Hírek

Gyakorlat a határon átnyúló kapcsolatok ápolása jegyében
2021. november 08. 09:10
November 6-án megtartotta 2021. évi „SI-HU-A” névre hallgató szlovén-magyar-osztrák nemzetközi katasztrófa-felszámolási együttműködési, valamint Alsószölnök, Rátót, Gasztony és Rönök Önkéntes Települési Mentőcsoportok riasztási- és nemzeti újraminősítő gyakorlatát a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség november 6-án, Alsószölnökön.

A gyakorlaton a rendőrség és a mentőszolgálat szakemberei mellett a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj területvédelmi tartalékosokból álló állománya is részt vett. Célja a katasztrófák felszámolásában résztvevő hivatásos és önkéntes szervezetek, továbbá a külföldről érkező beavatkozó erők tevékenységének, együttműködésének gyakorlása és fejlesztése. Továbbá a hatékony és szakszerű beavatkozási és kárfelszámolási eljárási rend kialakítása, mindemellett a megfelelő kárfelszámolási protokoll begyakorlása volt. 

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Orbán István, Szentgotthárd helyi védelmi bizottságának elnöke, valamint Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Az igazgató köszöntötte a gyakorlaton résztvevőket, a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusának főkonzulját, a meghívott vendégeket, valamint Lengyelország Alsó-Szilézia tartományából érkező tűzoltó delegációt. Beszédében kitért arra, hogy négy dolog kell ahhoz, hogy a tűzoltók a rendkívüli eseményeket kezelni tudják. Első a rendvédelemben dolgozó szervezetek felkészültsége, hitvallása, a hivatáshoz való hozzáállása. Második a gyors reagálóképesség, harmadik az önkéntes szerepvállalás, míg negyedik az, hogy hivatásos és önkéntes egységek milyen hatékonysággal tudnak együtt dolgozni a baj órájában. Beszéde végén az igazgató megnyitotta a gyakorlatot.

A gyakorlati események egy feltételezett helyzetre épültek, miszerint Vas megye területét extrém, orkánerejű széllel és rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadékkal járó vihar sújtotta. A vihart intenzív villámlási jelenségek kísérték, amelyek további károkat okoztak. A szélsőséges időjárási körülmények eredményeként fakidőlések, vízkárok, közlekedési balesetek, valamint az intenzív villámjelenség hatására szabadtéri és épülettüzek következtek be. A hivatásos katasztrófavédelmi szervek a rendkívül nagyszámú bevetés következtében erősen leterheltek, ezért a térség önkéntes tűzoltói és négy települési mentőcsoport segíti a károk felszámolását. A hagyományos határmenti együttműködés keretében egy osztrák (Wallendorf) és három szlovén (Kapornak, Hodos és Domonkosfa) önkéntes tűzoltó egyesület ajánlotta fel segítségét. A beavatkozó erők pincetüzet, erdőtüzet oltottak, eltűnt személyek felkutatását végezték, imitált balesetnél végeztek műszaki mentést,homokzsákkal védekeztek a belvíz ellen, míg egy a viharban veszélyesen megdőlt fát is eltávolítottak. 

A feladatok mindegyikét a magyar, szlovén és osztrák tűzoltók közösen, csapatmunkában hajtották végre. A települési mentőcsoportok pedig tevékenységükkel megfelelően kivették a részüket az esetleges védekezési feladatokból. A gyakorlat vezetője ezért a látottakat megfeleltre értékelte. Rátót, Gasztony, Alsószölnök és Rönök Önkéntes Települési Mentőcsoport ezáltal további öt évre szerezte meg a nemzeti minősítést. 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas MKI