Hírek

Beavatkozások 2022. jan. 17–23.
2022. január 25. 08:43
A múlt heti viharos szél sok munkát adott az önkéntes tűzoltóknak, de sajnos a téli időszak egyik gyakori problémája, a nem megfelelően karbantartott kémény miatt kialakuló tűz is okozott veszélyes pillanatokat.

Pest megye

Fának hajtott egy kisbusz hétfőn délben a 3118-as úton, Tápiógyörgye határában. A balesethez riasztott jászberényi hivatásos és tápiógyörgyei önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon haladhatott a forgalom. A kisbusz sofőrjét könnyű sérülésekkel szállították kórházba.

A hétfői viharos szél alaposan megtépázott néhány fát Sikátorpusztán. Több helyen leszakadt ágak lógtak, veszélyeztetve az arra közlekedőket. A segítségkérésre a Fővárosi Katasztrófavédelem ügyelete a Fóti Aqua ÖTE tűzoltóit, valamint később az újpesti létraszert riasztotta. A fóti tűzoltók az emelő segítségével eltávolították a veszélyes ágakat.

A keddeni szélvihar sok munkát adott a tűzoltóknak Pest megyében is. Negyvenkét esetben vonultak a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes egységek, jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak, megtépázott tetők, és megsérült kémények maitt. Szentmártonkátán, a Miskolci úton egy családi ház bádogtetejét bontotta meg a szél, a nagykátai hivatásos tűzoltók a lemezt visszaszegelték. Cegléden, a Bürgeház dűlőn egy csarnoképület tetőablakát a szél kihajtotta, félig leszakította, nagy értékű gépeket veszélyeztetett. A ceglédi hivatásos tűzoltók kötélbiztosítás mellett rögzítették az ablakokat. Tahitótfalun, a Szentendrei úton egy családi ház kéményét ledöntötte a vihar, Bugyin, az Ürbő pusztán pedig egy ház garázsának tetejét emelte le a szél. Erdőkertesen, Etyeken, Dunaharasztiban, Pilisszentivánon, Monoron, Monorierdőn, Vácon, Biatorbágyon, Szigetújfalun, Százhalombattán, Érden, Ócsán, Tahitótfalun, Herceghalmon, Pócsmegyeren, Inárcson, Dunavarsányban, Dömsödön, Dabason, és Gödön kidőlt fákat kellett eltávolítani jellemzően közutakról, kerítésekről. Az 51-es főúton, Áporkánál egy fa egy személyautó elé dőlt, ezért a gépjármű lesodródott az útról. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépjárművet, majd a forgalmi akadályt megszüntették. Szigetmonostoron leszakadt egy fa ága és a járda felett lógott. A szigetmonostori önkéntes és szentendrei hivatásos tűzoltók a veszélyes faágat eltávolították. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. 

A viharos szél egy nagy - kb. 10 méter magas - korhadt fát vezetékre döntött a budaörsi Átlós utcában múlt hétfőn. Önálló beavatkozó egységként műszaki mentés keretében - magassági ágvágó, motoros láncfűrész, dugólétra, kötél, csáklya felhasználásával – a Budaörs ÖTE számolta fel a káresetet.

Vas megye

Szivárgott a gáz egy családi ház fürdőszobájában működő nyílt égésterű gázkészülékből kedden este Pácsonyban, a Kossuth utcán. Minderre az eszköz mellé telepített szén-monoxid-érzékelő hívta fel az ott élők figyelmét. A zalaegerszegi hivatásos és a vasvári önkormányzati tűzoltók nem mértek szén-monoxidot. A tűzoltók a gázszolgáltató időközben kiérkező szakemberével közösen elhárították a szivárgást. Az eset során senki sem sérült meg

Csepreg és Tömörd között egy gépjármű az útpályát elhagyva a tetején állt meg. A sofőr egyedül utazott, önerejéből elhagyta a járművet, őt a mentőszolgálat kivizsgálásra kórházba szállította. A csepregi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd segítettek a kerekeire állításban.

Harminc méteres fa dőlt közútra és buszmegállóra Újkérnél hétfőn a kora esti órákban. A csepregi önkormányzati tűzoltók a fát motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, majd a buszmegállóról eltávolították. Az eset során nem sérült meg senki.

Fatüzelésű kandalló kéményében lerakódott égéstermék izzott, füstölt egy jánosházi családi házban, a Kossuth téren hétfőn a kora esti órákban. A sárvári hivatásos és a jánosházi önkéntes tűzoltók eltávolították az égésterméket a kandallóból, ezzel az izzás megszűnt. A tűz a tetőszerkezetre nem terjedt át, a tűzeset során nem sérült meg senki.

Teljes terjedelmében égett egy fatároló egy rábakecöli telephelyen a Gátőrház utcában hétfőn délután. A répcelaki önkormányzati és a rábakecöli önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. A tűz csak a fatárolót érintette, a tűzeset során nem sérült meg senki.

Győr-Moson-Sopron megye

Hétfőn kora délután érte el Győr-Moson-Sopron megyét a viharos szél, ötvenöt esetben riasztották megyeszerte a tűzoltókat a szél okozta károkhoz. Legtöbbször kidőlt fákhoz, lehasadt ágakhoz riasztották az egységeket. Győrben, Jánossomorján, Ikrényben, Mosonmagyaróváron, Csornán és Bogyoszlón tarolt az erős szél. Sopronban a Móricz Zsigmond úton és a Bánfalvi úton tetőn meglazult és lepotyogó cserepekhez riasztották a tűzoltókat. Győrben két helyen leszakadt jelzőlámpa miatt vonultak, több településen a leszakadó ágak villanyvezetéket szakítottak le, tetők bádoglemezeit, cserepeket is meglazította a szél. Az 1-es számú főút győri szakaszán egy személyautó, a mosonmagyaróvári szakaszon egy teherautó hajtott az útra dőlt fáknak. A beavatkozások során a hivatásos tűzoltók munkáját az önkéntes tűzoltó egyesületek is segítették, összesen harmincöt jármű és több mint százötven tűzoltó számolta fel a viharkárokat Győr-Moson- Sopron megyében, a munkák a késő esti órákig tartottak.

Szerdán fertőszentmiklóson pinca gyulladt ki, az esethez a fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók, valamint kapuvári, soproni és sopronkövesdi hivatásosok érkeztek. A tüzet sikeresen eloltották, személyi sérülés szerencsére nem történt.

Sokorópátkán egy családi ház kéményének belsejében a lerakodott korom égett kedden. A helyszínre 2 gépjárművel és 12 fővel vonult a Győrszemere ÖTE. Kiérkezés után a győri hivatásos egységekkel együtt szakfelszerelések segítségével a kémény tisztítását elvégeztük. A tűz a kéményből nem terjedt tovább. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Fejér megye

Hétfőn este jelzés érkezett, hogy egy családi ház kéményének belsejében a lerakodott korom ég Bodajkon. A helyszínre a Bodajk ÖTE 7 fővel vonult, kiérkezés után a kazánban lévő tüzelő anyagot eltávolították. A tűz a lakóépületre szerencsére nem terjedt tovább. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Önkéntes és hivatásos tűzoltók fékeztek meg egy lakástüzet kedden kora este a Fejér megyei Szabadbattyánban. A körülbelül százötven négyzetméteres, tetőtér-beépítéses családi háznak a tetőszerkezete és szigetelése égett. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók, valamint a Sárvíz és a sárszentmihályi egyesület önkéntesei több vízsugárral fojtották el. A folyamatos oltóvízellátás érdekében a megyeszékhelyről és Siófokról is érkezett egy vízszállító. A beavatkozás idejére a Fejér Medic egyesület önkéntesei látták el az egészségügyi biztosítást a helyszínen. A tűzben a cserépfedésű tetőszerkezet kétharmada megsemmisült. Személyi sérülés nem történt.

