Beavatkozások 2024. feb. 5–11.
2024. február 13. 08:13
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Fejér

Fatároló gyulladt ki egy családi ház udvarán hétfőn este Pusztaszabolcson. A tűz átterjedt a tárolóval egybeépített garázsra és a szomszéd fészerére. A lángokat a város katasztrófavédelmi őrsének hivatásos tűzoltói és a helyi önkéntes tűzoltók fojtották el. Az oltási munkálatok közben egy propánbutángáz-palackot kivittek a garázsból, ahol tizenöt négyzetméteren bútorok és szerszámok égtek. A tűzben a húsz négyzetméteres tárolóba bekészített tűzifa nagy része és a fészerben lévő kerti bútorok, motorkerékpár és bicikli megsemmisült.  Személyi sérülés nem történt.

Vas

Növényi hulladékot égetett hétfőn délután egy ember a felsőcsatári, Hegyi úti kiskertjében. A tűz az erős szélnek köszönhetően továbbterjedt a telek mellett lévő szőlősre. Az égetést végző ember a helyi rendeletnek megfelelő napon és időpontban végezte a tevékenységet, rendelkezett a tűz eloltására alkalmas eszközökkel, azonban az időjárási viszontagságokat nem vette figyelembe. A szombathelyi hivatásos, helyi és nardai önkéntes tűzoltók és a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltói vízsugárral és kéziszerszámokkal a tüzet eloltották. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Budapest

Kigyulladt egy személyautó hétfő este Budapest második kerületében, az Endrődi Sándor utcában. A jármű motortere teljes terjedelmében égett. A fővárosi hivatásos és rózsadombi önkéntes tűzoltók vízsugárral eloltották a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Fának ütközött egy személygépkocsi Tiszalök és Tiszadada között. Az autóban csak a sofőr utazott, akit könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők. Egy tiszadadai önkéntes tűzoltó és a tiszavasvári önkormányzati tűzoltók áramtalanították az autót, majd a helyszínt biztosították a rendőrségi helyszínelés idejére.

Ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű és avar csütörtökön délután a nagyecsedi Lutheránus utcában, egy kert mögött. A mátészalkai hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal és gyorssugárral fékezték meg a lángokat.

Tűz keletkezett egy családi házban keden délután Tiszadobon, a Dózsa György utcában. A tűzesethez a tiszavasvári hivatásos és a tiszadobi önkéntes tűzoltók érkeztek elsőként, majd a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók is csatlakoztak a káreset felszámolásához. A tűz egy kályha miatt keletkezhetett, és egy helyiséget érintett. Miután az egységek elfojtották a lángokat és megbizonyosodtak arról, hogy senki sincs az épületben, hőkamerával is átvizsgálták az ingatlant. Az eset során nem történt sérülés, egy ember elhelyezésében rokonok segítettek.

Kéményben keletkezett tűz kedden egy baktalórántházi és egy demecseri lakóháznál is. A baktalórántházi hivatásos, valamint a demecseri önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal szüntették meg a kéményekben a parázslást. Az esetekről értesítették a kéményseprőket, lakosságvédelmi intézkedésre egyik helyen sem volt szükség.

Pest

Lesodródott az útról és egy beton villanyoszlopnak ütközött kedden hajnalban egy személygépjármű Tahitótfalu közelében. A járműben egyedül a sofőr utazott, aki könnyebben sérült. A baleset során a villanyoszlop kitört, amelynek következtében százharmincöt fogyasztónál nem volt áram. Az ELMÜ szakemberei hat áramfejlesztővel biztosítja az áramellátást a teljes javítás ideje alatt. A szentendrei hivatásos, a szigetmonostori és a leányfalui önkéntes tűzoltók átvizsgálták a járművet, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Nógrád

Egy hétvégi ház tetejére szakadt egy tizenöt méter magas fa egyik ága kedd délután Nógrád településen, a Liliom utcában. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei motoros láncfűrész segítségével eltávolították az ágat az épület tetejéről.

Két alkalommal adott munkát az erős szél a Nógrád vármegyei hivatásos tűzoltóknak szerdán. Érsekvadkerten, az Eötvös Loránd úton egy tölgyfa lehasadt ágai veszélyeztették a gyalogos forgalmat. A rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint az Érsekvadkert Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei létraszer és motoros láncfűrészek segítségével eltávolították a magasban lógó ágakat. Bátonyterenyén, a Kossuth Lajos úton egy üzemcsarnok tetejét fedő trapézlemezeket szaggatott fel a szél. A helyi hivatásos tűzoltók eltávolították a tetőről a veszélyessé vált lemezeket.

