Hírek

Beavatkozások 2022. jan. 31. – feb. 6.
2022. február 09. 08:33
A szélviharos időjárás okozta károk felszámolása még múlt hétfőn is tartott; ezek mellett sem maradtak azonban munka nélkül önkéntes és önkormányzati tűzoltóink.

Győr-Moson-Sopron megye

Tűz keletkezett hétfő délután egy családi házzal egybeépített húsz négyzetméteres melléképületben Fertőhomokon, a Vasút utcában. A lángokat a sopronkövesdi hivatásos és a hegykői önkéntes tűzoltók rövid idő alatt eloltották. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Berendezési tárgyak égtek egy nyolcvan négyzetméteres családi ház három helyiségében, mintegy huszonöt négyzetméteren Győrsövényházon, az Ady Endre utcában kedden este. A tűz a födém húsz, a tetőszerkezet tizenöt négyzetméteres részét is érintette. A csornai és a lébényi hivatásos, valamint a bezi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat, az épületből kivittek két gázpalackot, ezeket visszahűtötték. A tűzeset során nem sérült meg senki, a ház két lakója rokonokhoz költözött.

A Sarród ÖTE február 3-án kapott SMS és ÖTRA riasztást Fertődre, ahol egy idős személy lakásában elesett és nem tudott felkelni. Az egység 5 fővel érkezett a helyszínre, ahol a kapuvári hivatásos egységnek segédkeztek a zárt ajtó kinyitásában és a hölgy mentőszolgálatnak történő átadásában.

Február 5-én Győrszemerén a Tölgyfa utcában üres telken gaz, avar égett, ami családi házakat és nádast veszélyeztetett. A helyszínre a győrszemerei önkéntes tűzoltók 2 gépjárművel és 8 fővel vonultak. Kiérkezést követően az egység megkezdte a tűz körülhatárolását. A tűz oltásába a hamarosan helyszínre érkező Győri Hivatásos Tűzoltók is bekapcsolódtak, így két irányból történt meg a tűz eloltása.

Veszprém megye

Lesodródott az útról egy személyautó a 77-es és a 84-es főút kereszteződésében, Lesencetomaj közelében hétfőn. A balesethez a badacsonytomaji hivatásos, a tapolcai önkormányzati és a tapolcai önkéntes tűzoltók vonultak. Az egységek áramtalanították a járművet. A mentők az autóban ülő két embert kórházba szállították.

Zala megye

Kigyulladt egy autóbusz hátsó tengelye tegnap reggel Pókaszepetken, a Petőfi utcában. Mire a helyi és a kemendollári önkéntes tűzoltók a helyszínre érkeztek, a sofőr két porral oltóval oltani kezdte a lángokat. Az esethez a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók is kiérkeztek. A rajok az áramtalanítást követően három vízsugárral megfékezték a lángokat, majd visszahűtötték a tengelyt. A buszon mintegy harmincan utaztak, időben elhagyták a járművet. Személyi sérülés nem történt.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy harminc négyzetméteres melléképület tegnap este Felsőpáhokon, a Rákóczi utcában. A helyszínre a keszthelyi hivatásos és az alsópáhoki önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik az áramtalanítás után három vízsugárral eloltották a tüzet. Az eset során senki sem sérült meg.

Pest megye

A vasárnapi vihart követően hétfőn újabb bejelentések érkeztek a Pest megyei műveletirányításra. Összesen százhatvanhárom esetben kellett a hivatásos, önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak beavatkozni káreset helyszínén. Hetvennégy esetben kidőlt fákat, leszakadt ágakat, huszonöt helyen lakóépületben keletkezett károkat, huszonegyszer leszakadt villanyvezetékeket, egyéb esetekben pedig lógó reklámtáblákat, kidőlt oszlopokat kellett az egységeknek eltávolítani.

Csongrád-Csanád megye

Hétfőn folytatódott a vasárnapi orkánerejű szél okozta károk felszámolása. Huszonöt lakossági bejelentés érkezett a szegedi főügyeletre, a legtöbb Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Csongrád, Makó és Kistelek térségéből. A tűzoltókat főleg kidőlt fákhoz, lehasadt faágakhoz, valamint megrongálódott épületekhez riasztották. A megye hivatásos tűzoltóinak munkáját a kisteleki, a mindszenti és a mártélyi önkéntes tűzoltó egységek segítették.

