Beavatkozások 2021. nov. 29. – dec. 5.
2021. december 08. 09:36
A múlt heti beavatkozásokból készült összefoglalónkon meglátszik a hideg idő beállta: fűtőberendezések miatt keletkezett lakástüzek vagy szén-monoxid-riasztások, csúszós utak miatti közlekedési balesetek uralják a beszámolót.

Pest megye

Tűz keletkezett egy száz négyzetméteres ikerház egy szobájában hétfőn délután Tahitótfaluban, a Tölgyfa utcában. A húsz négyzetméteres szobában berendezési tárgyak, bútorok égtek, a ház megtelt füsttel. A tűz keletkezésekor ketten tartózkodtak az épületben, az egyikük ki tudott menekülni, a másik ember a szobában maradt. A visegrádi önkéntes és a szentendrei, fővárosi hivatásos tűzoltók kimentették a házban maradt lakót, eloltották a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták az ingatlant. A kimentett ember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Vas megye

Családi ház napelemrendszeréhez tartozó inverter biztosítékszekrénye égett hétfőn délután Táplánszentkereszten, a József Attila utcában. A szombathelyi hivatásos és a tápláni önkéntes tűzoltók, valamint a Vas megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltóinak kiérkezése előtt a tulajdonos egy porral oltó tűzoltó készülékkel eloltotta a lángokat. Az egységek a ház belső terét és a tetőszerkezetet hőkamerával átvizsgálták, de további füstölést, izzást nem tapasztaltak. A tűzoltók az áramszolgáltató szakembereivel egyeztetve leválasztották a napelemrendszert az elektromos hálózatról. Az eset során nem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Tolna megye

Lesodródott az útról egy személykocsi hétfőn, a kora reggeli órákban a Tolna megyei Kéty közelében. Az autóban egy ember utazott, súlyos sérüléseket szenvedett. A kétyi önkéntes és a szekszárdi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsit és kiemelték a sérültet az autóból. A baleseti helyszínelés ideje alatt az egységek segítették a rendőrök munkáját, a területet megvilágították és az utat is letakarították.

Bejelzett a gázkazán mellé felszerelt szén-monoxid-érzékelő kedden este a Tolna megyei Nagydorogon. A paksi hivatásos és a nagydorogi önkéntes tűzoltók átszellőztették az épületet és rekonstruálták az esetet, amely során a szén-monoxid jelenléte kimutatható volt. A gázkazánt a tulajdonos annak felülvizsgálatáig nem használhatja, a lakás fűtése alternatív módon biztosított. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Budapest

Elgázolt egy embert egy személyvonat kedd késő este Budapesten, a Rákospalota-Újpest vasútállomás közelében. A fővárosi hivatásos és az újpesti önkéntes tűzoltók emelték ki az elgázolt ember holttestét a vágányok közül.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Füst áramlott ki egy demecseri családi házból kedden délelőtt. Az ingatlanban egy régi fűtőberendezésbe gyújtottak be, a füst azonban visszafelé áramlott. A demecseri önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók az izzó, parázsló részeket kéziszerszámokkal eltávolították a kályhából. Az épületben egy ember tartózkodott, akit a mentők kivizsgálásra kórházba szállítottak.

December 3-án a balkányi sportpálya öltözőjének tetejére nyárfa dőlt. A esethez a balkányi önkéntes és a szakolyi önkormányzati tűzoltók vonultak, a fát dugólétra és láncfűrész segítségével távolították el. (fotó: Balkányi ÖTE)

Komárom-Esztergom megye

Kéményben lerakódott égéstermék égett egy bakonyszombathelyi családi házban kedd  este. A kisbéri hivatásos és a rédei önkéntes tűzoltók eltávolították a parazsat a kályhából, porral oltó segítségével megszüntették az izzást a kéményben. A ház idős lakóját a mentők kórházba szállították.

Árokba hajtott, majd a tetejére borult egy személykocsi csütörtök délután Bábolnán, a Tárkány felé vezető úton. A járműben egy ember utazott, aki beszorult a roncsba. Az ácsi és nagyigmándi önkormányzati, valamint a banai és bábolnai önkéntes tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították, majd a mentőszolgálat munkatársainak átadták a sérültet. A tűzoltók kerekeire állították az autót.

Somogy megye

Kedd este kéménytűzhöz riasztották a siófoki hivatásos, a balatonboglári önkormányzati és a karádi önkéntes tűzoltókat Karádra, a Balaton utcába. Az egységek megszüntették az izzást, megakadályozták a tűz továbbterjedését és kéményseprőt hívtak a helyszínre. A negyven négyzetméteres családi ház fűthetetlenné vált, ezért az ott lakó három ember ideiglenesen rokonoknál kapott szállást.

Egy kanyarban átcsúszott a másik sávba, és nekicsapódott egy szabályosan közlekedő autónak egy Gödre irányába tartó kamion pótkocsija csütörtökön a 66-os úton. A személykocsiban ketten utaztak, a mentők könnyű sérülésekkel szállították őket kórházba. A sásdi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. A helyszín biztosításában és a forgalom irányításában a Szentbalázs Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai segédkeztek.

Nógrád megye

Átizzott egy gerenda egy családi ház födémszerkezetében Bátonyterenyén, a Kúria úton tegnap késő éjjel. Az izzást a mellette futó, rossz állapotú kémény okozta. A helyi hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei megbontották a födémet és eloltották a tüzet. A lakók közül senki sem sérült meg.

Bács-Kiskun megye

Két autó karambolozott csütörtök délután a Kunszentmiklóshoz tartozó Tasskertesnél. Egy ember beszorult az egyik gépkocsiba, őt feszítővágóval szabadították ki a városi önkormányzati tűzoltók, majd átadták a sérültet a mentőknek. A műszaki mentést a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltók is segítették (fotó: Szalk ÖTE)

Két személyautó ütközött össze Császártöltésen, a Kossuth Lajos utcában, vasárnap délután. A baleset következtében az egyik autó az árokba borult. A császártöltési önkéntes és a keceli önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben két ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

Vas megye

December 1-jén érkezett riasztás lakástűzhöz Kenyeriben. A szoba teljesen kiégett. A Kenyeri ÖTE, Pápoc ÖTE, Csönge ÖTE mellett a sárvári hivatásos tűzoltók sikeresen eloltották a tüzet. Személyi sérülés szerencsére nem történt. (fotó: Csönge ÖTE)