Tolna

Lakóépülettel egybeépített melléképület égett teljes terjedelmében kedden délután Faddon, a Temetősor utcában. A tolnai önkormányzati, a faddi önkéntes és a paksi hivatásos tűzoltók áramtalanítottak és három vízsugárral oltották el a tüzet. A tűzeset során egy gyermek égési sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat kórházba szállította. A tűz keletkezési okát tűzvizsgálati eljárásban vizsgálják.

Somogy

Összehordott vágástéri hulladék égett Somogyvámoson, a Krisna völgyben. Hétfő este kérték a tűzoltók segítségét a helyiek, mert harminc méter hosszan, tíz méter szélességben és átlagosan két méter magasan lángolt a faágakból álló halom. Az erős szél vélhetően felélesztette a korábban gyújtott tüzet, amely továbbterjedt az összegyűjtött zöldhulladékra.  A tüzet a marcali hivatásos tűzoltók kezdték oltani, munkájukat erőgépekkel és egy lajtos kocsival is segítették. A kedd délutánig tartó munkálatokban a somogyvári önkéntes tűzoltók is közreműködtek.

Meggyújtotta a fenyőágakat egy nemesdédi lakos szerda délelőtt, ám a feltámadó erős szél belekapott és lángra lobbantotta az udvaron felhalmozott hulladékot. A tulajdonos megpróbálta elfojtani a tüzet egy kerti locsolóval, de nem járt sikerrel. A miháldi önkéntes és a böhönyei önkormányzati tűzoltók fékezték meg a tüzet.

Kerti hulladékot égettek egy karádi családi ház udvarán szerda délután, a tűz azonban továbbterjedt és a tulajdonos nem tudta megfékezni a lángokat. A helyi önkéntes és a balatonboglári önkormányzati tűzoltók siettek a segítségére, eloltották a lángokat.

Berzencénél letért az útról és árokba csúszott egy személyautó, amelynek mentését a csurgói önkormányzati és a berzencei önkéntes tűzoltók végezték el. Az eset során senki sem sérült meg.

Békés

Kigyulladt egy ipari ingatlan szerdán este Füzesgyarmaton, a Petőfi utcában. A több mint ötszáz négyzetméteren teljes terjedelmében égő műhelyben és raktárépületben a gépek, az alkatrészek és járművek teljesen megsemmisültek, valamint az udvaron tárolt raklapok és nyolcvan tonna ruhanemű jelentős része is a tűz martalékává vált. A szeghalmi, a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a szarvasi, a püspökladányi, a karcagi, a berettyóújfalui és a hajdúszoboszlói hivatásos, valamint a helyi önkéntes tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, a tüzet tizenegy vízsugár, kéziszerszámok és egy erőgép segítségével oltották el. A katasztrófavédelmi mobil labor több helyszínen végzett ellenőrző mérései alapján egészségre veszélyes koncentrációban mérgező anyagok nem kerültek a levegőbe. A gyors beavatkozásnak köszönhetően szomszédos ingatlanokat sikerült megvédeni, valamint a tűzeset során senki sem sérült meg. A tűz kialakulásának körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Csongrád-Csanád

Maroslele két pontján is egy-egy lehasadt ág veszélyeztette csütörtök délelőtt a forgalmat. Előbb a Kossuth utcába, majd a Rákóczi utcába riasztották a makói hivatásos és a maroslelei önkéntes egységet. A tűzoltók mindkét műszaki mentést rövid idő alatt elvégezték, a gyors beavatkozásoknak köszönhetően sérülés nem történt.

Pest

Két villanyoszlopnak is nekiütközött egy személygépkocsi hétfőre virradóra Dunaharasztiban, a Fő út és a Magyar utca kereszteződésében. Az ütközés következtében az egyik villanyoszlop kitört, a személygépkocsi felborult. A helyi önkéntes és a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt. A balesetben három ember szenvedett könnyebb sérüléseket.

Kigyulladt egy százötven négyzetméteres családi ház tetőszerkezete vasárnap a kora reggeli órákban Pócsmegyeren, a Fecske utcában. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek a tető már teljes egészében égett, a tűz átterjedt az épület mellé épített garázsra is. A szigetmonostori, a leányfalui önkéntes és a szentendrei hivatásos tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, eloltották a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták a kiégett lakóházat. A tűz keletkezésekor a házban nem tartózkodott senki.