Beavatkozások 2022. feb. 28. – márc. 6.
2022. március 09. 15:16
A száraz, csapadékszegény időszak miatt egyre több helyen ütik fel a fejüket a szabadtéri tüzek – önkéntes és önkormányzati tűzoltóinknak is egyre több dolga van ilyen eseteknél. Heti körkép.

Zala megye / Somogy megye

Hétfő hajnalra oltották el azt a tüzet, amely Sármellék külterületén, a 76-os főút közelében, a Kis-Balaton térségében keletkezett még vasárnap kora délután. 600 hektáron égett le a nádas és az aljnövényzet. A lángokat a keszthelyi, a pacsai, a zalakarosi, a marcali, a nagykanizsai és a badacsonytomaji hivatásos, valamint az alsópáhoki, a hévízi és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók oltották el. (Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Varga György/MTI/MTVA)

Fejér megye

Feb. 28-án Ráckeresztúrra kapott riasztást a Martonvásári ÖTE. A jelzett helyen állattartó létesítményben keletkezett tűzeset. A helyszínen beton falakkal körbevett trágya tárolóban kb. 300 köbméter szarvasmarha trágya égett. Az oltást az érdi egységekkel együtt kezdték meg az önkéntesek.

Heves megye / Borsod-Abaúj-Zemplén megye / Nógrád megye

Több települést is érintett a szabadtéri tűz vasárnap délután Mikófalva és Egercsehi között. A lángok Egercsehiben, a Kossuth útnál egy melléképületet is elértek, és a tűz átterjedt az Egerbocs irányában található fenyves aljnövényzetére is. Az egri és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók, a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók és a szilvásváradi, bélapátfalvai, szomolyai, bükkszéki önkéntes tűzoltók, az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr És Önkéntes Tűzoltó Egyesület küzdöttek a lángokkal. (Fotó: Szilvásvárad ÖTE)

Pest megye

Szerda délután a Telki felé vezető úton egy autó az útról lefutott és az út menti cserjésben állt meg. A helyszínre a második kerületi hivatásos tűzoltókkal együtt a budakeszi önkéntes tűzoltók vonultak és áramtalanították a teljesen elektromos járművet. Személyi sérülés nem történt.

Komárom-Esztergom megye

Tokodaltárón kéménytűzről érkezett jelentés március 2-án; az esethez a Tokodi ÖTE tagjai érkeztek.

Győr-Moson-Sopron megye

Fertődön az árok partján zöldhulladék égett március 1-jén; a helyszínre a Sarród ÖTE és a Fertőszentmiklós ÖTE tagjai érkeztek, akik a később kiérkező kapuvári hivatásos tűzoltókkal együtt oltották el a lángokat. (fotó: Sarród ÖTE)

Börcsön gyulladt ki egy lakóépület március 6-án; a helyszínre az Abda ÖTE, a Börcs ÖTE, az Öttevény ÖTE, valamint győri és lébényi hivatásos tűzoltók vonultak. (fotó: Abda ÖTE)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Füst szivárgott március 6-án reggel Beregsurányban, egy a helyi önkormányzat tulajdonában lévő épület adománygyűjtésre használt raktárhelyiségéből. Az Árpád úti esethez a fehérgyarmati hivatásos, a vásárosnaményi önkormányzati és a csarodai önkéntes tűzoltókat riasztották. A tizenöt négyzetméteres raktárban a bútorzat, valamint az ott tárolt, Ukrajnából menekülők számára összegyűjtött adomány, ruhanemű és tartós élelmiszer égett. Az egységek két vízsugárral oltották el a tüzet, majd átvizsgálták, átszellőztették az épületrészt. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően az adomány egy részét sikerült megmenteni. Vélhetően elektromos zárlat okozta a tüzet, amelyben senki sem sérült meg. (fotó: Fehérgyarmat HTP)

Foltokban, harminc hektáron égett a száraz nádas és az erdő aljnövényzete a Nagyhalász, Kótaj és Ibrány települések közötti területen hétfőn. A lángokat a nyíregyházi hivatásos, az ibrányi önkormányzati és a nagyhalászi önkéntes tűzoltók fékezték meg.

Vas megye

Mezőgazdasági szerelvény és egy pénzszállító kisteherautó ütközött össze Jánosháza közelében hétfőn délelőtt. A sárvári hivatásos és a jánosházi önkéntes tűzoltók vonultak a baleset helyszínére. Az egységek áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A pénzszállító gépjármű vezetője megsérült a balesetben, őt a mentők kórházba szállították.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Kigyulladt egy hat négyzetméteres tárolóépület hétfőn délután Jászapátiban, a Bercsényi utcában. A jászberényi hivatásos, a jászkiséri önkormányzati és a jászapáti önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat, illetve a szomszédos épületből egy gázpalackot vittek ki, amelyet nem ért hőhatás. Az eset során senki sem sérült meg.