Hírek

Beavatkozások 2023. jan. 9–15.
2023. január 18. 14:47
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

 

Fejér vármegye

Lesodródott az útról és az árokban az oldalára borult egy furgon hétfőn este az M1-es autópálya Fejér vármegyei szakaszán. A Bicske közelében történt balesetnél a város önkormányzati és önkéntes tűzoltói a szélvédőn át segítettek a sofőrnek kiszállni a járműből. A furgon egyedül utazó vezetőjének nem esett baja.

Vas vármegye

Bobánál és Jánosházánál is kidőlt fa akadályozta a közút forgalmát kedden hajnalban. A sárvári hivatásos, a celldömölki önkormányzati és a jánosházi önkéntes tűzoltók feldarabolták és eltávolították a növényeket az úttestről.

Úton átszaladó vaddisznók miatt ütközött össze két személyautó a Kőszeg és Cák közötti úton szerda este. A balesetben nem sérült meg senki, az autók azonban akadályozták a forgalmat. A kőszegi önkormányzati, a kőszegdoroszlói és kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók vonultak a baleset helyszínére. A tűzoltók áramtalanították a járműveket, valamint megszüntették a forgalmi akadályt.

Családi ház kéményében lerakódott korom égett Jákon, a Berzsenyi utcában hétfőn délután. A kémény a pincében található vegyes tüzelésű kazánra volt kötve. Mire a szombathelyi hivatásos és a jáki önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a kéményben már nem voltak lángok. A tűzoltók hőkamerával átvizsgálták a füstelvezető teljes vonalát és a tetőszerkezetet is, azonban átmelegedést már nem tapasztaltak. Az egységek eltávolították a kazánból a tüzelőanyagot, és a helyszínre kérték a kéményseprőket.

Tolna vármegye

Kigyulladt egy vegyes tüzelésű kazán Bonyhád-Majoson, egy IV. utcai lakóház szuterénjában. A tűzesethez a bonyhádi és a szekszárdi hivatásos, valamiont a bonyhádi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat, és kivittek az épületből egy sértetlen háztartási gázpalackot is. Az egyik lakót kisebb égési sérülésekkel a mentők kórházba szállították. A ház lakhatatlanná vált, két embert rokonok fogadtak be.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Kigyulladt egy huszonnégy négyzetméteres hétvégi ház villanyóraszekrénye hétfőn délután Túrkevén, a Körte utcában. A túrkevei önkéntes tűzoltók egy porral oltóval megfékezték a lángokat, majd megbontották a villanyóraszekrényt, hogy a fából készült részeinek izzását vízsugárral megszüntessék. Az eset idején senki nem volt az ingatlanban, és lakosságvédelmi intézkedésre sem került sor.

Gázrobbanás történt szerdán este Kengyelen, egy Táncsics Mihály utcai családi házhoz épített melléképületben. A detonáció következtében a melléképület összedőlt, a főépület tetőszerkezete pedig megrongálódott. A szolnoki hivatásos, a tiszaföldvári önkormányzati és a kengyeli önkéntes tűzoltók az ingatlan udvarán egy embert találtak, akit a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Mivel nem lehetett megállapítani, hogy van-e még valaki a romok alatt, ezért a helyszínre kérték a Tisza Mentőcsoport tagszervezetének, a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoportnak a keresőkutyás egységét, ezt megelőzően a tűzoltók romeltakarítást végeztek. A keresés során újabb embereket nem találtak. A katasztrófavédelem a káreseménnyel kapcsolatban tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

Bács-Kiskun vármegye

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül száz négyzetméteres épület tetőszerkezete kedden délután Hartán, a Széchenyi István utcában. A lángokat a solti, a kalocsai és a kiskőrösi hivatásos, valamint a hartai önkéntes tűzoltók fékezték meg hét vízsugárral. A tűzesetnél senki sem sérült meg.

