Hírek

Örök nyugalomra helyezték Csőglei István nyá. tű. ezredest Szekszárdon
2016. június 28. 08:52
Gyászolók sokasága kísérte utolsó útjára hétfőn Csőglei István nyá. tű. ezredest.

Csőglei István nyugállományú tűzoltó ezredest, a katasztrófavédelem halottját testületi tiszteletadás mellett hétfőn kísérték utolsó útjára a szekszárdi újvárosi köztemetőben. A családtagok mellett végső búcsút vettek tőle az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői, a megyei igazgatóság munkatársai, a társszervek vezetői, az önkörmányzati és önkéntes tűzoltó egyesületek vezetői. Részvétét fejezte ki a Magyar Tűzoltószövetség képviseletében Dobson Tibor tű. dandártábornok.  

Csőglei István nyugállományú tűzoltó ezredes 1950. októberétől a makói József Attila Újoncképző Tanosztályon kezdte meg tanulmányait. Ennek elvégzése után  a Zalai Bázakerettyei Tűzoltó Örsön kezdte meg szolgálatát. Négy hónap után Budapestre került, majd 1952 tavaszán Bonyhádon teljesített szolgálatot.Folyamatosan csiszolta tudását, melynek köszönhetően felvételt nyert a Tas vezér utcai tiszti iskolára. Frissen végzettként 1953 júniusától a Tolna Megyei Tűzoltó Parancsnokság tűzrendészeti előadó beosztását tölthette be, így az önkéntes tűzoltó egyesületekkel és a mezőgazdaság tűzvédelmével foglalkozott. 25 évesen lett városi parancsnok Szekszárdon. 1957-ben ismét Bonyhádon folytatta a munkát. 1961-től visszakerül a megyére ahol 1965-től 1986- augusztus 30-án történt nyugdíjba vonulásáig a megyei parancsnok-helyettesi beosztást töltötte be. Nyugállományba ugyan alezredesként vonult, azonban  2004-ben a kurdi megyei tűzoltónapon a Belügyminisztérium államtitkárától vehette át az ezredesi előléptetéséről szóló dokumentumot.

Nyugdíjas évei legalább olyan aktívan teltek, mint a hivatásos tűzoltó évek.A Paksi Atomerőmű üzemeltetésében előbb szakmai tanácsadói minőségben vett részt, majd hosszú időn át látogatócsoportokat vezetett.

Nevéhez kötődik a Bonyhádi Tűzoltó Múzeum létrehozása is. Részt vett a Magyar Tűzoltó Szövetség újjá alakításában. 1990 után minden megyében így Tolnában is megindult a szervezés. Az 1991. áprilisi ülésen a Tolna Megyei Tűzoltószövetség  elnöknek választották. Következő évtől kezdve pedig az országos vezetőség munkájában is részt vett. Elnökként 2000 áprilisáig, örökös tiszteletbeli elnökként pedig a végső pillanatig a tűzoltókért dolgozott.

Számos publikációja jelent meg. Kutatta a tűzoltóságok történetét. Megírta a paksi, a tamási, a dunaföldvári, a dombóvári, a faddi, a tolnai, a zombai önkéntes tűzoltó egyesületek, az Atomerőmű Tűzoltóság, a Tolna Megyei Tűzoltószövetség 100 éves történetét, de megjelentek életrajzi művei is.

Régi vágya teljesült akkor, amikor a Szent Flórián Alapítványt létrehozta, mely azóta is töretlenül segíti a rászoruló tűzoltó bajtársakat.

A család és a hozzátartozók fájdalmában osztozva búcsúzott ma Csőglei István nyugállományú tűzoltó ezredestől a  Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok, a Tolna megyei Hivatásos és Önkormányzati Tűzoltóságok, az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek tagjai, a Paksi Atomerőmű Zrt. és az Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóság munkatársai, a Magyar Tűzoltó Szövetség Országos és Tolna Megyei Elnöksége, a Tolna Megyei Tűzoltózenekar . Búcsúztak Pista bácsi bajtársai, volt munkatársai, kollégái, barátai, ismerősei, és azok, akik Pista bácsitól tanulták a tűzoltó szakmát és az emberséget. 

Nyugodjék békében!

(tudósítás és kép: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)