Hírek

Beavatkozások 2021. nov. 15–21.
2021. november 24. 09:31
Múlt heti beavatkozásokból készült összesítőnk következik.

Tolna megye

Hétfőn délután Bonyhádon, a Perczel kert egyik társasház szuterénjában csőtörés miatt fél méter magasan álló vizet távolítottak el Bonyhád önkéntes tűzoltói. A műszaki mentésnél búvárszivattyú segítségével avatkozott be a tűzoltóraj.

Nógrád megye

Egy családi ház egy helyisége és födémszerkezete égett Érsekvadkerten, a Rákóczi úton hétfő délelőtt. A rétsági hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett eloltották a lángokat. A házban egy ember tartózkodott, aki a tűzeset következtében meghalt. 

Egy családi ház vegyes tüzelésű kazánjából kicsapó lángok égettek meg egy embert Pilinyben, a Tarjáni úton szerda délután. A szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint az Endrefalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szécsényfelfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei áramtalanították az épületet és elzárták a vezetékes gázt. Ezután a mentőszolgálat munkatársainak segítettek a sérült mozgatásában, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Zala megye

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy kétezer négyzetméteres üzem ötven négyzetméteres fűrészportárolója hétfő hajnalban Kemendolláron, a Kossuth Lajos utcában. A tűz egy esztergagépet is érintett. A zalaegerszegi hivatásos és a kemendollári önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral megfékezték a tüzet. A rajok átforgatták a fűrészport, majd megbontották és visszahűtötték az épület tetőszerkezetét. Az eset során személyi sérülés nem történt. 

Teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres, pajtaként funkcionáló melléképület szerda hajnalban Kerecsenyben, a Deák Ferenc utcában. A pacsai, a zalakarosi és a nagykanizsai hivatásos, valamint a gelsei önkéntes tűzoltók a pajtában lévő állatokat kimenekítették, majd három vízsugárral megfékezték a lángokat. A rajok egy munkagép segítségével átforgatták és eloltották az izzó törmeléket. Személyi sérülés nem történt.

Somogy megye

Kedden délelőtt teljes terjedelmében égett egy kamion fülkéje és rakományának egy része az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Sávoly térségében. A szőkedencsi önkéntes tűzoltók érkeztek elsőként a helyszínre, akik rövid időn belül vízsugarakat szereltek, hogy megakadályozzák, hogy a tűz átterjedjen a rakomány egészére. Pár perccel később a marcali hivatásos tűzoltók is bekapcsolódtak az oltásba. Az egységek végül négy vízsugárral, csaknem fél óra alatt tudták teljesen eloltani a tüzet, majd visszahűtötték a felforrósodott alkatrészeket. Végül a tűzoltók biztonságba helyezték a pótkocsin szállított söröshordókat és rekeszeket. A kamionban csak a sofőr utazott, aki nem sérült meg a tűzeset során.

Pest megye

Út szélén álló teherkocsiba rohant egy kisteherautó kedden este az M0-ás autóút 36-os kilométerénél, Üllő közelében. A kisteherautó az oldalára borult, a sofőrje a roncsba szorult, az üllői önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók mentették ki. A rajok áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd a kerekeire állították a felborult kisteherautót és megszüntették a forgalmi akadályt.

Teljes terjedelmében égett egy hatvan négyzetméteres, kétszintes lakóház Gyömrőn, a Tövesmajori utcában szerda délután. A tűz a homlokzaton terjedt fel a tetőre, a ház belső része megtelt füsttel. A monori hivatásos és a gyömrői önkéntes tűzoltók két vízsugárral előbb megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat és utómunkálatokat végeztek. A lakók a tűzeset során nem tartózkodtak az ingatlanban, további lakhatásuk megoldott.

November 18-án érkezett a jelzés, miszerint az M1-es autópálya 28-as kilométerénél egy személygépkocsi szalagkorlátnak ütközött. A helyszínre a bicskei önkormányzati, a zsámbéki és a bicskei önkéntes tűzoltók érkeztek, szerencsére személyi sérülés nem történt. (Fotó: Zsámbék ÖTE)

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres, könnyűszerkezetes, egyszintes, padlásteres épület vasárnap hajnalban Ráckevén, a Sándor utcában. Mire a szigetszentmiklósi hivatásos, a ráckevei önkormányzati és a kis-szigeti önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, az épület teljes egészében égett, a tűzben egy gázpalack felhasadt. A tűzoltók megfékezték a lángokat, majd átvizsgálták a leégett épületet. A tűz keletkezésekor a házban két ember és egy kutya tartózkodott, egyikük a kutyával együtt ki tudott menekülni, de súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A másik embert a padlástérben találták meg a tűzoltók, az ő életét már nem lehetett megmenteni. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének okát és a körülményeit.

Bács-Kiskun megye

Egy százhúsz négyzetméteres családi ház egyik tíz négyzetméteres szobájában lévő kályha mellett bútorok égtek vasárnap délután Madarason, a Táncsics Mihály utcában. A szomszédok a tűzoltók kiérkezése előtt kihozták az épületből az ott tartózkodó embert és eloltották a tüzet. A bajai hivatásos, valamint a bácsalmási önkormányzati és önkéntes tűzoltók átvizsgálták az épületet, a még izzó födémet kéziszerszámokkal megbontották, és a beégéseket puttonyfecskendővel eloltották. A szomszédok gyors segítsége ellenére a kimentett idős ember a helyszínen életét vesztette. Az eset kapcsán tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Kigyulladt egy ötven négyzetméteres, tetőteres hétvégi ház vasárnap délelőtt Túrkevén, a Liget utcában. A lángok a felső szintet és a tetőszerkezetet érintették. A mezőtúri hivatásos és a túrkevei önkéntes tűzoltók három vízsugárral avatkoztak be. A tűzben két gázpalack felrobbant, ezek maradványait az egységek vitték ki, akik a tetőt és a födémszerkezetet is megbontották. Az eset során nem sérült meg senki, a ház azonban lakhatatlanná vált, lakója rokonoknál helyezkedett el.

Vas megye

Tizenkét négyzetméteres, faszerkezetű épület égett teljes terjedelmében Szombathelyen, a Mélykúti utcában vasárnap hajnalban. A szombathelyi hivatásos és önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek munkáját nehezítette, hogy a tűz által érintett területet csak a lánccal lezárt kerítést levágva tudták megközelíteni. A tűzoltók az épületből kivittek egy kemping palackot, amelyet nem ért hőhatás. Az egységek vízsugarakkal megakadályozták, hogy a tűz a szomszédos ingatlanokra is átterjedjen, majd eloltották a lángokat. A tűz keletkezésekor senki nem tartózkodott az épületben, sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség

Győr-Moson-Sopron megye

Kazánházban keletkezett tűz hétfő délelőtt Fertődön az Ady Endre utcában. A helyszínen lévők egy porral oltóval megfékezték a lángokat. A kapuvári és sopronkövesdi hivatásos tűzoltók mellett a sarródi önkéntes tűzoltókat is riasztották, akik átvizsgálták az épületet és a még izzó fafödémet visszahűtötték. 

Egy füstölő lakáshoz riasztották a kapuvári hivatásos és a hegykői önkéntes tűzoltókat szerda délután Fertőszéplakra, az Arany János utcába. Tűzhelyen felejtett étel égett oda, a tűzoltók kiérkezésekor tűz nem, csak füst volt a lakásban, amit kiszellőztettek az egységek. A keletkezett füsttől egy ember megszédült és elesett, őt a mentők kórházba szállították.

Győr-Moson-Sopron megye / Vas megye

Zsira település és Sopronhorpács között kukorica tarlón traktor teljes terjedelmében égett, munkaeszközök részben károsodtak, a gép körül kb. 50m² tarló kigyulladt. A tűz oltását porral oltóval a gép kezelője megkezdte.

Az egységek 4 db gyorsbeavatkozó sugárral és kéziszerszámokkal a tüzet körülhatárolták, majd eloltották. A munkagépet hőkamerákkal átvizsgálva visszahűtötték. A gép kezelője nem sérült.

A helyszínen a fotót készítő Csepreg ÖTE mellett jelen volt az Und ÖTE, Csepregi Önkormányzati Tűzoltóság I-es, Répcevis ÖTE,  Peresznye ÖTE, Sopronhorpács ÖTE, Zsira ÖTE, Horvátzsidány ÖTE, Sopronkövesd KVÖ. (fotó: Csepreg ÖTE)