Hírek

Beavatkozások 2023. júl. 3–9.
2023. július 11. 14:33
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a baeavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

 

Bács-Kiskun vármegye

Traktorral ütközött össze egy kisbusz hétfőn délután a 44-es főúton, Nyárlőrinc térségében. A kecskeméti hivatásos és a nyárlőrinci önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben senki sem sérült meg.

Fejér vármegye

Régi építésű lakóház gyulladt ki hétfőn délután Sárkeszin. A körülbelül hetven négyzetméteres, vegyes falazatú épület és palafedésű tetőszerkezetének nagy része égett. A Sárvíz Tűzoltó Egyesület önkéntesei értek ki elsőként a helyszínre, akik oltani kezdték a tüzet és a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal együttműködve, csaknem három óra alatt fojtották el a lángokat. A tűz oltása közben az épület hátsó részében a tetőszerkezet beomlott. Az utómunkálatok során a nádszövetes fafödémet az egységek megbontották, az átizzott részeket eloltották, és a balesetveszélyes tetőgerendákat eltávolították. A tűzben az épület lakhatatlanná vált, a bútorok és a bennük felhalmozott nagy mennyiségű ruhanemű megsemmisült. A ház lakójának az önkormányzat biztosított szállást. Személyi sérülés nem történt. A tűzoltói beavatkozás ideje alatt az egészségügyi biztosítást a Fejér Medic egyesület végezte.

Pest vármegye

Kigyulladt egy garázssor tetőszerkezete hétfő éjjel Szigetszentmiklóson, az Ipar utcában. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a hatszáz négyzetméteres garázssor tetőszerkezete már teljes egészében égett, a tűz további épületeket veszélyeztetett. A lángokat a szigetszentmiklósi és a fővárosi hivatásos, a kis-szigeti és a délegyházi önkéntes tűzoltók több vízsugár segítségével eloltották, megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd átvizsgálták az épületet. A tűzoltók munkáját a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A garázsok nagy részét tárolásra használták, azonban a tűz következtében négy autó, két motorkerékpár, egy traktor és egy csónak károsodott.

Ráfutásos balesetet szenvedett két személygépkocsi csütörtökön reggel az M3-as autópálya 17-es kilométerénél, Miskolc felé, Fót és Mogyoród között. Az egyik autó az árokba futott. A fővárosi hivatásos és a fóti önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket. Két autó ütközött össze délelőtt Budapest második kerületében, a Tárogató úton. A járművekben hat ember utazott. A fővárosi hivatásos tűzoltók megszüntették a forgalmi akadályt.

Lesodródott az útról és árokba hajtott egy személygépkocsi csütörtökön délelőtt Tápiószecső közelében. A gépkocsiban egy ember utazott, aki könnyebb sérüléseket szenvedett. A helyi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.

Komárom-Esztergom vármegye

Frontálisan ütközött két személygépkocsi kedden délelőtt az 1128-as úton Tata ás Tardos között. A tatabányai hivatásos és a tardosi önkéntes tűzoltók egy embert feszítővágó berendezés segítségével kiemeltek az egyik járműből. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett, egy felnőtt súlyos, egy gyermek könnyű sérüléseket szenvedett. Az érintett útszakaszon a mentés ideje alatt teljes útzár volt.

Nógrád vármegye

Letért az úttestről és az árokba hajtott egy személyautó kedd délután a 2119-es úton, Csitár és Őrhalom között. A járműben két ember utazott, nem tudták elhagyni az autót. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók és a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei kiemelték a sérülteket a roncsból, majd átadták őket a mentőszolgálat munkatársainak.

Víztározóba gurult egy parkoló autó csütörtök délelőtt Nőtincsen, a Szent István téren. A rétsági hivatásos tűzoltók és az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei az egyesület búvárainak közreműködésével, csörlő segítségével a partra vontatták a járművet. A tározó vizébe nem került szennyező anyag. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Földmunkagép vágott át egy lakossági bekötő gázvezetéket kedden napközben a tiszadadai Alkotmány utcában. A tiszadadai önkéntes tűzoltók lezárták a területet, a tiszavasvári önkormányzati tűzoltók megszüntették a gázömlést, majd az egységek átadták a helyszínt a gázszolgáltató szakemberének. Lakosságvédelmi intézkedés, személyi sérülés nem történt. A katasztrófavédelem káreseti iparbiztonsági helyszíni szemlét végzett.

Ezer négyzetméteren égett száraz fű a székelyi Kossuth útnál. A demecseri önkéntes tűzoltók fékezték meg a szabadtéri lángokat. Érpatakon, az Ady Endre utcánál ötszáz négyzetméteren égett foltokban a száraz fű. Nyírmihálydiban, a Gelsi útnál foltokban égett a száraz fű. Az újfehértói önkormányzati tűzoltók oltották el a tüzeket.

Járókelőket veszélyeztető, lehasadt faágakat távolítottak el kedden a nyírbátori hivatásos tűzoltók városukban, az Édesanyák útjánál. A közúti forgalmat veszélyeztette egy megdőlt fa a 3821-es úton, Szabolcs községnél. A rakamazi önkéntes és az ibrányi önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el a fát.

Vas vármegye

Érintőlegesen ütközött két személygépjármű szerdán délelőtt a 8-as számú főúton, Hosszúpereszteg határában. Az autók a baleset következtében több közlekedési sávot is elfoglaltak, akadályozva ezzel a forgalmat. A műszaki mentéshez a sárvári hivatásos és hosszúperesztegi önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek áramtalanították a járműveket, közreműködtek a forgalomirányításban, majd a rendőrségi helyszínelést követően a közeli parkolóba tolták a kocsikat, hogy megszüntessék a forgalmi akadályt. A járművekben utazó négy ember közül ketten megsérültek, őket a mentőszolgálat szakemberei kivizsgálásra kórházba szállítottak.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Négylakásos épület egyik lakása és teljes tetőszerkezete lángolt csütörtök délelőtt Abdán, a Pillingérpuszta településrészen. A győri hivatásos tűzoltók és a börcsi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai öt vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek az épületet átvizsgálták, a lakásokban nem tartózkodott senki. A tűzoltók az épületből hét gázpalackot kivittek, melyeket nem ért hőhatás. A tűzzel érintett lakrész felett a tetőszerkezet beszakadt, az oltást nagy mennyiségű törmelék és fa hulladék nehezítette. A törmelék eltávolításával erőgép segítette a munkálatokat.

Csongrád-Csanád vármegye

Péntek hajnalban Mórahalmon, egy Fácán dűlőn található családi ház tetőszerkezete égett hat négyzetméteren. A tűzesethez a szegedi, ruzsai hivatásos tűzoltókat, valamint mórahalmi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik rövid időn belül eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Fólia sátor égett egy Ruzsa melletti tanyán csütörtök kora délután tizenöt négyzetméter területen, az udvar is kigyulladt, mintegy ötszáz négyzetméter területen. A szegedi, ruzsai és kiskunmajsai hivatásos, valamint a ruzsai önkéntes tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Heves vármegye

Búzatáblába hajtott egy autó vasárnap éjszaka a Füzesabonyhoz tartozó Pusztaszikszó-tanya közelében. Egy embert a jármű mellett találtak meg a műszaki mentést végző füzesabonyi hivatásos és füzesabonyi önkéntes tűzoltók, egy másikat pedig a gépkocsi alól emeltek ki, majd áramtalanították az autót. A balesetben az autó két utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életüket vesztették.

Fejér vármegye

Árokba borult és kigyulladt egy személygépkocsi vasárnap délután Mezőfalván. A sofőr és három utasa ki tudott szállni a tetejére fordult autóból. A teljes terjedelmében égő járműhöz elsőként a mezőfalvi önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik megkezdték a tűz oltását. A lángokat a dunaújvárosi hivatásos tűzoltókkal együttműködve fékezték meg. A balesetben ketten súlyosan, ketten könnyebben sérültek, őket a mentők kórházba szállították.

Fürdés közben lett rosszul öt gyerek vasárnap délután Enying-Kabókapusztán. A táborozók közül húszan egy részben nyitott fedelű, hetven négyzetméteres medencében fürödtek, közülük öten rosszul érezték magukat. A mentők kórházba szállították őket, ahol enyhe klórgázmérgezést állapítottak meg náluk. A Fejér vármegyei katasztrófavédelmi mobil labor műszeres méréseket végzett a medencetérben, amelynek során az egészségügyi határérték alatti klórgáz-koncentrációt mutatott ki. Az esethez az önálló beavatkozásra jogosult lajoskomáromi önkéntes tűzoltókat is riasztották.

Zala vármegye

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap délelőtt egy zalalövői, Ifjúság utcai családi házban. A készülék a fürdőszobában jelzett be. A lakók a jelzést követően kiszellőztettek, majd elhagyták az ingatlant. A körmendi hivatásos és a zalalövői önkéntes tűzoltók méréseket végeztek a házban, mérőműszereik kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a levegőben. A tűzoltók a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereit. Az eset során nem sérült meg senki.