Hírek

Országos lépcsőfutó bajnokság: eredmények
2016. szeptember 26. 13:27
Több mint kétszáz tűzoltó nevezett a tizenhetedik alkalommal megrendezett országos lépcsőfutó bajnokságra. Az eseményen az MTSZ részéről Kelemen Zsolt alelnök vett részt.

Az először 2000-ben, fővárosi szervezéssel megrendezett, 2006 óta pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közös szervezésű, immár országos viadalon a résztvevők teljes védőfelszerelésben, acélpalackos légzőkészülékben futnak fel a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri épületének huszonharmadik emeletére. Ez jókora fizikai megterhelés – a védőfelszerelés összsúlya megközelíti a harminc kilogrammot. 

A versenyzők férfi és női kategóriában, korcsoport szerinti osztásban, egyénileg és párban is indulhatnak. Utóbbi esetben a páros tagjai legfeljebb egy lépcsőfordulónyi távolságra távolodhatnak el egymástól. Az országos versenyre ebben az évben kétszázkilencen neveztek, minden katasztrófavédelmi igazgatóság, illetve számos önkormányzati, létesítményi tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület küldött versenyzőt. Pozsonyból négy szlovák tűzoltó érkezett, rajthoz állt a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ képviselője, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálatának futója, a SOTE Biztonságtechnikai Igazgatóságának sportolója, valamint az egyik támogató cég, a VI. kerületi Sportérem- és Serlegbolt indulója is.

Abszolút legjobb idővel Pauska Krisztián léphetett (FER Tűzoltóság) a dobogó legfelső fokára, míg páros versenyben Pandur Csaba és Molnár Máté tűzoltók (Pécs HTP) nyakába került az aranyérem. A 17. Lépcsőfutó Országos Bajnokságon összesen öt kollégának sikerült teljes védőfelszerelésben is három percnél rövidebb idő alatt teljesítenie a huszonhárom emeletnyi versenytávot.
 
Az abszolút rekord szintidőt egyébként dr. Kanyó Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője tartja, 2002-ben 2 perc 24 másodperccel bizonyult a legjobbnak. A tavalyi abszolút győztes, a FER Tűzoltóság versenyzője, Pauska Krisztián 2 perc 35 másodperccel lett a legjobb.

Az egyes kategóriák dobogósait érmekkel és kupákkal díjazták. Az összesen tizennyolc kategóriában kiosztott elismeréseket dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, valamint Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke adta át.

Tudósítás: BM OKF

Fotó: BM OKF / Jóri András


 

Kapcsolódó képek:

Országos lépcsőfutó bajnokság: eredmények Országos lépcsőfutó bajnokság: eredmények Országos lépcsőfutó bajnokság: eredmények
>>> További képek a galériában <<<