Tízezer forint, életet menthet, mégis sajnálják rá a pénzt a magyarok
2023. szeptember 22. 10:32
A tavaly indult és idén lezárult, füstérzékelőkkel kapcsolatos kampány üzenetét tolmácsolta Dobson Tibor tű. vőrgy., az MTSZ elnöke egy sajtóeseményen. Az üzenet egyértelmű: még mindig veszélyesen kevés füstérzékelő üzemel a hazai lakásokban.

A dohányzással összefüggő egészségügyi ártalmakat ma már senki sem vitatja, azt azonban kevesebben tudják, hogy ez a magyarországi lakástüzek egyik fő okozója is. Miközben a világon több mint egymilliárd ember füstöl, addig nálunk kétmillióan gyújtanak rá rendszeresen. A Füstmentes formába hozunk! elnevezésű kampány sajtóeseményén Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke többek között arról is beszélt a Világgazdaságnak, hogy hazánkban továbbra sem elterjedtek a füst- és tűzjelző berendezések, pedig egy átlagosnak mondható, 40-50 milliós lakásban a tízezer forintos kiadás nem igazán jelent pluszköltséget.

– A nyílt láng, az elektromos zárlat, a tüzelő- és fűtőberendezés, valamint a dohányzás okozza a legtöbb lakástüzet Magyarországon, amelyből csak az idei első fél évben 3500 volt. Az esetek többségében nem az történik, hogy a kukába beledobják az égő csikket, hanem sokszor bódítószer hatására elalszik az illető cigizés közben. A lehulló parázs ezután izzást kezdeményez, a nagy füst pedig tulajdonképpen megmérgezi az embert. Itt jönnek képbe a tűz- és füstjelző rendszerek, amelyek a dohányzástól függetlenül életet menthetnek – mondta a Világgazdaságnak Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a Füstmentes.hu és a Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület „Füstmentes formába hozunk!” elnevezésű kampányának sajtótájékoztatóján, amelyet a Brain Bar 2023 jövőfesztivál részeként tartottak.

– Németországban például kötelező elem lett az új építésű házakban, máshol a korábban felhúzott épületekben is felszerelték őket.

Magyarországon azonban valamiért továbbra sincs terítéken ennek a bevezetése, pedig egy átlagosnak mondható, 40-50 milliós lakásban a tízezer forintos kiadás nem igazán jelent pluszterhet.

– Tavaly májusban a Füstmentes.hu-val indítottunk egy éves projektet, melynek részeként 700 darab füstérzékelőt osztottunk szét különböző településeken és társadalmi csoportokban. Bács-Kiskun vármegyében azután az egyik ilyen, általunk ajándékozott szerkezet életet mentett, ráadásul még a tűzoltóknak sem kellett beavatkozniuk – jegyezte meg Dobson Tibor.

(beszámoló: Világgazdaság)

Az üzenetet alátámasztandó reklámfilm is készült arról, hogy miért fontos a füstérzékelők beillesztése akár egy okosotthonba is: