Hírek

Beavatkozások 2021. nov. 1–7.
2021. november 10. 16:06
Múlt heti beavatkozásokból készült válogatásunkat tesszük közzé.

Vas megye

Elhagyta az úttestet, majd az árokba csapódva állt meg egy személyautó a 84-es főúton, Kám közelében hétfőn, a kora esti órákban. A balesetben ketten megsérültek, őket a mentők kórházba szállították. A vasvári önkormányzati, valamint a rumi, kámi és bejcgyertyánosi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet.

Fürdőszobában lévő villanyszerelési kötődoboz izzott kedden reggel Cákon, a Fő utca egyik családi házában. A kőszegi önkormányzati, valamint a kőszegszerdahelyi, bozsoki és cáki önkéntes tűzoltók vonultak a tűzeset helyszínére. Az egységek áramtalanítottak, majd egy porral oltó készülék segítségével megszüntették az izzást, végül átszellőztették a füsttel telítődött épületet. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Egy rakomány nélküli teherautó és egy személyautó ütközött össze Mikosszéplaknál csütörtökön reggel. A balesetben az autó sofőrje és utasa megsérült, őket a mentők kórházba szállították. A vasvári önkormányzati és a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek áramtalanították a személyautót, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Tolna megye

Tűz ütött ki hétfőn délután a tamási termálfürdőben. A tűz egy emeleti medencénél lévő lambériás borításnál keletkezett, az egységek kiérkezése előtt eloltották az ott dolgozók, és áramtalanítottak is. A helyszínre a dombóvári, bonyhádi és a siófoki hivatásos, valamint a tamási önkormányzati és az önkéntes tűzoltók összesen hat gépjárműfecskendővel és két magasból mentő szerrel vonultak. Kiérkezésükkor a tetőtér már füsttel telítődött, az egységek a tetőhéjazatot megbontották, és folyamatosan hűtötték a tetőborítást. A tűz oltásán a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett csaknem negyven tűzoltó dolgozott. Személyi sérülés nem történt, a medencetérben korábban tartózkodó mintegy ötven ember biztonságosan elhagyta a fürdőt.

Veszprém megye

Kétszáz négyzetméteren égett a szeméttelep hétfő hajnalban Tapolca közelében. A helyszínre a három hivatásos tűzoltóság tűzoltóin kívül a Tapolcai ÖTP és a Zalahaláp-sáskai ÖTE tűzoltói is vonultak. Az egységeknek öt óra alatt sikerült eloltaniuk a tüzet, majd az ott lévő munkagépek segítségével földdel borították be a szeméthalmokat. (fotó: Zalahaláp ÖTE)

Győr-Moson-Sopron megye

Százötven négyzetméteren égett és füstölt a kommunális hulladék egy cséri hulladéklerakó telephelyen hétfőn reggel. A sárvári hivatásos, répcelaki önkormányzati, répceszemerei, csáfordjánosfai és iváni önkéntes tűzoltók vonultak a tűzeset helyszínére. Az egységek négy vízsugárral akadályozták meg a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. A munkálatokat a helyszínen erőgépek is segítették, megbontották a halmot, hogy a tűzoltók hozzáférjenek a még izzó részekhez. A tűzeset során nem sérült meg senki.

November 7-én reggel 07:18-kor érkezett az értesítés a lébényi önkéntes tűzoltókhoz, miszerint "Lébény Fő utcában pincéből füst áramlik." Az egység 4 fővel vonult a helyszínre, ahol egy carborobot kazán füstölt. Kiérkezésükre a lébényi hivatásos kollégák már helyszínen voltak, egy darab H-sugárral már megkezdték a beavatkozást. Az önkéntesek túlnyomásos ventilátorral segítették a beavatkozást. Személyi sérülés és anyagi kár nem keletkezett.

Oldalával az árokba borult egy gépkocsi vasárnap reggel a Rábaszentmihályt és Tétet összekötő út 9-es kilométerénél. A csornai hivatásos, valamint a koroncói és téti önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet, amelyben csak annak vezetője utazott. A sofőrt a mentők könnyebb sérülésekkel kórházba szállították.

Fejér megye

Könnyűszerkezetes családi ház gyulladt ki kedden este Velencén. A körülbelül háromszáz négyzetméteres, tetőtér-beépítéses épület mindhárom szintje teljes terjedelmében égett. A lángokat a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos és a velencei önkéntes tűzoltók fékezték meg. A gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz a szomszédos családi házra és a közeli kocsibeállóra nem terjedt át. Az oltás az utómunkálatokkal együtt csaknem öt órán át tartott. Személyi sérülés nem történt. A tűz keletkezési okát és körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Nógrád megye

Kigyulladt egy autó a Nógrád megyei Héhalom Petőfi Sándor útján tegnap délután. A héhalomi önkéntes és a hatvani hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. A tűzoltók kiérkezése előtt az autó tulajdonosa oltani kezdte a tüzet.

Három személyautó karambolozott a 21-es főút 54-es kilométerszelvényénél, Salgótarján belterületén csütörtök délután. A műszaki mentést a helyi hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei végezték, a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. A balesetben hét ember volt érintett, egy ember a helyszínen életét vesztette.  Ketten könnyű sérüléseket szenvedtek, négy embert pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a mentőszolgálat munkatársai. A tűzoltók három embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. A mentés ideje alatt az érintett útszakaszon teljes útlezárás volt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Leszakadt egy kamion kereke, ennek ütközött neki két személyautó az M3-as autópálya 151-es kilométerénél, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsát térségében, az M30-as autópálya találkozásánál, a főváros felé vezető oldalon. A műszaki mentést a mezőcsáti önkéntes tűzoltók, valamint a mezőcsáti hivatásosok végezték. Személyi sérülés nem történt.

Pest megye

Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi csütörtökön délután Dömsödön, a Kossuth Lajos utcában. Az ütközés következtében az oszlop eltört, személyi sérülés nem történt. A dömsödi önkéntes és a ráckevei önkormányzati tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt. A kitört oszlop cseréjéről a szolgáltató gondoskodott.

Kigyulladt egy tíz négyzetméteres tároló csütörtökön délután Délegyházán, az Újpesti soron. A tűzoltók kiérkezésekor a melléképület már teljes egészében égett. A tüzet a délegyházi önkéntes és a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók eloltották, majd átszellőztették és átvizsgálták a kiégett tárolót. A tűz keletkezésekor az épületben egy ember tartózkodott, könnyebb sérüléseket szenvedett.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tűz keletkezett egy tyukodi melléképületnél csütörtök este. A negyven négyzetméteres épület belső része és tetőszerkezete égett. A mátészalkai hivatásos, a csengeri önkormányzati és a tyukodi önkéntes tűzoltók avatkoztak be. Személyi sérülés nem történt.

Zala megye

Csütörtök kora este füstölt egy terményszárító teteje Sármelléken, a Zala utcában. A keszthelyi és a nagykanizsai hivatásos, valamint az alsópáhoki önkéntes tűzoltók kiérkezéséig a helyszínen tartózkodók megkezdték a mintegy nyolcvan tonna kukorica leengedését. A rajok védősugarakat szereltek, majd az ott dolgozókkal közösen kilapátolták a szárító aljában lévő terményt. Személyi sérülés nem történt.