Hírek

Beavatkozások 2022. júl. 11–17.
2022. július 18. 10:44
Egyre erősödő nappali felmelegedés, aszály, sok szabadtéri tűz: ez jellemezte a múlt hetet. A beavatkozások közül foglaltunk össze néhányat.

Csongrád-Csanád megye

Lesodródott az úttestről, majd a járdára borult egy autó hétfőn Mártélyon. A hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltók a mártélyi önkéntes tűzoltók segítségével végezték el a műszaki mentést. Egy ember megsérült a balesetben.

Három hektáron égett a nádas hétfőn délután Szatymaz külterületén. A szegedi hivatásos, valamint a balástyai és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók négy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Pest megye

Motorkerékpárral karambolozott egy személyautó Fóton, a Vörösmarty Mihály utcában hétfőn délelőtt. A fóti önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsit. Egy ember megsérült a balesetben.

Felhalmozott fahulladék és bútorok kaptak lángra hétfőn éjjel Budaörsön, a Méhecske utcában. Mire a budaörsi önkéntes és a törökbálinti hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, a tűz száz négyzetméteren égett, veszélyeztetve a környezetét. A tűzoltók eloltották a lángokat, majd átvizsgálták a területet.

Vas megye

Két hektáron égett egy fiatal akácos aljnövényzete tegnap délután Kenyeri külterületén. Az erős szél miatt tartani lehetett attól, hogy az erdő, illetve a szomszédos fenyves is lángra kap, ezért a sárvári és a pápai hivatásos, a répcelaki önkormányzati, a kenyeri és pápoci önkéntes tűzoltókat is riasztották az oltáshoz, a helyszínre vonult a Vas megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. Az egységek négy vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a lángokat, és átnedvesítették a környező területet. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt tovább, és az akácos fáiban is csak kisebb kárt tettek a lángok.

Egy fa dőlt az úttestre Bajánsenyén, a Rákóczi utcában kedden. A bajánsenyei önkéntes tűzoltók motoros láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal szüntették meg a forgalmi akadályt.

Bács-Kiskun megye

Avar, száraz fű és akácerdő aljnövényzete égett foltokban, mintegy ezer négyzetméteren Lajosmizse, Alsólajos területén. A tüzet a lajosmizsei önkormányzati és a kecskeméti hivatásos tűzoltók vízsugár, kéziszerszámok és puttonyfecskendő használatával oltották el. A kalocsai és a bajai hivatásos, valamint a hajósi önkéntes tűzoltók Hajós külterületére vonultak, ahol foltokban avar, gaz, száraz fű égett. A rajok vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Körbálák, öthektárnyi tarló és melléképület égett Kerekegyháza Repülő-dűlőn szerdán. Az esetnél a kecskeméti, kiskunfélegyházi, kiskunhalasi és dabasi hivatásos egységek mellett a kerekegyházi és a ballószögi önkéntesek is beavatkoztak. A tüzet hat sugár és kéziszerszámok segítségével oltották el.

Mélykúton tegnap egy személyautó álló pótkocsiba rohant, majd az árokba csapódott. A jánoshalmi önkormányzati és a mélykúti önkéntes tűzoltók egy sérültet kiemeltek a kocsiból.

Fejér megye

Kidőlt, korhadt fák és körülbelül négy hektáron az erdő aljnövényzete égett kedden délután Dunaújvárosban, a Papírgyári út mellett. A lángokat a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a dunaújvárosi, a solti, a sárbogárdi és a pusztaszabolcsi hivatásos, valamint mezőfalvai és baracsi önkéntes tűzoltók fojtották el. Az öt órán át tartó beavatkozást nehezítette, hogy a dombos, völgyes területet az egységek csak gyalog tudták megközelíteni.

Veszprém megye

Harminc hektáron égett a lábon álló gabona, tarló, erdős-bokros terület Tótvázsony külterületén csütörtök délelőtt. A tűzesethez a veszprémi és a balatonfűzfői hivatásos, valamint a tótvázsonyi és a nagyvázsonyi önkéntes tűzoltók vonultak összesen kilenc járművel. Az egységek a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották a lángokat, melyek érintettek tíz szalmabálát, méhkaptárakat és egy vadászlest is. A tűz kárt tett öthektárnyi, aratás előtt álló gabonában és háromhektárnyi erdőben, bokros-cserjés területben, emellett huszonkét hektár tarló vált a lángok martalékává.

Győr-Moson-Sopron megye

Csütörtökön az esti órákban tűz keletkezett egy hulladéklerakó telepen, Jánossomorja közelében, a 86-os főút mellett. Mintegy százötven méter hosszan és húsz méter magasan égett egy szemétrakat oldala és teteje. A mosonmagyaróvári és a csornai hivatásos, valamint a jánossomorjai önkéntes tűzoltók több vízsugárral fékezték meg a lángokat, az oltást erőgépek is segítették.

Pest megye

Mintegy száz hektáros területen égett a lábon álló gabona és erdős terület Ócsa külterületén, Alsópakony-pusztán. A tűzesthez a fővárosi, a monori, a szigetszentmiklósi, a szentendrei hivatásos, és az üllői, ócsai, rózsadombi, gyáli önkéntes tűzoltók érkeztek ki. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett megakadályozták a lángok továbbterjedését. Az oltást egy munkagép segítette. (fotó: Üllő ÖTE)

Zala megye

Vasárnap Zalaszentbalázson személyautó motorkerékpárral ütközött. A gelsei önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik ellátták az egyik sérültet, áramtalanították a járművet.

Heves megye

Csütörtök délután riasztás érkezett: Horton melléképület kapott lángra. A riasztásra a gyöngyösi hivatásosok és a horti önkéntes tűzoltók érkeztek, a tüzet két vízsugárral sikeresen megfékezték.

 

A fotók minden esetben a beavatkozást végző ÖTE/ÖTP tulajdonát képezik. Ahol több beavatkozó egyesület is volt, ott a fotók forrását külön jeleztük.