Hírek

Megszületett a döntés az ÖTP-pályázaton
2022. június 08. 12:05
Idén 56 ÖTP részesül 163,5 millió forint támogatásban.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére immár ötödik alkalommal írtak ki pályázatot, összesen 225 millió forintnyi keretösszeg áll rendelkezésre. Első körben a pénzbeli támogatásokról született döntés.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt pályázatra mind a hatvan ilyen szervezet nyújtott be igényt, összesen 265,5 millió forint értékben, amelynek segítségével különféle tűzoltó technikai eszközökhöz, védőfelszerelésekhez és egyéb szakfelszerelésekhez juthatnak, gépjármű és tűzoltó technikai eszközeik felújítását, javítását valósíthatják meg. Idén új pályázati elemként a szertáruk építéséhez, felújításához kapcsolódó költségeket is elnyerhetik.

A bírálóbizottság munkájában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai mellett a Magyar Tűzoltó Szövetség által delegált tagok is részt vettek. A bizottság tagjai a pályázati keretösszeg felosztásának alapelveivel egyhangúan egyetértettek.

A pályázati rendszernek megfelelően első körben a pénzbeli támogatások jóváhagyása történt meg, míg a természetbeni támogatások végső elbírálása a későbbiekben – az egyes beszerzési eljárások lezárását követően – valósul meg.

A pénzbeli támogatásokra vonatkozó javaslatot a katasztrófavédelem főigazgatója jóváhagyta, ötvenhat önkormányzati tűzoltóság kap összesen 163,5 millió forintot. A keretösszeg fennmaradó része pedig a természetbeni támogatásokhoz biztosít fedezetet.

A pályázók ebből az összegből 91,4 millió forint értékben maguk szerezhetnek be tűzoltó védő- és technikai eszközöket, szakfelszereléseket, huszonkét önkormányzati tűzoltóság a gépjárművének, illetve technikai eszközeinek felújítására, javítására is fordíthat összesen 29,7 millió forintot. Tizenkilenc tűzoltóság az idén újnak számító kategóriában is eredményesen szerepelt, ők szertárépítésre, -felújításra nyertek el 42,4 millió forintot.

Az odaítélt támogatások listája ide kattintva tölthető le.