Hírek

Beavatkozások 2021. szept. 27. – okt. 3.
2021. október 06. 19:22
Heti válogatásunkban számos megye önkéntes és önkormányzati tűzoltói képviseltetik magukat.

Komárom-Esztergom megye

Fának ütközött egy személyautó a 1128-as út Tarján és Agostyán közötti szakaszán, a tardosi elágazásnál hétfőn, a kora esti órákban. A vértestolnai önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, amelybe egy ember beszorult. Az egység kiszabadította, majd a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársaival közösen kiemelte és átadta őt a mentőknek. Az érintett útszakaszt a mentés idejére teljes szélességében lezárták. A balesethez a tatabányai hivatásos tűzoltók is kivonultak.

Nógrád megye

Letért az útról, majd a fák közé csapódott egy személyautó a Nógrád megyei Héhalom és a Pest megyei Kartal között. Az önállóan beavatkozó héhalmi önkéntes tűzoltók vonultak az esethez, áramtalanították a járművet, majd biztosították a helyszínt. A jármű vezetője könnyű sérüléseket szenvedett, őt a mentők ellátták. 

Tolna megye

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy kombájn hétfőn délelőtt Bonyhádon. A tűz átterjedt a mezőgazdasági gép környezetében lévő lábon álló gabonára is. A bonyhádi és a szekszárdi hivatásos, valamint a bonyhádi önkéntes tűzoltók vízsugárral és porral oltóval oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt. 

Győr-Moson-Sopron megye

Lesodródott az útról és árokba hajtott egy személyautó a 85-ös főút 69-es kilométere közelében, Nagycenk térségében szerda délután. A gépkocsit a nagycenki önkéntes tűzoltók áramtalanították. A műszaki mentéshez a sopronkövesdi hivatásos tűzoltók is vonultak. A balesetben nem sérült meg senki.

Összeütközött egy motorkerékpár és egy személyautó vasárnap délután a 85-ös főút 58-as kilométerénél, Fertőszentmiklósnál. A kapuvári hivatásos és a fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket és biztosították a baleset helyszínét. A motor vezetőjéért mentőhelikopter érkezett, de sajnos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét nem tudták megmenteni. Az autó sofőrjét a mentők könnyebb sérülésekkel kórházba szállították. 

Békés megye

Motorolaj került az útburkolatra egy műszaki hibás buszból szerda reggel Füzesgyarmaton, a Kossuth, a Széchenyi és a Pozsonyi utcában. A úttestre került nagy mennyiségű motorolaj veszélyeztette az arra közlekedőket. A füzesgyarmati önkéntes és a szeghalmi hivatásos tűzoltók biztosították az útszakaszokat, valamint felitatták az olajat. Ezt követően a területet átadták a közútkezelő munkatársainak. A mentesítés idejére az érintett útszakaszokon félpályás útzár volt érvényben. Az eset során senki sem sérült meg.

Vas megye

Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső okozott gondot az Őrségben csütörtökön este. A mintegy százhatvan milliméternyi eső pincéket árasztott el, garázsokba, családi házakba folyt be. A körmendi, szentgotthárdi hivatásos, őriszentpéteri, kondorfai és bajánsenyei önkéntes tűzoltókat csaknem húsz helyszínre riasztották az esti órákban. A felgyülemlett csapadékot az egységek szivattyúk segítségével távolították el. Kisrákoson egy kommunikációs hálózatot tartó oszlop dőlt az úttestre, míg Orfaluban egy tizenöt méter magas fa dőlt az útra. Az oszlopot az egységek kézi erővel, míg a fát motoros láncfűrész segítségével távolították el a közútról. Egyik eset során sem sérült meg senki.

Két személyautó ütközött össze csütörtökön délután Szentgotthárdon, a Máriaújfalui úton. A balesetben hárman megsérültek, őket a mentők kórházba szállították. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói és a magyarlaki önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől.

