Hírek

CTIF Önkéntes Tűzoltó Bizottsága ülése Görögországban
2023. október 24. 12:24
A Görög Önkéntes Tűzoltó Szövetség adott otthont a CTIF Önkéntes Tűzoltó Bizottsága ülésének október 16-19-én. Ezen a Magyar Tűzoltó Szövetség képviseletében – online – dr. Cziva Oszkár vett részt. Rövid beszámolóját közöljük.

A CTIF Önkéntes Tűzoltó Bizottságának 10. ülésére a Földközi-tengeren fekvő Hydra szigetén került sor a Görög Önkéntes Tűzoltó Egyesület meghívására.

A helyszínen 12 ország 22 résztvevője gyűlt össze, hogy megvitassák az önkéntes tűzoltóságok aktuális kérdéseit. A találkozó fő témája a klímaváltozásnak a tűzoltóságok munkájára gyakorolt hatásáról szólt. Ez ma már nem csak a déli államokat érinti, ezért fordítottak kiemelt figyelmet két kérdés megválaszolására:

  • Hogyan kell az (önkéntes) tűzoltóságoknak alkalmazkodniuk a megváltozott éghajlati viszonyokhoz?
  • Milyen hatással lesz ez a technológiára, a taktikára és a kapcsolódó képzésre?

Ma már minden nemzetnek vannak ebben saját tapasztalatai, vegetációs tüzek, rendkívüli időjárási körülmények formájában. Ebben különös szerepe van a helyben lévő és gyorsan bevethető önkénteseknek. A résztvevők tapasztalataikat, véleményüket előadásokkal és a vitához való hozzászólásokkal osztották meg. Ezen belül kiemelt figyelmet kaptak az északi hollandiai és a déli görögországi tudományos kutatási projektekről szóló jelentések. Mindkettő az önkéntes tűzoltóságok munkájának jövőjére és különös tekintettel a tűzoltók motivációira és a megtartására helyezte a hangsúlyt.

Karin GROENEWEGEN TER MOSCHE (Hollandia) bemutatott egy 4 éves kutatási programot, amely figyelembe veszi a munkaadók szempontjait, az embereknek a tűzoltóságtól való távozásának okát, hangsúlyt fektet a toborzásra és a csapat megtartására irányuló tevékenységeikre azáltal, hogy figyelembe veszi a polgárok elképzeléseit, tanul más önkéntes szervezetektől. Kiemelt figyelmet fordít a nőknek a „tűzoltóságban” betöltött szerepére és a fejlesztés lehetőségeire.

Ennek kapcsán a nemzeti különbségek is szóba kerültek. Görögország képviselője arról számolt be, hogy Görögországban alacsony az önkéntes tűzoltók között a nők aránya. Ennek okai összetettek és történelmiek. Ugyanakkor felismerték ennek jelentőségét és a közbiztonsági régiókban figyelmet fordítanak erre a kérdésre. A polgárok, különösen a nők motivációját jelentősen fejleszteni kell. A német nyelvterület tűzoltói ebben sokkal jobban állnak.

Ezért is említették a hozzászólók, hogy a probléma megoldásához fontos, hogy pozitív kép alakuljon ki a tűzoltókról, és más országokban valamint más önkéntes szervezetekben is érdemes a jó gyakorlatokat keresni. A pozitív diszkrimináció is hasznos lehet.

A helyzet javítása érdekében fontos figyelni a nők szerepének erősítésére, és támogatni őket abban, hogy oktatóvá, kiképzővé váljanak. Sőt kiemelten hasznos lehet, ha a nőket a vezetői/parancsnoki szerepek felé irányítják. Más szinten, de ugyancsak fontos, hogy számukra megfelelő ruházatot és felszerelést kell biztosítani.

A bizottság foglalkozott az ukrajnai helyzettel is. A Német Tűzoltószövetség, az Osztrák Szövetségi Tűzoltószövetség és a Lengyel Önkéntes Tűzoltóságok Szövetsége ez év tavaszán megállapodott abban, hogy a szörnyű ukrajnai háború után segítik az országban, az ott még hiányzó önkéntes tűzoltóságok rendszerének felállítását. Ebben a három szövetség jelentős eszközbeli és szervezési támogatást biztosított már eddig is. A CTIF Önkéntes Tűzoltóság Bizottsága támogatja ezt az álláspontot, és felkéri a nemzeti tűzoltósági szövetségeket, hogy csatlakozzanak az állásponthoz és támogassák azt.

A Bizottság a következő ülését online formában 2024 tavaszára tervezi, a személyes részvételű bizottsági ülés várhatóan Hollandiában lesz 2024 őszén.

Dr. Habil Cziva Oszkár