Hírek

Beavatkozások 2022. jan. 10–16.
2022. január 19. 08:19
A múlt heti beavatkozásokból készített válogatásunk következik.

Győr-Moson-Sopron megye

Lesodródott az útról egy autó hétfőn délelőtt Kimle közelében. A balesethez a lébényi és a mosonmagyaróvári hivatásos, valamint a kimlei önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A mentők két embert kórházba szállítottak.

Csütörtökön délután negyed négy után riasztották a tűzoltókat a Győr-Moson-Sopron megyei Osli településre, ahol kigyulladt a Fő utca egyik családi háza. Az osli önkéntes tűzoltók mellett Csornáról és Kapuvárról érkeztek hivatásos egységek négy technikai eszközzel. A százhetven négyzetméteres épület egyik helyisége égett, az oltás során egy embert találtak a tűzoltók, akinek az életén a gyors beavatkozás ellenére sem lehetett már segíteni. A katasztrófavédelem a tűz keletkezési okát és körülményeit vizsgálja.

Egy kisteherautó és egy személykocsi karambolozott hétfőn délután Répcevisen, a Devich utcában. A kisteherautó vezetője megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A csepregi önkormányzati, a zsirai, peresznyei és répcevisi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Szerdán délután érkezett a jelzés, mely szerint Fertőrákoson, a Fő utcáról a Tábor utca irányába bekanyarodó, mezőgazdasági gépet szállító tehergépjármű sofőrje figyelmen hagyta az úttest felett keresztben átlógó légvezetékeket és többet közülük letépett. Az esethez a fertőrákosi önkormányzati, és a soproni hivatásos tűzoltók vonultak.

Pest megye

Menetrend szerint közlekedő autóbusz hátuljába rohant egy személykocsi tegnap kora délután Pátyon, a Rákóczi utcában. Az autó egyedül utazó sofőrje ki tudott szállni a kocsiból, könnyebben megsérült, a buszon harminc ember ült, senkinek nem esett baja. A helyi önkéntes és a törökbálinti hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Szombaton a zsámbéki önkéntes tűzoltók először Perbálra, egy kéménytűzhöz vonult ki, ahol kitakarították a kéményt, majd nem sokkal később szintén Perbálra kaptak riasztást bejelzett szén-monoxid vészjelző miatt. A lakás kiszellőztették, személyi sérülés szerencsére nem történt.

Pénteken kapta a riasztást a Gyömrői Önkéntes Tűzoltó Egyesület: Gyömrőn a Gróf Pállfy utcában egy családi ház erkélyén személy elesett, mentősök a lejuttatáshoz segítséget kérnek. A kiérkező egységek a helyszínen megállapították, hogy a sérültet csak létraszer segítségével lehet biztonságosan lehozni. A személyt a mentősöknek átadták, akik kórházba szállították.

Frontálisan ütközött össze két gépkocsi vasárnap késő este a Kiskunlacházát és Bugyit összekötő út 8-as kilométerszelvényénél. A ráckevei önkormányzati és a délegyházi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, amelyekben összesen hárman utaztak. Az érintett útszakaszt lezárták. A balesetben két ember könnyebb, egy ember pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Két gépkocsi ütközött össze az 1-es főút 9-es kilométerszelvényénél, Budaörs térségében vasárnap délután. A budaörsi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, a helyszínelést követően pedig megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben ketten könnyebben megsérültek.

Vas megye

Lakóházzal egybeépített garázsban keletkezett tűz hétfőn délelőtt Kenyerin, az Arany utcában. A tűz a garázs tetőszerkezetére és a családi ház tetőszerkezetének egy részére is átterjedt. A helyszínre Sárvárról hivatásos, Répcelakról önkormányzati, Csöngéről, Kenyeriből és Pápocról önkéntes tűzoltók érkeztek nagy erőkkel, és riasztották a Kemenesalja mentőcsoport tagjait is. Az egységek megakadályozták, hogy a tűz átterjedjen a családi ház többi részére, közben a garázst is oltották, ahol egy autó teljesen kiégett. A ház lakója még idejében el tudta hagyni az épületet, nem sérült meg a tűzben. A garázsban még a tűzoltók megérkezése előtt felrobbant egy propánbutángáz-palack, egy másikat pedig már az egységek vittek ki a házból, azt a tartályt nem érte hő. A tűzeset következtében a családi ház lakhatatlanná vált, lakója rokonoknál talált ideiglenes otthonra.

Pénteken hajnalban érkezett a jelzés, hogy Kám és Bejcgyertyános között 200 körbála ég. A vasvári és a kámi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. (fotó: Vasvár ÖTE)

Komárom-Esztergom megye

Tűz keletkezett egy körülbelül kétszáz négyzetméteres gazdasági épületben hétfő este Tatán, a Nagykert utcában. Tüzelőanyag égett mintegy huszonöt négyzetméteren. A tatabányai hivatásos és a kocsi önkéntes tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet.

Vasárnap délután érkezett a jelzés a tatabányai műveletirányítástól, mely szerint Tokodon a Hegyeskő környéken gaz, száraz fű ég. A tokodi önkéntesek 6 fővel vonultak a helyszínre, ahol a nyergesújfalusi hivatásos tűzoltókkal eloltották a keletkező tüzet kéziszerszámokkal, puttonyfecskendőkkel valamint két vízsugárral.

Somogy megye

Csütörtök éjszaka kigyulladt egy ötven négyzetméteres családi ház hátsó részében kialakított fatároló, és a tűz a tetőszerkezetre is átterjedt a nagykanizsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén fekvő Iharosberény Dózsa György utcájában. A tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos az ingatlanból egy propánbutángáz-palackot kivitt. A lángokat a nagykanizsai hivatásos, a csurgói önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók három vízsugárral fékezték meg.  Az ingatlanban ketten tartózkodtak, ők időben elhagyták azt. Személyi sérülés nem történt.

Veszprém megye

Egy egyszintes családi ház cserépkályhájának kéménye izzott csütörtök délután Nyirádon. Az esethez az ajkai hivatásos és a nyirádi önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek kitisztították a kéményt és eltávolították a még izzó részeket. A házban két ember lakott, a fűtést más, alternatív módon meg tudták oldani. A tűzoltók felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a kéményt annak felülvizsgálatáig ne használják.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Álló, kivilágítatlan járműnek ütközött egy személygépkocsi csütörtökön, kora reggel a Fábiánházát és Mérket összekötő úton. Az ütközés erejétől mindkét autó az árokba csapódott. A mátészalkai hivatásos és a nagyecsedi önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsikat. Az álló járműben nem tartózkodott senki, a másik autóban csak a sofőr utazott, őt könnyebb sérülésekkel szállították kórházba a mentők.

Nógrád megye

Horpács és Patak között öt szalmabála égett vasárnap délután, a helyszínre a balassagyarmati hivatásos tűzoltók és az érsekvadkerti önkéntesek vonultak, eloltották a tüzet.

Tolna megye

Vasárnap délután egy személygépkocsi lesodródott az útról, majd árokba borult az 55-ös számú főút 116-os kilométerszelvényénél, a Tolna megyei Alsónyéken. A személyautó öt utasa közül az egyik könnyebben sérült. A műszaki mentéshez Bátaszék önkormányzati és önkéntes tűzoltói vonultak, akik áramtalanították a járművet, továbbá segítették azt az autómentőnek szállítható állapotba hozni.

Bács-Kiskun megye

Személyvonat elé hajtott egy gépkocsi Lakiteleknél, a Kapásfalusi úti vasúti átjáróban vasárnap délután. A lakiteleki önkéntes, a tiszakécskei önkormányzati és a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították, majd levontatták az autót az úttestről. A vonaton négyen utaztak, mentesítő autóbuszjárattal folytathatják útjukat, a biztonságos átszállásban a tűzoltók nyújtottak segítséget. A balesetben senki sem sérült meg.

 

A fotók a beavatkozást végző ÖTE tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük.