Hírek

Készüljünk fel a téli útviszonyokra!
2021. december 03. 11:49
A meteorológiai előrejelzések alapján az elkövetkezendő hetekben többször is fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet. Tapasztalatok szerint sajnos az autósok egy része hajlamos megfeledkezni a havas-jeges körülmények okozta veszélyekről, váratlanul éri őket az útviszonyok megváltozása. Még most sem késő gondoskodni a biztonságról!

Ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni, és tájékozódni az útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot. Aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy az üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsuk.

Csapadék – hó vagy eső

Az út lefagyása nem mindig észlelhető a gépkocsiból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor. A havat kotró, és/vagy az utat sózó munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha az autós sárga villogóval felszerelt gépeket lát az úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót.

Fontos a téli ablakmosó folyadék használata is, hiszen a nyári változat a hőmérséklet és a sebesség függvényében a szélvédőre is fagyhat, ami életveszélyes is lehet.

Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén az autós a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba a gépkocsit, és várja meg, amíg az út ismét járható lesz. A tűzoltókat a 112-es ingyenes segélyhívószámon lehet értesíteni. Ez közlekedést akadályozó, veszélyes helyzetben lehet indokolt, például személyi sérülés veszélye, továbbá egy elakadt autó vagy kidőlt fa esetében..