Komplex előkészületek az Ukrajnai háború által érintettek megsegítésére
2022. március 07. 10:39
Sajnos valószínűsíteni lehet, hogy az ukrajnai háború elhúzódik, a humanitárius katasztrófa egyre mélyül, és sokkal szerteágazóbb segítségre lesz szükség az adományok biztosításánál. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei, Budapesti, Komárom-Esztergom-Megyei, Vas Megyei Tűzoltó Szövetség ilyen komplex, több szervezetet és országot érintő segítségnyújtás előkészítésében (is) részt vettek. Kelemen Zsolt, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke, az MTSZ alelnöke beszámolóját tesszük közzé.

A hétfői, a szerdai és pénteki adományok célba juttatását követően a Budapesti Tűzoltó Szövetség a kisvárdai Kárpátalja Házba egy darab laptopot és egy darab lézernyomtatót adott át a koordinációs és adminisztrációs feladatok elősegítésére – a komplett logisztikai és nyilvántartási folyamat kialakításában Perge Kinga projektvezetőnk nyújt majd segítséget.

A vas megyei tűzoltók által gyűjtött segélyszállítmányok (ruhaneműk, takarók és párnák, tartós élelmiszerek és egészségügyi szerek) első részét a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Ágoston Gábor és fia, Levente hozta, őket követte Kovács András, a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke és Fritz József egy KEHOP-os Amarokkal vontatva. Egy kisteherautóval Németh Péter és Kovács Gábor, Ökrös Árpád, a BTSz logisztikai igazgatója egy hajdúszoboszlói kitérő után juttatja el ide a csepregi gyűjtés egy részét. Köszönjük a vasvári, a csepregi, a kőszegi és ivánci tűzoltó bajtársainknak a gyűjtést!

Mindezen rakodások közben érkezett meg az Orvosok Határok Nélkül (MSN - Médecins Sans Frontières) brüsszeli központjának négyfős „előörse” – hogy az MSN és a BTSz között létrejövő együttműködési megállapodást (EMÜ, angolul MoU) gyakorlatra váltsa. Köszönjük a kisvárdai kórház igazgatójának, Hegyi Henriknek, a térség országgyűlési képviselőjének, Seszták Miklósnak, valamint a Kárpátalja Ház vezetőjének, Bodrog Lászlónak az egyeztetés és a helyszínbejárás lehetőségét! Reményeink szerint ennek eredményeként már a héten (kedd vagy szerda) a térségben megkezdheti az MSN mobil egysége a segítségnyújtást!

Utána a cigándi befogadóállomáson a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Varga András – úgy is, mint a megyei védelmi igazgatás helyettes vezetője – fogadta hétfős csapatunkat, majd felkerestük a berkeszi befogadóállomást is a kemecsei járásban, illetve egy tartalék befogadóállomást az ibrányi járásban.

A fenti együttműködési lehetőségek azért is fontosak, mert a valószínűsíthetően elhúzódó humanitárius segítségnyújtás során elengedhetetlen lesz – már most az – a szélesebb körű határon átnyúló és nemzetközi összefogás is. Ennek érdekében „kapóra jön” most, hogy a héten már pénteken Székelyudvarhelyen leszünk, ahol a 3. Kárpát-medencei Képzők Képzése programra kerül sor a Hargita megyei tűzoltó parancsnokok és helyetteseik részvételével, amellyel párhuzamosan a Hargita Megyei Tűzoltó Szövetség elnökével, Albert Csaba bajtársunkkal megyei és országos vezetőkkel is találkozhatunk a várható feladatokkal összefüggésben.

Székelyudvarhelyről pedig már együtt megyünk kedden (március 15-én) tovább a bulgáriai Plovdivba, ahol a DiMaND európai uniós (DG ECHO) hálózatépítési pályázatunk háromnapos projekteseményén már a bolgár, horvát, osztrák, szerb és szlovén bajtársakkal egyeztethetünk az általuk felkínált segítség módjáról.

Köszönjük a felajánlásokat a budapesti Acronym Kft.-nek és EDIMA.email Kft.-nek, a Nógrádi Vegyipari Zrt.-nek, valamint a Juhász Tűzvédelem Kft.-nek!

(fotó és szöveg: Kelemen Zsolt, BTSZ elnök, MTSZ alelnök)