Veszprém vármegye

Több helyiség égett kedden egy devecseri, Sümegi úti családi házban. Az esethez az ajkai hivatásos és a devecseri önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek három vízsugárral oltották el a lángokat. Az utómunkálatok során megbontották a tetőt. A beavatkozás ideje alatt az érintett utcában átmenetileg áramszünet volt. Személyi sérülés nem történt, de mert a ház lakhatatlanná vált, az ott élő embernek az önkormányzat biztosított szállást.

Baranya vármegye

Pécsen, a Vadvirág utcában egy 15-20 méter magas fenyő borult kerítésre, valamint elektromos és távközlési vezetékekre. A fát a Szent Flórián ÖTE önkéntesei, illetve a pécsi és a komlói hivatásos tűzoltók gépezetes tolólétra segítségével, motoros láncfűrésszel tudták eltávolítani.

Csongrád-Csanád vármegye

A tűzoltók mentették ki annak a kistraktornak a vezetőjét, aki saját járműve alá szorult kedden délelőtt Balástyán. Az 5-ös főút mellett borult fel a traktor, maga alá temetve annak vezetőjét. A szegedi és a kisteleki hivatásos, valamint a kisteleki kutató- és mentőcsoport önkéntes tűzoltói érkeztek a helyszínre. Feszítővágó segítségével emelték ki a súlyos sérültet, akit mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

Komárom-Esztergom vármegye

Tízméteres, kidőlt fának hajtott egy személykocsi kedden reggel Bakonyszombathely és Ácsteszér között. A pannonhalmi hivatásos, illetve a bakonyszombathelyi, ácsteszéri és rédei önkéntes tűzoltók láncfűrésszel feldarabolták a kidőlt fát, valamint áramtalanították az autót. A balesetben senki nem sérült meg.

Nógrád vármegye

Egy, az út szélén parkoló járműnek ütközött, majd az árokba hajtott és az oldalára borult egy személyautó szerdán késő este Endrefalván, a Besztercebánya úton. A szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Szécsényfelfalui Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei áramtalanították az autót. A járműben csak a sofőr utazott, őt könnyű sérülésekkel kórházba szállították.

Zala vármegye

Kidöntött egy tűzcsapot egy személyautó szerdán délután Hévízen, a József Attila utcában. Az esethez riasztott keszthelyi hivatásos és hévízi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, amelyben csak a sofőr utazott. Az egységek a gépkocsit leemelték a tűzcsapról és autómentőre segítették. A vízmű szakemberei is a helyszínre érkeztek. Az eset során senki sem sérült meg.

Pest vármegye

Újhartyánban, a Rákóczi Ferenc utcában kigyulladt szerda éjszaka egy százhatvan négyzetméteres családi ház tetőszerkezete, valamint padlástere, a bent lévő bútorok, lomok is égtek. A helyszínre a monori, a dabasi hivatásos és a délegyházai önkéntes tűzoltók vonultak összesen öt járművel, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral oltották el a lángokat. A rajok az épületből összesen két palackot vittek ki – egy propánbutángáz- és egy szénsavpalackot –, amelyek nem jelentettek veszélyt, azokat visszahűtötték. A családi házat összesen hét ember lakta, amelyből négyen, három felnőtt, egy gyermek rokonoknál kapott elhelyezést, három embert, egy felnőttet, két gyermeket az önkormányzat helyezett el. A tűz vélhetően a tüzelő-fűtő berendezésből indult. Személyi sérülés az eset során nem történt.

Hajdú-Bihar vármegye

Teljes terjedelmében égett egy kisteherautó motortere csütörtök délután Debrecen közelében. A tűzeset az M35-ös autópálya 354-es út lehajtónál következett be. A debreceni hivatásos és a debreceni önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, akik áramtalanítottak és vízsugárral eloltották a lángokat. Az autóban három ember utazott, időben ki tudtak szállni, nem sérültek meg.