Hírek

Önkéntes tűzoltóhajó a Fertő-tavon
2016. október 21. 08:08
A fertőrákosi ÖTE által üzemeltetett tűzoltóhajó vigyáz a Fertő-tó biztonságára – az egyesület tagjai rengeteg munkát fektetettek a járműbe.

A Fertőrákos ÖTE a rusti önkéntesektől kapta az 1978-ban gyártott, Rotorte-Marine LTD England-ot négy évvel ezelőtt; közel egymillió forint ráfordítása, és rengeteg munkaóra után a St. Flóriánra keresztelt hajó szolgálatba állt a tavon.

Az üvegszálból készült, fémvázzal erősített hajótest kialakítása dupla fenekű, a két réteg között kitöltő habbal – ez pedig lehetővé teszi, hogy a hajó lenyitott rámpával közlekedjen. Így a vízből bármilyen bajba jutott személyt, sőt, akár egy kisebb csónakot is könnyedén a hajóba lehet húzni. Ráadásul kis merülésű hajóról van szó, így akár 30 centiméteres vízben sem feneklik meg. 

A jármű teherbírása egy tonna, vagyis nyolc személyt és felszerelést lehet vele szállítani. A kabin vízmentes és zárható – a kimentett személy biztonságosan elhelyezhető itt –, a keresőlámpákat a felújítók lecserélték korszerű, LED-es verziókra. A kétszáz lóerős, idén teljesen felújított motort az egyesület hamarosan szeretné lecserélni egy duplacsavarosra, hogy a hajó még fürgébb legyen.

A vízszivattyú egy Ziegler FP 16/8, mely a tavalyi évben lett szakműhelyben felújítatva. A szivattyú szívóoldala fixen ki van építve, rendelkezik lábszelepes szűrővel és szűrőkosárral is. A kabin tetején található egy forgatható vízágyú, a hajó oldalára pedig telepíthető egy tartalék vízágyú. Ez utóbbit a két nyomócsonk valamelyikéről lehet megtáplálni. A két nyomócsonkról továbbá táplálható még a parton álló gépjárműfecskendő. A hajó orrában kialakított hely van az egyesület Rosenbauer FOX 2 típusú kismotorfecskendőjének is, mely további sugarakat képes ellátni - ismertette Takács Péter, az egyesület parancsnoka. 

A St. Flórián jelenleg két hajóvezetővel teljesít szolgálatot, ami jövőre újabb két hajóvezetővel bővül. Jelenleg folynak az egyeztetések egy saját hajóhely és a hozzá tartozó infrastruktúra kiépítéséről.

Fotó és tudósítás: Lánglovagok.hu