Hírek

Lakástűz: minden 5. embert érint, minden 3. tüzet elektromos eszköz okozott
2022. július 13. 10:06
Fél év alatt több, mint négyezer lakástűz volt Magyarországon – több, mint tavaly ilyenkor. A Magyar Tűzoltó Szövetség – egy komplex kampány keretében – reprezentatív felmérést készített a lakosság ismereteiről, tapasztalatairól. Az eredményekből szemezgetünk – az első részben arról, hány embert érintett, és mi okozta a tüzet.

2022 első félévében összesen 4136 lakástüzet regisztráltak Magyarországon – ez 321-gyel több eset, mint a tavalyi hasonló időszakban. A sérülési, halálozási statisztikák is rosszak: 49 halott, 298 sérült, 210 kimentett ember. 

A Magyar Tűzoltó Szövetség megbízásából elkészült reprezentatív kutatás eredményei szerint eddig a lakosság majdnem ötödének volt már legalább közvetett tapasztalata lakástűzzel kapcsolatban. (A válaszadók 2%-a ráadásul több tűzesetről is be tud számolni, amely őt, vagy valamely ismerősét, barátját, rokonát érintette.)

Még ennél is érdekesebb azonban a spontán válaszokból összeállított sorrend, amely a tűzeset okai taglalja: ezek 36%-a, vagyis több, mint harmada valamilyen elektromos eszközzel volt kapcsolatos. A nyílt láng 17%-kal a második, a tüzelő-fűtő berendezések, vagy kémény hibája alig lemaradva 16%-kal a harmadik. Természetesen fontos hozzátenni, hogy a tűz oka ebben a kérdésben szubjektív megítélés alá esett, egyáltalán nem valószínű, hogy a konkrét tűzvizsgálati adatok ugyanezt mutatják – ugyanakkor jelentőségteljes, hogy azok, akiknek saját bevallásuk szerint már volt tapasztalatuk tűzzel, az elektromos eszközöket jelölték meg első számú forrásként.

Nem is alaptalanul: a hálózatra kötött elektromos eszközök egy rövidzárlat vagy a kábel meghibásodása miatt tüzeket okozhatnak, ugyanakkor a mindennapokban egyre nagyobb számban jelen lévő lítiumion-akkumulátoros készülékek ugyanúgy komoly tűzveszélyt képviselhetnek. Számolni kell ugyanis az ún. hőmegfutás (thermal runaway), jelenségével, amely a hibás akkumulátorcellák által elindított, lényegében megállíthatatlan láncreakció. Egy mechanikus vagy termikus hiba – fizikai sérülés, túltöltés vagy belső rövidzárlat – következtében az akkumulátorcellákban végbemenő kémiai folyamatok során emelkedik a hőmérséklet, amely tovább gyorsítja az egészet – ennek eredménye pedig egy öngerjesztő folyamat, amely végén a cellák instabillá válnak, és minden hő- és elektrokémiai energiát rövid időn belül a környezetüknek adnak át, olyan gyorsan terjedő, heves, gyakran robbanásszerű tüzet okozva, amely rendkívül nehezen oltható el.

Az akkumulátorok pedig életünk egyre több területén jelen vannak: mobiltelefonokban, elektromos fogkefékben, laptopokban, tabletekben.

A felmérés eredményeit további posztokban dolgozzuk fel.

Adatok: Kantar Hoffmann 2022. Célcsoport: 18-70 éves hazai lakosság - Országos reprezentatív minta életkorra, nemre és régióra. Módszertan: telefonos kérdőíves kvantitatív kutatás. 


Miért készült a felmérés?

A lakástüzek túlnyomó többsége megelőzhető lenne egy egyszerű füstérzékelő felszerelésével. Pontosan ez áll Magyar Tűzoltó Szövetség által – a Füstmentes.hu és a MABISZ együttműködésével – indított, egy évig tartó közvélemény-formálási és tájékoztatási kampány középpontjában. A kampány keretében

  • reprezentatív felmérés készül a lakosság ismereteiről, tudatosságáról,

  • önkéntes tűzoltók hétszáz füstjelzőt szerelnek fel országszerte lakóingatlanokban,

  • a szövetség egy évig követi nyomon a füstjelzők használatát, és 

  • statisztikákban, elemzésekben összesíti a lakók gyakorlati tapasztalatait.

 

A kampánnyal kapcsolatban további információk itt találhatók meg.