Hírek

Beavatkozások 2022. jan. 3–9.
2022. január 12. 15:14
A múlt héten a hideg időjárás miatt főleg fűtéssel kapcsolatos problémákhoz, illetve műszaki mentésekhez kellett vonulniuk az önkéntes és önkormányzati tűzoltóknak. Heti körképünk következik.

Győr-Moson-Sopron megye

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó hétfőn este Fertőszéplakon, a Nagy Lajos utca egyik családi házának az udvarán. A kapuvári hivatásos, valamint a hegykői és sarródi önkéntes tűzoltók eloltották a lángokat, amelyek a közeli garázskaput is károsították. Az eset során személyi sérülés nem történt. (fotó: Sarród ÖTE)

Fertőendréden a Fő utcában egy épület tetőszerkezete égett január 9-én. Az esethez a kapuvári, a sopronkövesdi és a csornai hivatásos, valamint a fertőendrédi és fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók mellett a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult. (fotó: Fertőszentmiklós ÖTE)

Kigyulladt egy családi házzal egybeépített, kazánházként használt melléképület Markotabödögén, a Fő utcában csütörtökön reggel. A tűzhöz a győri és a csornai hivatásos, valamint a bezi és a bősárkányi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik négy vízsugárral oltották el a lángokat, munkájuk során két gázpalackot is kivittek az épületből. A tűz a családi ház szigetelését és padlásterét is érintette két négyzetméteren. Sérülés nem történt.

Kigyulladt és teljesen kiégett egy sorházi lakás mögötti kazánház Fertőendréden, a Fő utcában vasárnap. A tűz az ingatlan tetőszerkezetére is átterjedt, de nem érintette a lakórészt. A kapuvári, a sopronkövesdi és a csornai hivatásos, valamint a fertőszentmiklósi és a fertőendrédi önkéntes tűzoltók a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották el a lángokat. Az egységek a tűzzel érintett épület melletti épületrészből három gázpalackot vittek ki, amelyeket nem ért hőhatás. Személyi sérülés nem történt az eset során.

Bács-Kiskun megye

Felborult egy személyautó kedden délután az 5306-os úton, Csengőd határában. A balesetben három ember megsérült. A kiskőrösi önkéntes tűzoltók és a kiskőrösi hivatásosok egy embert kimentettek az autóból és átadták a mentőknek.

Két gépkocsi rohant egymásba vasárnap délután az 53-as főúton, Akasztó térségében. Az ütközéstől az egyik autó a tetejével az árokba borult, a másik kocsi az úton maradt. Az akasztói önkéntes és a kiskőrösi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben négyen megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.

Teljes terjedelmében égett egy lakóépület belseje Csólyospálos külterületén csütörtök délelőtt. A tetőszerkezetre nem terjedt át a tűz, azonban a stukatúros födém átizzott. A csólyospálosi önkéntes, valamint a kiskunmajsai, a ruzsai, a kisteleki és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltók öt vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. A tűzoltók az oltási munkálatok közben egy gázpalackot is kivittek az épületből, amely nem forrósodott át. A tűzesetben senki sem sérült meg. A lakók szomszédoknál kaptak szállást.

Vas megye

Telekesen január 6-án kigyulladt egy családi ház; a tűz oltásában a vasvári önkéntes tűzoltók, valamint a zalaegerszegi hivatásosok vettek részt.

Kartonpapír fogott tüzet egy műhelyben Szombathelyen, a Csaba úton hétfőn hajnalban. A hő hatására az épület szendvicspanel falának szigetelése izzani kezdett. A városi hivatásos és önkéntes tűzoltók visszahűtötték az épületet, majd eloltották a tüzet. Az oltást követően az egységek megbontották a műhely falát. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Vegyes tüzelésű kazánhoz csatlakoztatott kéményben gyulladt ki a lerakódott korom egy suki családi házban vasárnap délelőtt. A Szabadság téri otthonban keletkezett tűzhöz a sárvári hivatásos és a jánosházi önkéntes tűzoltók vonultak. Az egységek eltávolították a kazánból a tüzelőanyagot, ezzel megszűnt az izzás. A tűz a tetőszerkezetre nem terjedt át. Senkinek nem esett baja és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Kockabálákból rakott szalmakazal gyulladt ki az Ikervár és Megyehíd közötti mezőgazdasági területen vasárnap este. A sárvári hivatásos és az ikervári önkéntes tűzoltók megállapították, hogy a tűz nem veszélyeztet semmit, ezért a kazal felügyelet melletti leégetése mellett döntöttek.

