A legtöbb otthoni tűzeset megelőzhető lenne
2021. november 17. 08:25
Ősztől egyre gyakoribbak a kisebb-nagyobb otthoni tűzesetek, hiszen a sütés-főzés, a fűtés vagy éppen a dohányzás kapcsán is adottak az égés feltételei.

Az otthonokban keletkezett tűzesetek megelőzésének legfontosabb üzenete, hogy nyílt lángot soha és semmilyen körülmények között ne hagyjunk felügyelet nélkül. Ezzel biztosítani tudjuk baj esetén az azonnali reagálást és a sérülések, károk megelőzését, minimalizálását. A személyes jelenlét helyett ma már számos olyan technológiai megoldás is elérhető, amelyek a folyamatos felügyeletet biztosítani tudják. Számtalan gyártó kínál hő- és füstérzékelőket, esetleg kombinált füst- és szén-monoxid érzékelőket. Az ilyen eszközök segítségével még biztonságosabbá tehetjük otthonunkat tűzvédelmi szempontból.

Az égéssel és füsttel járó dohányzás fokozottan tűzveszélyes

Amikor valaki zárt térben cigarettázik, az érzékelők azonnal beindítják a veszélyjelzést. Az égéssel „működő” dohánytermékek felelős használatához hozzá tartozik, hogy tisztában legyünk azok tűzveszélyességével. A gyújtáshoz használt láng vagy izzó felület, a dohányzás közben keletkező parázs és a nem kellő körültekintéssel eloltott végtermékek egyaránt pontenciálisan veszélyesek a környezetre. Éppen ezért fontos, hogy ha dohányzunk, akkor minden esetben gondoskodjunk nem éghető anyagból készült hamu- és csikktartóról, valamint ne tegyük azt olyan éghető anyagok (függöny, terítő, takaró, szőnyeg, stb.) közelébe, amelyek könnyen lángra kaphatnak.Semmiképpen ne dohányozzunk ágyban vagy kanapén, mivel az éghető anyagok jelenléte és a figyelmetlenséget eredményező testhelyzet együtt fokozzák a tűzveszélyt.

Készüljünk fel a veszélyre!

• Amennyiben megtörténik a baj, jó tudni mit tehetünk a sérülések elkerülése és a károk csökkentése érdekében:
  • Javasolt minden lakásba vagy házba legalább egy kisméretű porral oltó eszközt elhelyezni és a használatára minden ott élő személyt megtanítani.
  • Elektromos eszközök vagy konnektor közelében keletkezett tűz esetén először mindig áramtalanítsunk.
  • A tűzhelyen, serpenyőben meggyulladt olajat fedjük el és kapcsoljuk le a tűzhelyet, majd várjuk meg míg kihűl.
  • Áramtalanítást követően elolthatjuk a tüzet vízzel is, ennek hiányában porral vagy habbal oltó eszközt használhatunk.
  • Minden tűz esetén hívjuk a 112-es segélyhívó telefonszámot, és kérjük a tűzoltók, sérülés esetén pedig a mentők segítségét is.
  • Lehetőség szerint érdemes hő- és füstérzékelőket telepíteni otthonunkba, amelyekkel akár távollétünkben is folyamatos tűzvédelmi felügyeletet tudunk biztosítani.

Sajtómegjelenések a témában

Index