Hírek

Beavatkozások 2021. jún. 7–13.
2021. június 16. 12:26
A múlt heti beavatkozásokból készült válogatásunkat tesszük közzé, melyben az önkéntes és az önkormányzati tűzoltók munkájára koncentrálunk.

Komárom-Esztergom megye

Árokpartnak csapódott egy autó múlt hétfőn este Szomód külterületén, a Tata és Almásfüzitő közti útszakaszon. Egy ember súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. A komáromi hivatásos és a dunaalmási önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsit, majd a rendőrségi szemle után megszüntették a forgalmi akadályt.

Vas megye

Gázcsonkot vágott el egy mezőgazdasági munkagép Kőszegszerdahelyen, a Kőszegi utcában múlt hétfőn délután. A kőszegi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók körbeásták a csövet, majd feszítővágó segítségével elszorították a vezetéket, ezzel a szivárgás megszűnt. A tűzoltók ezt követően a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereit. Az eset során nem sérült meg senki.

Letért az útról, majd fának csapódva az oldalán állt meg egy autó Peresznyén, a Rákóczi utcában múlt szerdán hajnalban. A kőszegi önkormányzati, valamint a peresznyei és a horvátzsidányi önkéntes tűzoltók vonultak a balesethez. Az egységek áramtalanították a kocsit. A balesetben az autó vezetője megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Családi ház falának csapódva állt meg egy autó tegnap délután Nicken, a Rákóczi utcában. A balesetben nem sérült meg senki. A sárvári hivatásos, a répcelaki önkormányzati és a nicki önkéntes tűzoltókat riasztották az esethez. A tűzoltók áramtalanították a kocsit, majd megvizsgálták annak környezetét, de olaj nem folyt ki. Az ütközéstől a ház statikailag megsérült, a tűzoltók körbekordonozták azt. Az eset során lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Bács-Kiskun megye

Teljes terjedelmében égett egy autó múlt hétfőn délután Orgovány határában. Az orgoványi önkéntes tűzoltók elfojtották a lángokat. A mentők a jármű vezetőjét füstmérgezés gyanújával kórházba szállították.

Négy ember megsérült, amikor múlt kedden este egymásba rohant két autó a 44-es főúton, Nyárlőrinc térségében. A nyárlőrinci önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltók egy sérültet feszítővágó segítségével szabadítottak ki az egyik járműből, majd átadták a mentőknek.

Csongrád-Csanád megye

Ezer négyzetméteren égett a kiszáradt aljnövényzet múlt hétfőn Mórahalmon. A ruzsai katasztrófavédelmi őrs egysége és a mórahalmi önkéntes tűzoltók fojtották el a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg.

Szentes közelében árokba borult egy autó múlt szerdán, a kocsiban csak annak vezetője ült. A szentesi hivatásos és a fábiánsebestyéni önkéntes tűzoltók a járművet kézi erővel kerekeire fordították és áramtalanították.

Munkavégzés közben átvágtak egy gázvezetéket tegnap délelőtt a 4525-ös út Szatymaz és Sándorfalva közötti szakaszán. A műszaki mentéshez a szegedi hivatásos és a sándorfalvi önkéntes tűzoltókat, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztotta a szegedi főügyelet. Az egységek biztosították a helyszínt, amíg a gázszolgáltató szakemberei megszüntették a szivárgást. A munkálatok idejére tíz méter sugarú körben biztonsági zónát jelöltek ki, és az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Nógrád megye

Tizenhat körbála égett múlt szerdán este egy vízműtelepen Bátonyterenyén. Egy munkagép megbontotta a bálákat, majd a város hivatásos tűzoltói és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották a lángokat.

Heves megye

Vonattal ütközött össze egy személyautó a Heves megyei Mezőtárkányban, a Dózsa György úti vasúti átjáróban szerdán reggel. Az ütközés következtében egy távközlési oszlop is megsérült. A mezőtárkányi önkéntes és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a személykocsit. Az autó utasai el tudták hagyni a járművet, őket a mentők súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Győr-Moson-Sopron megye

Egy híd tartóelemének ütközött egy autó múlt szerda délután Sarród közelében, a Fertőújlak felé vezető úton. A kapuvári hivatásos és a sarródi önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsit és a forgalom irányításában vettek részt. A jármű két utasát a mentők könnyebb sérülésekkel kórházba szállították.

Június 8-án Kajárpéc közelében közlekedési baleset történt. A helyszínre a győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltók vonultak. Kiérkezés után a gépjárművet áramtalanították és a sérült személyt mentőhelikopterbe helyezték.

Vasárnap délután 15:55-kor érkezett értesítés, hogy Abdán az Árpád utca elején fa dőlt az útra és a villanyvezetékre. Az Abda ÖTE 4 fővel indult a káresethez, amit a Győri Tűzoltósággal közösen elhárítottak.

Pest megye

Lesodródott az útról és fának csapódott egy autó vasárnap hajnalban Biatorbágy külterületén. A kocsiban ketten utaztak, mindketten a roncsba szorultak. A biatorbágyi önkéntes és a törökbálinti hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították az összetört autóban lévőket, majd áramtalanították és átvizsgálták a járművet. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt lezárták. Az egyik utas súlyos sérüléseket szenvedett, társa a helyszínen életét vesztette.

Tolna megye

Roncsok közé szorult sérültet mentettek ki a tűzoltók egy baleset után vasárnap délután a 61-es főút Tolna megyei szakaszán. Simontornya közelében két személygépkocsi ütközött, majd mindkét autó az út melletti lápos nádasba csapódott. Az egyik sofőrt a sárbogárdi hivatásos és a simontornyai önkéntes tűzoltók feszítővágóval szabadították ki a járműből, majd mentőhelikopter kórházba szállította. A másik autó vezetője is súlyosan megsérült. A tűzoltók áramtalanították a járműveket.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Egy előző nap leégett bála maradványai izzottak be ismét vasárnapra virradó éjjel Kengyelen, a Szabadság úton. Az esethez a tiszaföldvári hivatásos, valamint a kengyeli önkéntes tűzoltók vonultak, akik vízsugár és kéziszerszámok segítségével szüntették meg a problémát. Az eset során nem sérült meg senki.

Négy személygépkocsi ütközött Martfűn a Zsófia Halom bejáratánál jún. 12-én. A négy autó közül kettő frontálisan ütközött. Mindkét autóban 1-1 fő utazott, akik súlyos sérüléseket szenvedtek. A másik két autóban is 1-1 fő utazott, de nem sérültek. A balesetet szenvedett járműveket -két épp arra járó- szabadnapos tűzoltók áramtalanították, majd újabb 3 arra járó szabadnapos tűzoltó is segített a helyszínen. A kiérkező tiszaföldvári önkormányzati tűzoltóknak így már csak a helyszínt kellett biztosítani, valamint a sérülteket ellátó Mentőknek segítettek. A műszaki mentés és helyszínelés idején teljes volt az útzár.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Június 12-én Balkánynál lángolt a nádas. A tűzesethez a Balkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói vonultak ki.