Hírek

Beavatkozások 2023. okt. 16–22.
2023. október 25. 08:30
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Bács-Kiskun vármegye

Egy traktor és egy személyautó karambolozott kedden hajnalban Mélykúton, a Széchenyi utcában. A helyi önkéntes és a jánoshalmi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben senki sem sérült meg.

Összeütközött két személyautó és egy kistehergépkocsi szerdán kora reggel a 44-es főút Nyárlőrinc és Lakitelek közötti szakaszán. A baleset következtében a kisteherautó egyik kereke kitört. A nyárlőrinci önkéntes a kecskeméti hivatásos tűzoltók áramtalanították a két személyautót, a forgalmi akadályt megszüntették, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben senki sem sérült meg.

Vas vármegye

Őz ugrott egy autó elé kedden hajnalban a Kondorfa és Őriszentpéter közötti úton. A sofőr ijedtében félrerántotta a kormányt, emiatt a jármű többször megpördült a tengelye körül, végül az oldalára borulva állt meg. A balesetben az autó vezetője nem sérült meg. A szentgotthárdi hivatásos és az őriszentpéteri önkéntes tűzoltók áramtalanították, valamint kerekeire állították a járművet.

Tűz ütött ki hétfőre virradó éjszaka egy műanyag hulladékokat feldolgozó üzemben, a Vas vármegyei Szemenye határában, a 8-as főút mellett. Több ezer négyzetméteren égett a bálákban, négy-öt méter magasra felhalmozott hulladék. A tűzesethez a sárvári, a körmendi, a szombathelyi, a zalaegerszegi, az ajkai, a keszthelyi és a győri hivatásos, a vasvári önkormányzati, valamint a hosszúperesztegi, a kámi, a szombathelyi, a rumi és a csehimindszenti önkéntes tűzoltók vonultak ki. Az egységek még hétfő délelőtt is oltották a tüzet. (videó: Szuhogyi-Balogh Nikoletta, Vas VMKI)

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Hétfőn több ága is lehasadt egy nagy méretű fának a gégényi óvoda udvarán. Az ágak gyerekeket, óvodai dolgozókat veszélyeztettek, ezért a demecseri önkéntes tűzoltók a kisvárdai parancsnokság létrás járművének segítségével avatkoztak be motoros láncfűrésszel. Az egységek a demecseri Hunyadi úton is végeztek műszaki mentést, ott a templomkertben egy nagy platánfa lehasadt ágait kellett eltávolítani.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy tarpai házban szerdán, miután a tulajdonos begyújtott a cserépkályhába. A fehérgyarmati hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók mérései nem mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban, azonban az egységek megállapították, hogy a kéménybekötés hibás, így felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy az érintett kéményt ne használják, ameddig azt szakember át nem vizsgálja. A ház fűtése más módon megoldható, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. Az esetről értesítették a kéményseprőket.

Pest vármegye

Két személygépkocsi ütközött össze szerdán éjszaka a 11-es főúton, Tahitótfaluban. Az ütközés következtében az egyik autó egy villanyoszlopnak csapódott, amitől az oszlop eltört. A leányfalui önkéntes és a szentendrei hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A balesetben három ember szenvedett könnyebb sérüléseket.

Kigyulladt egy ötven négyzetméteres melléképület és a vele egybeépített garázs a benne álló autóval együtt szerda délután Pátyon, az Arany János utcában. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, már mindkét épület teljes egészében égett. A tüzet a helyi önkéntes a törökbálinti és a fővárosi hivatásos tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották átvizsgálták a kiégett épületeket.

Két személygépkocsi ütközött össze csütörtökön délelőtt Tápióság és Tápiószecső között. Az ütközés következtében az egyik autó árokba csapódott, egy ember a roncsba szorult. A tápiószecsői önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók a sérültet feszítővágó segítségével kiszabadították a roncsból, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt lezárták. A balesetben két felnőtt súlyos, egy gyermek pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Nógrád vármegye

Összeütközött két személyautó szerda délután a 21-es számú főúton, Mátraverebély közelében. A balesetben összesen négy ember volt érintett, ketten saját erejükből el tudták hagyni a járműveket. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei feszítővágó segítségével szabadították ki a két sérültet, majd átadták őket a mentőszolgálat munkatársainak. Az egységek ezután áramtalanították a járműveket. Mivel az úttestre olaj és a balesetből származó törmelék került, a közútkezelő szakemberei is a helyszínen dolgoztak.

Zala vármegye

Lerakódott korom izzott és égett egy családi ház kéményében csütörtök délután Letenyén, a Béc utcában. Mire a város hivatásos és önkéntes tűzoltói a helyszínre értek, az ott tartózkodók kiszellőztették a füsttel telítődött ingatlant. Az egységek eltávolították a parazsat a kályhából, majd tisztítókefével eltávolították a lerakódást a kéményből. Személyi sérülés nem történt.