Hogyan járjunk el a sérült elektromos járművekkel?
2024. február 09. 15:38
Egyre több az utjainkon az elektromos jármű és sajnos a balesetek, műszaki mentések száma is növekszik. Egyre több ismeretet szerzünk az elektromos járművek tűzoltásáról, de mi a teendőnk, ha balesethez kiérkezve a jármű nem gyulladt ki, de fennáll az akkumulátor sérülésének veszélye?

Miből állapítható meg, hogy a lítiumion-akkumulátor sérült lehet?

Kiérkezéskor a sérültek mentése az első feladat, de közben már a jármű állapotát és a potenciális kockázatokat is fel kell mérni. Miből állapíthatók meg a kockázatok?

• A nagyfeszültségű rendszer hibáira vonatkozó üzenetek a műszerfalon (narancssárga vagy piros figyelmeztető lámpa), esetleg figyelmeztető feliratok a műszerfalon.
  • Súlyos sérülések, különösen az akkumulátor területén. A sérülés mértékének felmérése illetve a sérült terület felismerését elvégezhetjük a jármű mentési adatlapjának segítségével.
  • Alváz alatti sérülések, pl. behatolás és/vagy deformáció.
  • Kinyílt légzsákok.
  • Az akkumulátor hőmérsékletének folyamatos emelkedése vagy jelentősen megnövekedett hőmérséklete (> 60 °C), szokatlan aromás szag, folyadékszivárgás vagy füst az akkuházból.
  • Szükség esetén akkumulátor diagnosztikai vizsgálata szakemberrel. Figyelembe kell venni, hogy a jármű akku, sokkal később is meggyulladhat.

Ha egy lítiumion-akkumulátorral felszerelt járművet – melyben az akku potenciálisan sérült – leparkolnak, azt úgy kell tenni, hogy a járműtűz későbbi kitörése esetén a tűz ne terjedjen át a szomszédos járművekre, épületekre, növényzetre, stb. A kiérkező tűzoltóknak erre is tekintettel kell eljárni, és megfelelő távolságra szállítani a járművet.  Ennek célja nem a tűz megelőzése, hanem a tűz terjedésének megakadályozása. Ezzel egyidejűleg elkerülhetők a környezetet esetlegesen szivárgó akkumulátor-folyadékok által okozott kockázatok is.

Mi a tűzoltók feladata?

• Válasszuk le a nagyfeszültségű rendszert az áramellátásról.
  • Biztosítsuk a járművet elgurulás ellen.
  • Javasoljuk a jármű felülvizsgálatát, javítását.
  • Lássuk el a sérült jármű szállításával és tárolásával kapcsolatos tanácsokkal a tulajdonost.

A poszt a Rescue Security & Safety VII projekt részeként jelent meg.

A projektet a Miniszterelnökség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatta