitermelő és fafeldolgozó településnek számít, több vállalkozás is működik ebben az ágazatban, és igen nagy számban keresik fel turisták is a települést minden évben, így ezeknek a védelme katasztrófahelyzetekben kifejezetten magas prioritással bír. Jelen pillanatig Székelyvarságnak nem volt ekkora kapacitású autója. Az Udvarhelyi Hivatásos Tűzoltóság vonulási ideje Székelyvarságra 30 perc, így az új autó érkezésével értékes perceket nyernek a település lakói.

Nyers István elnök úr vezetésével egy szakmai képzést is tartottak a Székelyvarsági önkéntes tűzoltóknak, amelyen 20 önkéntes vett részt, elsajátítva az alapfogalmakat.

A Magyar Tűzoltó Szövetség a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együttműködve 2015. április 18-án Szarvason alakította meg a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózatot. Az akkor kitűzött céloknak megfelelően a lehetőségek szerint a szövetség rendszeresen szervezi és koordinálja a határon túli magyarlakta települések önkéntes tűzoltóságainak technikai fejlesztését, a tagok képzését, valamint meghívja és fogadja a delegációikat az országos szintű szakmai, társadalmi és sporteseményekre. A székelyföldi önkéntes tűzoltók támogatása mellett az MTSZ azonos súllyal segíti a nemzeti és a hivatásbeli összetartozás erősítése érdekében a határon túli önkéntes kollégák szakmai képzését, illetve a felszerelések kiegészítését.