Pest megye

Pátyon január 8-án egy gépjármű parkoló gépjárműnek rohant. A helyszínre a pátyi önkéntes tűzoltók, valamint a törökbálinti hivatásosok érkeztek.

Komárom-Esztergom megye

Felborult egy autó vasárnap délelőtt a Tata és Kocs közti úton, Tata térségében. A tatabányai hivatásos és a kocsi önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsit, majd segítettek az autómentőre rögzíteni a sérült járművet. A tűzoltók a továbbiakban a forgalom irányításában vettek részt, míg a közútkezelő megtisztította az útburkolatot. A baleset során személyi sérülés nem történt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Árokba borult egy személyautó a 2504-es út 14-es kilométere közelében, a Heves megyei Noszvaj határában kedden délelőtt. A balesethez az egri hivatásos és a szomolyai önkéntes tűzoltók vonultak, akik kerekeire állították, majd áramtalanították a kocsit. A jármű vezetője ki tudott szállni az autóból, nem sérült meg.

Békés megye

Egy garázs gyulladt ki kedden délután Sarkadon, a Cukorgyár utcában. A sarkadi önkéntes és a gyulai hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet, majd a területet hőkamerával is átvizsgálták. A garázsban nagy mennyiségű tűzifa égett, a tűz a környezetére nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg.

Fejér megye

Halálos vonatgázolás történt a bicskei vasútállomásnál szerdán. A személyvonat a kora reggeli órákban gázolt el egy gyalogost. A tatabányai hivatásos és bicskei önkéntes tűzoltók a vonat utasait kísérték biztonságos helyre.

Hajdú-Bihar megye

Szerdán késő este Derecskére, az Arany János utcába vonultak a berettyóújfalui hivatásos és a konyári önkéntes tűzoltók. Egy családi ház lakója értesítette a tűzoltókat, mert a szén-monoxid-érzékelője jelzéseket adott le. A házban két gázkonvektor működött, a tűzoltók mérései kimutatták a mérgező szén-monoxidot a levegőben. A mentőszolgálat a ház lakóját további vizsgálatokra kórházba szállította.

Somogy megye

Barcson egy családi ház udvarán autóalkatrészek, Kaposváron, a Szépasszony utcában pedig összehordott szemét égett csütörtökön. A dél-somogyi városban a barcsi hivatásos, a megyeszékhelyen a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói fékezték meg a lángokat és eloltották a tüzet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Két baleset történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vasárnap, a hajnali órákban. Porcsalmánál, a 49-es főúton két személykocsi ütközött össze, a 4918-as úton, Nyírcsaholynál pedig árokba sodródott egy autó. Utóbbi helyszínen a mátészalkai hivatásos, előbbi helyen a csengeri önkormányzati és a tyukodi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a közúti akadályokat. Személyi sérülés egyik helyszínen sem történt.

A sparheltben tüzeltek vasárnap napközben egy vasmegyeri házban, ám a szomszédos szobába füst áramlott. Az ibrányi önkormányzati és önkéntes tűzoltók átvizsgálták a kéményt és a válaszfalat. Mivel a kémény több helyen megrepedt, felhívták a lakók figyelmét, hogy a helyreállításig ne használják azt. Az épület fűtése más módon nem megoldott, az ott élő három ember elhelyezéséről átmenetileg gondoskodtak. Az esetről értesítették a kéményseprőket.

 

A képek a beavatkozásokat végző ÖTE tulajdonát képezik (kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük).