Hírek

Országos Tűzoltó Nap: megemlékezés Szent Flóriánra
2016. május 04. 10:28
Május 4. hagyományosan a Szent Flóriánra való megemlékezés napja, az Országos Tűzoltó Nap, amelyet idén is megünneplünk. De mit érdemes tudni Szent Flóriánról?

A bajban, a veszélyben, amikor az erő, akarat és leleményesség már kevésnek bizonyul a csapások leküzdésére, az oltalmazásra, a vigaszra szoruló emberek gyakran hitükbe, vallásukba vetett meggyőződésük alapján, fohászkodnak természetfeletti segítségért. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre a keresztény kultúrában Szent Flórián alakját.

A III-IV. század fordulóján élt, egészen a centúriói rangig vitte; parancsnokként Noricum provincia (a mai Ausztria) területén irányította katonáit, akik elsősorban tűzoltói feladatokat láttak el. Már akkor felvette a kereszténységet, amikor az még nem volt igazán népszerű, és sosem titkolta azt. Élete a Diocletianus által elrendelt, utolsó, legnagyobb keresztényüldözés idején – a IV. sz. elején – vett fordulópontot. Mikor megtagadta a felügyelete alá tartozó területen a keresztények üldözését, vizsgálódó felettesei újból színvallásra kényszerítették. Mikor ismét hitet tett a kereszténysége mellett, megkínozták, amit azonban halált megvető bátorsággal tűrt. A legenda szerint máglyahalálát azért változtatták vízbefojtásra, mert odakiáltott a máglyagyújtónak: „Ha meggyújtod, a lángok hátán a mennyekbe jutok majd.”

A szentté avatott Flórián alakjához több történelmi tény és legenda kapcsolódik, amely alapján a XIII-XIV. századtól kezdve a szent tekintélye Európa-szerte növekedett, és a tűzzel összefüggő mesterséget folytatók is védőszentjükké választották.

Hazánk területére Szent Flórián kultusza a XV. századtól kezdve osztrák és német közvetítéssel jutott el, akit általában római katonaként, jobb kezében egy lakóház tüzét oltó vizes edénnyel ábrázolnak. A magyar tűzoltóságok tagjai 1834. május 4-től kezdve minden évben megemlékeztek Szent Flóriánnak, mint a tűzoltók védőszentjének évfordulójáról. Magyarországon 1948-1991-ig a tűzoltókat is szeptember 29-én az akkori Fegyveres Erők Napján köszöntötték.

A megemlékezés ellentmondást rejtett magában, mert a tűzoltóság nem fegyveres szervezet. A tűzoltók számára az ember nem az ellenség képét jelentette, hanem azt, akit állampolgárságra, vallásra, politikai hovatartozásra, nemzetiségre való tekintet nélkül, akár az életük árán is meg kell menteni. A magyar tűzoltó hagyományok megőrzése, a tűzoltóság társadalmi megbecsülése, a tűzoltók méltó elismerése érdekében 1991-től újra május 4-e az Országos Tűzoltó Nap, amelyet évente központi, megyei és települési rendezvényeken ünnepelhetünk.

A Magyar Tűzoltó Szövetség és a Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület szervezésében 2016. május 7-én immár nyolcadik alkalommal zajlik az Országos Tűzoltóbörze és Találkozó, amely a tűzoltó szövetségek országos szintű és rangú találkozója. Az eseményt természetesen a helyi Szent Flórián-szobor ünnepélyes megkoszorúzása zárja majd.