A Csepregből Kiszsidány felé vezető úton Toyota és Renault személygépkocsik ütköztek szeptember 27-én. A Toyota a főút melletti szántóföld szélére csapódott. A járművekben csak a sofőrök utaztak, nem sérültek, a vétlen sofőrt a mentőszolgálat kivizsgálásra kórházba szállította. A Csepregi ÖTE a járműveket áramtalanította, majd segédkezett a járművek autómentőre felvontatásában.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tűz keletkezett egy bökönyi családi ház villanyórájánál csütörtökön. A szakolyi önkormányzati tűzoltók és a bökönyi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, kiérkezésük előtt a tulajdonos áramtalanította az ingatlant. Az egységek lángokat nem találtak, hőkamera segítségével átvizsgálták a tűzzel érintett részt. A tűz az épületre, és annak környezetére nem terjedt tovább. Az áramszolgáltató tájékoztatta a lakókat, hogy a villanyóra felülvizsgálatáig nem lehet visszakapcsolni az áramot. A lakóház fűthető maradt, de az elektromos áram hiánya miatt négy ember elhelyezéséről átmenetileg gondoskodtak. 

Pest megye

Elgázolt egy embert egy tehervonat vasárnap este Szentmártonkáta külterületén. Az elütött gyalogos a helyszínen meghalt. A tápiószecsői önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók átvizsgálták, majd biztosították a helyszínt.

Kisteherautó és személykocsi karambolozott vasárnap reggel Gyömrő közelében. Mindkét autó sofőrje a roncsba szorult, az összetört gépkocsik forgalmi akadályt okoztak. A gyömrői önkéntes tűzoltók, a monori és a fővárosi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították a roncsba szorult embereket, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket. A balesetben az egyik sofőr súlyos, életveszélyes, a másik súlyos sérüléseket szenvedett.

2021. október 1-én Kiskunlacháza, Szentiványi úton mezőgazdasági tároló gyulladt ki. A terménytároló csarnok – melyben kb. 10 tonna takarmányt tároltak – tüze 1-es kiemelt fokozatot kapott; a pesti hivatásos tűzoltók mellett a Délegyháza Dunavarsány ÖTE, valamint a Ráckeve ÖTP tűzoltói voltak a helyszínen.

(fotó: Ráckeve ÖTP)

Veszprém megye

Ráfutásos balesetet szenvedett két személykocsi vasárnap a 77-es főúton, Tótvázsony és Nagyvázsony között. A veszprémi hivatásos és a tótvázsonyi önkéntes tűzoltók áramtalanítottak és megszüntették a forgalmi akadályt. Mindkét autóban csak a sofőr ült, a mentők mindkettőjüket kórházba szállították.

Budapest

Felborult egy kis méretű vízi jármű a Dunán vasárnap este Dunakeszinél, a kompállomás közelében. A járművön öten tartózkodtak, mindannyian a vízbe estek. A balesethez az újpesti hivatásos és az újpesti önkéntes tűzoltók, valamint a fővárosi tűzoltó búvárok vonultak, kimentették a bajbajutottakat. Nem sérült meg senki.

Fejér megye

Hétvégi ház gyulladt ki vasárnap hajnalban Szabadbattyán-Emmarózán. A körülbelül ötven négyzetméteres, vegyes falazatú épület teljes terjedelmében égett. A házban tartózkodó férfi időben ki tudott menekülni, nem sérült meg. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók és a Sárvíz Tűzoltó Egyesület önkéntesei több vízsugárral fékezték meg. A gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz a közeli szomszéd házra nem terjedt át.

Bács-Kiskun megye

Tass és Kunszentmiklós között egy autó lesodródott az útról, majd fejtetőn állt meg szeptember 29-én. Egy személy sérülést szenvedett. A helyszínre a hivatásosok mellett a Kunszentmiklós ÖTP és a Szalkszentmárton ÖTE érkezett.

(fotó: Kunszentmiklós ÖTP)

Zala megye

Bocska külterületén szept. 30-án összehordott szemét égett. A tüzet két sugárral és kéziszerámokkal oltották el a nagykanizsai hivatásos, és a gelsei önkéntes tűzoltók.

 

A képek minden esetben a beavatkozást végző ÖTP/ÖTE tulajdonát képezik.