Hírek

Hagyományőrző tűzoltók II. Országos Szimpóziuma
2015. január 21. 15:02
A hétvégén ismét megrendezésre került a Hagyományőrző Tűzoltók Országos Szimpóziuma, ezúttal Mezőcsáton, ahol a gyönyörűen felújított Művészetek Háza adott otthont a rendezvénynek. A szervező Mezőcsát és Környéke Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetősége elismerést érdemlően nemzetközivé tette az eseményt.

A rendezvény levezetését magára vállalta Béres Ferenc, a Magyar Tűzoltó Szövetség Hagyományőrző Bizottságának vezetője. A rendezvény megnyitásaként köszöntötte a résztvevőket, külön kiemelve a Szlovákiából és Erdélyből érkezett küldöttséget és a meghívott előadókat: Szúnyog Zoltán tű. alezredest, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettesét, Dobson Tibor tű. dandártábornokot, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökét, Berki Imrét, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatóját, Peterman József Attila ny. tű ezredest és Siposné Horváth Anita Ágnes asszonyt, Mezőcsát Város Polgármesterét és egyben felkérte a rendezvény megnyitására.

Polgármester asszony beszédében kitért arra a fontos szerepre, amit az önkéntes tűzoltó egyesület tölt be a város és a környező települések életében.
Az előadók közti teret kitöltve halhattunk arról, hogy milyen alternatívát tud napjainkban nyújtani a hagyományőrzés a szabadidő eltöltésére. Információt kaptunk a magyar tűzoltóság alapítójáról, Széchenyi Ödönről és az életútjáról, az évfordulók fontosságáról egy pár évszámon keresztül.

Az előadók közül Szúnyog Zoltán tű. alezredes bemutatta a BAZ MKI működési területét és az igazgatóság és a kirendeltségek felépítését. Beszélt a támogatási rendszerükről és az ez évi terveikről. 

Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeum igazgatója színvonalas előadásában foglalkozott a múzeum munkásságával, a régmúlt megőrzésének feladatával az utókor számára. Mindenre kiterjedő előadása nagy segítség azon egyesületeknek, akik a régi felszerelések, relikviák, okiratok felkutatásában és állagmegóvásában tevékenyen részt kívánnak venni. 

A Magyar Tűzoltó Szövetség elnökeként résztvevő Dobson Tibor tű. dandártábornok úrtól az elnökségének kezdetétől napjainkig történt változások fontosságáról és időszerűségéről kaphattunk információkat. Hallhattunk az elkövetkezendő idők terveiről és a Magyar Tűzoltó Szövetség várható anyagi helyzetéről.

Peterman József Attila ny. tű. ezredes előadásában az elmúlt évben megjelent Hőseink című könyvet mutatta be. A gyönyörűen és igényesen elkészített könyvben az összes olyan tűzoltó neve szerepel, aki munkája közben lelte halálát napjainkig. Az előadás során saját élményeivel és a kutatás során szerzett tapasztalataival színesítette az elmondottakat. 

A rendezvény utolsó előadója Béres Ferenc, a MTSZ Hagyományőrző Bizottságának vezetője volt, aki felvázolta az általa elképzelt hagyományőrzés fontosságát és három fő irányvonalát: tűzoltó versenyszámi sporttevékenység, régi, muzeális korú eszközök, járművek és felszerelések gyűjtése, felújítása és kiállítása, valamint az ifjúságnevelés. Elképzelései között szerepel egy könyv elkészítése, amelyhez segítséget kért a résztvevőktől.

A helyszínen tartózkodó egyesületi tagokkal egyeztetve elkészítették a 2015. évi Hagyományőrző Tűzoltó versenynaptárat.
 
 
Helyszínek:
 
2015. április18. Mezőcsát
2015. május 09. Székesfehérvár
2015. június 07. Tiszakécske
2015. június 28. Ónod
2015. július 25. Vése
2015. augusztus 16. Balmazújváros
2015. augusztus 23. Szerencs
 
Tartalék verseny és eredményhirdetés helyszíne:
 
2015. szeptember 27. Budapest
 
 
A közösen elfogyasztott jóízű ebéd előtt még mindenkinek jó utat kívánt Szúnyog Zoltán tű. alezredes BAZ MKI igazgató-helyettese, aki a rendezvényt is bezárta.
 
 
Budapest, 2015. január 19.
 
Béresné Papp Szilvia