Fákat csavart ki az erős szél kedden Fejér megyében. A tűzoltókat rövid idő alatt több mint húsz helyszínre riasztották. A legtöbb bejelentés Székesfehérvárról és a közeli településekről érkezett. A megyeszékhelyen a kidőlt fák családi ház tetőszerkezetét, parkoló személygépkocsit és lakóház kerítését is megrongálták. A 7-es főúton, Kápolnásnyéknél egy teherautó ponyvás pótkocsiját borította fel a szél. Sárosdon egy vályogház fala repedt meg, ezért az épület három lakójának az önkormányzat biztosított szállást. A viharkárok felszámolásában a megye hivatásos egységei mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók is részt vettek. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt. Baracskán az Akácos utcában, egy ház melletti lemezgarázst felborított a szél. A martonvásári önkéntes tűzoltók avatkoztak be. (fotó: Martonvásár ÖTE)

Fehérvárcsurgón a Széchenyi utca elején hétfőn egy leszakadt légkábelhez riasztották a fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltókat. Az egyesület 4 fővel vonult a helyszínre, majd az időközben kiérkező székesfehérvári hivatásos egységgel a kábelt átmenetileg rögzítették.

Komárom-Esztergom megye

Nyergesújfaluban kedden egy kb. 40 nm-es, két szintes épület teljes terjedelmében égett, és egy PB gázpalack is felrobbant. Feltételezhető volt, hogy az épületben személy vagy személyek tartózkodtak, ezért a nyergesújfalui önkéntes tűzoltók a nyergesújfalui és a bajnai hivatásos egységgel, valamint a Tatabányai KMSZ -szel közösen, megkezdték az épület oltását és a személy/személyek felkutatását. Az oltást és a kutatást nehezítették a terepviszonyok és a körülményes megközelítés – hozzávetőleg 300 méter alapvezetéket kellett szerelni – valamint az épületben felhalmozott sok tárgy. A kutatás során megállapításra került, hogy az épületben nem tartózkodik/tartózkodott senki.

Zala megye

Hatalmas lángokkal égett szerdán hajnalban egy ezerkétszáz négyzetméteres, több épületrészből álló csarnok egy fafeldolgozó telephelyen, Türjén, a Zsigmondháza majorban. Az épületben ipari gépeket, faanyagot és egy targoncát is tároltak. A zalaegerszegi, a keszthelyi, a sárvári, az ajkai és a pacsai hivatásos, valamint a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, hét vízsugárral oltották a lángokat. Az egységek a szomszédos műhelyből több gázpalackot kivittek. Reggelre megakadályozták a tűz továbbterjedését, a szomszéd épületek biztonságban vannak. (fotó: Zala MKI)

Heves megye

A hétfő délutáni viharos szél miatt összesen ötször riasztották a Heves megyei tűzoltókat. Egy-egy, csaknem nyolc méteres fa dőlt az úttestre Tiszanána és Kömlő, valamint Besenyőtelek és Kömlő között, illetve Tarnazsadányban, a Dózsa György úton. A fákat a tiszanánai önkéntes, a füzesabonyi és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók kézi szerszámok és motoros láncfűrész segítségével távolították el. Lakóépületek tetejét is megbontotta az erős szél Erdőtelken, a Béke utcában és Egerben, a Lőcsei utcában. A hevesi és az egri hivatásos tűzoltók rögzítették az elemeket, majd a veszélyes részeket eltávolították.

Tolna megye

Egy lakóház tüzéhez vonultak ki a dunaföldvári önkéntes tűzoltók január 17-én. A tűz következtében az épület lakhatatlanná vált, személyi sérülés nem történt.

 

A fotók a beavatkozást végző ÖTE tulajdonát képezik, kivéve, ahol azt máshogy jeleztük.