Hírek

Nők a Tűzoltó és Mentő Szervezetekben - bizottsági találkozó Szlovéniában
2017. május 03. 23:44
A Magyar Tűzoltó Szövetség a Tűzoltó- és Mentő Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (CTIF) újabb bizottságában kezdte meg működését. A 2012 óta működő „Nők a Tűzoltó- és Mentő Szervezetekben” elnevezésű bizottság a szlovén fővárosban, Ljubljánában tartotta soron következő ülését, 2017. április 24-27. között. A Magyar Tűzoltó Szövetség Füzy Andreát, a Heves Megyei Tűzoltó Szövetség elnökét delegálta a munkacsoportba, melynek fő célja a tűzoltó- és mentő szervezetekben dolgozó nők számának növelése, illetve megtartása - szerte a világon.

Az évente kétszer megrendezendő bizottsági ülésen, ezúttal (Magyarországgal együtt) 11 nemzet, 14 képviselője vett részt, az alábbiak szerint:

Ausztria                Viktoria Zechmeister

Dánia                    Peter Soe

Finnország            Mira Leinonen (bizottságvezető)

Hollandia               Saskia Pouw

Japán                  Hiroshi Fukuchi, Mariko Mori, Natsumi Sasaki

Lengyelország       Barabara Szykula-piec

Nagy-Britannia      Nicola Lown (titkár)

Svédország           Mona Hjortszberg (bizottságvezető helyettes)

Szerbia                 Ružica Belanovič

Szlovénia              Marinka Cempre Turk

A zsúfolt, kétnapos programnak a Szlovén Tűzoltó Iskola és Kiképző Központ adott otthont, mely Ig településen, Ljubljanától körülbelül 30 kilométerre található. Az értekezlet kezdetén, a bizottság tagjait köszöntötte Milan Dubravac. a CTIF egyik alelnöke, Franci Petek a Szlovén Tűzoltó Szövetség parancsnoka valamint Janko Petrovic a kiképző központ vezetője.

Ezek után személyes bemutatkozás majd az egyes országok előadásai következtek. Magyarország a legújabb tag a bizottságban, így Füzy Andrea prezentációjában elsősorban a Magyar Tűzoltó Szövetség került bemutatásra, érintve a katasztrófavédelemnél dolgozó, továbbá az önkéntes tűzoltóként tevékenykedő hölgyek helyzetét. Tekintve, hogy nem áll rendelkezésre országos statisztika e témában, így a Heves megyére vonatkozóan összegyűjtött adatok kerültek ismertetésre.

A tizenegy prezentáció és azok megvitatása után, szó esett a CTIF szervezet aktualitásairól, valamint a bizottság weboldalának kezeléséről, frissítéséről. Ezek után, a Tűzoltó Iskola egyik kiképzője bemutatta a központ működését, majd körbe vezette a bizottsági ülés résztvevőit a komplexumon. A modern, elméleti és gyakorlati oktatás minden kívánalmának megfelelő intézményben, évente maximum 80 fő hivatásos és önkéntes tűzoltót képeznek ki, egy féléves, bentlakásos tanfolyam keretében. Az év további részében továbbképzéseket bonyolítanak le, különféle szakterületeken.

A Ljubljanába való visszautazás után, egy kétórás, vezetett városnézéssel és munkavacsorával zárult az este. A találkozó második napja, Ljubljana város Tűzoltóparancsnokságának meglátogatásával kezdődött. A parancsnok Tomaž Kučič. bemutatta, a Ljubljana városát védő egyetlen hivatásos parancsnokság és 35 önkéntes tűzoltó állomás tevékenységét. Előadásában, majd próbariasztás elrendelésével is szemléltette a tűzoltóság működését.

A Kiképző bázisra érkezve négy munkacsoport alakult, amelyek először külön-külön majd együtt tárgyalták meg egy készülő felmérés kérdéseit. A kérdőív segítségével a bizottság részletes információkhoz jut majd az egyes országokról, illetve az ott tűzoltó- és mentő szervezeteknél dolgozó nőkről. A kérdőív idén júniusban kerül kiküldésre, melyet augusztus végéig kell visszajuttatni a bizottság finn vezetőjének. Az adatok feldolgozása után, a konklúziók ismertetésére a következő találkozón, Berlinben kerül sor, novemberben.

A bizottság tevékenységéről és a találkozón elhangzottakról, részletes információ a http://ctif.org/commissions/women-fire-and-rescue-services linkre kattintva található.

Füzy Andrea


 

Kapcsolódó képek:

Nők a Tűzoltó és Mentő Szervezetekben - bizottsági találkozó Szlovéniában Nők a Tűzoltó és Mentő Szervezetekben - bizottsági találkozó Szlovéniában Nők a Tűzoltó és Mentő Szervezetekben - bizottsági találkozó Szlovéniában
>>> További képek a galériában <<<