Hírek

Ismét vihar után bizonyítottak az önkéntesek
2016. július 18. 14:49
A korábbi esetek után ismét a vihar nyomában járó károkat számolták fel az önkéntesek számos helyszínen, több megyében is.

A szerda este érkezett, majd egészen csütörtök délutánig tartó vihar okozta károkkal kapcsolatban rengeteg segélyhívás érkezett. Bács-Kiskun megyében például a műszaki mentések során főként kidőlt fák és leszakadt faágak, illetve pár esetben összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvíz eltávolítása adott munkát az egységeknek. A hivatásosok mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók, valamint az önkéntes mentőcsoportok tagjai motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolították el a veszélyt jelentő fákat. 

Nem volt ez máshogy Baranya megyében sem: a károk felszámolásában a Pécsi Kutató Mentő és Tűzoltó Egyesület, a Hosszúhetényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Majs és a Villányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vett részt. Hosszúhetényben például egy kidőlt, mintegy tíz méter magas fa teljes útzárat képezett, ahol a települési önkéntesek komlóiakkal kiegészülve dolgoztak a fatörzs eltávolításán.

Villányban egy kétszáz négyzetméter alapterületű különálló pajtaépület tetőszerkezete dőlt össze, vélhetően a heves esőzés miatt. Az épület maga alá temetett egy személygépkocsit, de személyi sérülés nem történt. A siklósi hivatásos tűzoltók a villányi önkéntes beavatkozókkal közösen takarították el a törmeléket az autóról, majd a veszélyesen lógó deszkákat is leemelték. 

Majson egy szerb ortodox templom tetőszerkezetét rongálta meg egy kidőlt, mintegy tizenöt méteres fa; a majsi önkéntesek mohácsi és pécsi tűzoltókkal közösen távolították el a fát.

Pest megyében az első jelzést követően egészen csütörtök estig tartott a kárfelszámolás. Összesen több mint száztíz esetben avatkoztak be hivatásos és az önkormányzati tűzoltók a megye területén, a munkájukat az önkéntes tűzoltók is segítették. Legtöbbször útra, épületre, kerítésre dőlt fákat, leszakadt nagy méretű ágakat kellett az egységeknek eltávolítani, avagy megszüntetni a kialakult veszélyhelyzetet. A káresemények során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Somogy megyében is bőven akadt munkájuk a tűzoltóknak. Miklósiban a medréből kilépő patak a település kempingjét és a környező kerteket is elöntötte; a kiérkező tabi önkormányzati tűzoltók megtisztították az átfolyót, ezzel hárítva el a veszélyhelyzetet. Megyeszerte tíz helyszínen dolgoztak a szivattyúk; Nágocson több családi ház kazánházában és szuterénjében majd' másfél méter magasan állt a víz. Itt a települési önkéntesek avatkoztak be, mint ahogyan annál a háznális, amelynek a tetőszerkezetét megbontotta a vihar.

Tolna megye területén a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói a viharral kapcsolatban nagyjából száz esetben hajtottak végre műszaki mentést. A káresetek jellemzően Dombóváron, Kocsolán, Nagykónyiban, Tamásiban, Szekszárdon, Decsen, Bátaszéken, Alsónánán és Bonyhádon, illetve ezek környékén keletkeztek. 

Tudósítás: PécsMa, BM OKF

Képek: PécsMA

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Ismét vihar után bizonyítottak az önkéntesek Ismét vihar után bizonyítottak az önkéntesek Ismét vihar után bizonyítottak az önkéntesek
>>> További képek a galériában <<<