Hírek

Bulgáriába indult a HUSZÁR
2023. október 04. 10:46
Október 2-án reggel indult el a Bulgária északnyugati részén található Montana városába a HUSZÁR Mentőszervezet csaknem negyvenfős állománya, hogy ott egy harminchat órás terepgyakorlaton ismét megszerezze az ENSZ INSARAG szerinti közepes városi kutató-mentő minősítést.

A kiutazó kontingens a Pécsi Kutató-mentő és Tűzoltó Egyesület, a KÖTÉL (Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület), a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat, a Zala Különleges Mentők Egyesülete és a Magyar Vöröskereszt HERO egységének összesen harminckilenc önkénteséből, öt keresőkutyából, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársaiból, a HUNOR megfigyelőiből, illetve a csapat cseh mentorából áll. 

A gyakorlaton részt vevő HUSZÁR-tagokat (illetve minden eshetőségre felkészülve tíz embert tartalékként) éjszaka riasztotta a BM OKF központi főügyelete. Az érintettek ezt követően a meghatározott gyülekezési pontra, vagyis a katasztrófavédelem budapesti, tizenhetedik kerületi kiképző- és raktárbázisára vonultak be. Ott orvosi, a keresőkutyák pedig állatorvosi előszűrésen estek át, így kiderült, ki bevethető a megjelentek közül, illetve mindenkit hozzárendeltek a gyakorlat során betöltendő beosztásához. A csapat meghatározott tagjai a megfelelő nemzetközi online felületen dokumentálták a történteket, és feltöltötték a kiutazók névsorát. 

Mindezek után felpakolták a teherautókra a gyakorlaton szükséges szakfelszereléseket, az egyéni csomagokat, indulás előtt a csapat még eligazítást kapott, illetve munkavédelmi oktatáson esett át. 

A HUSZÁR kiutazó kontingensét dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő és dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztályának vezetője indította útnak a Ferihegyi úti bázisról.

Mindezek után az újraminősítésen résztvevő önkéntesek és az őket kísérő hivatásosok gépkocsira, buszra szálltak. A kontingens hét járművel, konvojban, összesen tíz tonna felszereléssel indult el – Románián keresztül – a bulgáriai Montana felé. Egy éjszakát töltenek egy közeli városban, a gyakorlat helyszínére 3-án, kedden utaznak el. 

A HUSZÁR 2012-ben tett minősítő vizsgát az ENSZ INSARAG irányelvei alapján, az előírások szerint öt év után, 2017-ben újra bizonyítania kellett, hogy megfelel a közepes kategóriájú városi kutató-mentő csapatokkal szemben támasztott nemzetközi követelményeknek. A mostani a második újraminősítésük.

Forrás: BM OKF