Hírek

Beavatkozások 2021. júl. 26. – aug. 1.
2021. augusztus 05. 09:32
A hétvégi vihar ismét próbára tette a tűzoltók erejét és kitartását, de ezek mellett is volt miből válogatnunk, amikor a heti összeállításunkat készítettük.

Somogy megye

Összeütközött egy motorkerékpár és egy mezőgazdasági vontató hétfő délután Böhönyén, a Fő utcán. A balesethez a helyi önkormányzati és önkéntes tűzoltók vonultak, akik felitatták az útra kifolyt üzemanyagot és motorolajat, majd közreműködtek a forgalmi akadály megszüntetésében. A motoros a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. 

Csongrád-Csanád megye

Baleset történt hétfőn délután Földeáknál, a 4415-ös számú úton. Egy személyautó és egy kisteherautó ütközött össze, a járművekben összesen öten utaztak. A makói hivatásos és a földeáki önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben négy ember sérült meg. 

Egy személyautó égett kedden este Mórahalom belterületén, a Kölcsey utcában. A szegedi hivatásos és a mórahalmi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat, senki sem sérült meg.

Pest megye

Távközlési oszlopnak ütközött egy személygépkocsi hétfőn délután Pátyon, a Pincehegy utcában. Az ütközés következtében az oszlop eltört, csak a gépkocsi tartotta, személyi sérülés azonban nem történt. A pátyi önkéntes és a törökbálinti hivatásos tűzoltók rögzítették a kitört oszlopot, eltávolították alóla a járművet, majd biztosították a helyszínt. A szolgáltató szakemberei elvégezték a javítási munkálatokat.

Július 28-án délután Kiskunlacházán másfél hektáron égett a tarló; a tűz házakat is veszélyeztetett. A helyszínre többek között a délegyházi és a szigetújfalui önkéntes tűzoltók vonultak. (fotó: Kis-Sziget ÖTE)

Gabonatábla kapott lángra kedden délben a 31-es főút mellett, Tápiószecső közelében. A tűzoltók kiérkezésekor már több hektár tarló, illetve búza égett. A tűz átterjedt a közelben lévő erdő aljnövényzetére, illetve egy személygépkocsira is. A lángokat a tápiószecsői és a sülysápi önkéntes, a nagykátai és a monori hivatásos tűzoltók oltották el.

Versenyzés közben az oldalára borult egy versenyautó vasárnap délelőtt Dömsödön, az autócrosspályán. A gépkocsiba egy ember beszorult. A dömsödi önkéntes és a ráckevei önkormányzati tűzoltók feszítővágó segítségével őt kiszabadították a roncsból, majd áramtalanították és átvizsgálták a járművet. A kimentett ember súlyos sérüléseket szenvedett. 

Győr-Moson-Sopron megye

Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit tegnap háromszor is lehasadt faágak miatt riasztották. Reggel Veszprémvarsány és Bakonyszentkirály között hasadt egy faág a 82-es főútra, azt a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók távolították el. Kora délután Győrben, a Tákó utcában hasadt egy nagyobb faág egy parkoló autóra és az útra. A város hivatásos tűzoltói távolították el a veszélyt jelentő növényt. Este Lébény és Tárnokréti között dőlt egy fa az útra, a lébényi hivatásos tűzoltók szüntették meg a forgalmi akadályt.  Személyi sérülés nem történt egyik esetnél sem. 

Tolna megye

Teljes terjedelmében égett tegnap délután egy benzinüzemű személyautó a Tolna megyei Bátaszéken, a Szabadság utcában. A tűzesethez a bátaszéki önkéntes tűzoltók vonultak, akik egy gyorsbeavatkozó vízsugár segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Nógrád megye

Kigyulladt egy körülbelül százhúsz négyzetméteres lakóépület egyik lakása hétfő délután Mátraverebélyben, a vasút úton. A tüzet a bátonyterenyei és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei oltották el. Az épület többi lakására a lángok nem terjedtek át. Személyi sérülés nem történt.

Teljes terjedelmében égett egy bontás alatt álló személyautó szerda este Szarvasgedén, a Rákóczi úton. A pásztói hivatásos tűzoltók és a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei eloltották az égő járművet.

Az Érsekvadkerti ÖTE riasztást kapott miszerint Érsekvadkerten a Rákóczi út végén egy jármű ég. időközben 5-7 fővel a helyszínre érkezve porraloltó készülékkel megkezdtük az oltást, Érsekvadkert Polgárőrség segítségével biztosítva a forgalmat helyszínre érkező rétsági hivatásos tűzoltók lefekítették a tüzet és értesítették a szerveket.

Heves megye

Kedden este egy ötszáz négyzetméteres raktárépületben keletkezett tűz a Heves megyei Abasár Fő útján. A tetőszigetelés égett százötven négyzetméternyi területen. A gyöngyösi, a hatvani hivatásos és az abasári önkéntes tűzoltók megbontották az épület tetőszerkezetét, megszüntették a lángokat, valamint felszámolták az izzó gócokat. A tűzben senki nem sérült meg.

Vas megye

Úttestre dőlt egy akácfa tegnap Jánosháza közelében, akadályozva a közúti közlekedést. A sárvári hivatásos és a jánosházai önkéntes tűzoltók a fát motoros láncfűrésszel feldarabolták, majd eltávolították az akadályt. A káresetnél nem sérült meg senki. Kiszáradt fa dőlt egy melléképületre Szombathelyen, a Kálvária utcában, veszélyeztetve az ingatlan lakóját. A szombathelyi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel feldarabolták a fát, megszüntetve ezzel a veszélyt. Az eset során senki nem sérült meg.

Zala megye

Harminc hektáron égett a tarló tegnap kora este Salomvár külterületén, a Kurtamajornál. A lángok kétszáz szalmabálára és fél hektárnyi erdős területre is átterjedtek. A tűz egy bálázógépet is érintett, a lángokat a helyszínen tartózkodók a rajok kiérkezése előtt két porral oltóval elfojtották. Az esethez riasztott zalaegerszegi, lenti és körmendi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hét vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat, a bálázógépet pedig visszahűtötték. A tűzoltásvezető egy munkagépet is bevont a munkálatokba, amellyel a bálákat széthúzták. A helyszínre időközben a zalalövői önkéntes tűzoltók is kiérkeztek, akik az erdősáv mellett izzó részek oltásán dolgoztak. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Békés megye

2021.07.27-én jelzés érkezett a Csorvás ÖTÉ-hez, mely szerint lakóház egy helysége ég. A tulajdonosok a tüzet eloltották, az anyagi kár így is jelentős, ám személyi sérülés nem történt, köszönhetően a tulajdonos gyors és magabiztos beavatkozásának.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Tarlótűznél avatkozott be sikeresen a Kengyeli Önkéntes Tűzoltó Egyesület augusztus 1-jén, a viharkárok elhárítása mellett.

 

Hétvégén az ország számos pontján kellett a vihar miatt beavatkozniuk az önkéntes tűzoltóknak – kidőlt, villámcsapás miatt meggyulladt fák, elszakadt villamosvezeték miatt meggyulladt aljnövényzet, esővíz-szivattyúzás és műszaki mentések voltak terítéken. (fotó: látrányi, hosszúhetényi, nyíregyházi, köveskáli, rakamazi, szalkszentmártoni, csákvári, önkéntes, valamint tiszaföldvári és balatonfüredi önkormányzati tűzoltók)