Hétfőn Szentes közelében ezer négyzetméteren csaptak fel a lángok, a nádas égett. A szentesi hivatásos és a fábiánsebestyéni önkéntes tűzoltók közös erővel oltották a lángokat.

Heves megye

A vasárnapi vihart követően hétfőn még tizenhét segélyhívás érkezett Heves megye műveletirányítási ügyeletére. Kidőlt, veszélyesen megdőlt fákkal, letört faágakkal és épületkárokkal, sérült tetőkkel kapcsolatban kérték a tűzoltók segítségét. Egerben egy épület bejárata fölött a vakolatot bontotta meg az erős szél. Gyöngyösön egy palatetőt tépett fel, Apcon, Gyöngyösön, Halmajugrán, Ecséden és Boldogon tetőszerkezetekben tett kár a vihar, hét esetben pedig forgalomra veszélyes, vagy vezetékekre dőlt fákat távolítottak el a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók.

Nógrád megye

Nógrád megyében is folytatódott hétfőn a vasárnapi viharkárok felszámolása. Két alkalommal kidőlt fa miatt vonultak a Nógrád megyei hivatásos egységek. Rétságon a polgármesteri hivatal tetejét rongálta meg a viharos szél. A rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók létraszer segítségével állították helyre a tetőt. A délelőtt folyamán Diósjenőn egy Kossuth Lajos utcai családi ház megbontott tetőszerkezetét kellett kijavítani a balassagyarmati hivatásos tűzoltóknak, valamint a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület szakembereinek. Ipolyvecén a római katolikus templom tetejéről lesodort cserepeket tették vissza a balassagyarmati hivatásos tűzoltók.

Tolna megye

Kedd délelőtt egy harminc négyzetméteres lakóépület tetőterében felhalmozott ruhanemű és a tetőszerkezet égett a Tolna megyei Bölcskén, a Kiserdei utcában. A tűzesethez a paksi hivatásos és Bölcske önkéntes tűzoltóit riasztották. A beavatkozó egységek két darab, tűzzel nem érintett gázpalackot vittek ki az épületből. Az ingatlan tulajdonosa rokonokhoz költözött. Személyi sérülés nem történt.

Teljesen leégett egy nyolcvan négyzetméteres családi ház tetőszerkezete Dunaföldváron, a Szondy utcában csütörtökön hajnalban. A három lakó időben elhagyta az épületet. Az elsőként kiérkező dunaföldvári önkéntes, valamint a solti, a dunaújvárosi és a paksi hivatásos tűzoltók négy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Az épület lakhatatlanná vált, az ott élők hozzátartozóknál kapnak szállást.

Csütörtökön, a kora reggeli órákban kigyulladt egy gépkocsi motortere Mecseknádasdon, az Árpád utcában. A bonyhádi hivatásos és a mecseknádasdi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Bács-Kiskun megye

Kigyulladt egy hatvan négyzetméteres, tárolásra használt tanyaépület csütörtök délelőtt Orgovány külterületén. Az orgoványi önkéntes és a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet. Senki sem sérült meg.

Január 31-én érkezett a riasztás, miszerint Császártöltésen a régi szeméttelepen hulladék ég. A Császártöltés ÖTE 5 fővel érkezett a helyszínre. A beavatkozást két sugárral történt, a kiérkező keceli hivatásos tűzoltók a káresetet kiemeltnek minősítették, így az esethez riasztva lett Kalocsa HTP vízszállító járműve is. A tűz kiterjedését jellemzi, hogy a tartályokat többször kellett újratölteni a faluban lévő legközelebbi tűzcsapról, így megközelítőleg 25 köbméternyi víz lett felhasználva.

Somogy megye

Febuár 5-én a Szőkedencsi ÖTE magasból mentő szerének állománya veszélyes fákat távolított el a Böhönyei ÖTP segítségével a Böhönyei Festetics Pál Ált. Iskola és a helyi önkormányzat területéről. A beavatkozás során eltávolításra kerültek a gyalogos járda feletti, eddig balesetveszélyes száraz ágak is.

A képek a beavatkozást végző ÖTE tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük.