Tudnivalók az élet- és balesetbiztosítás részleteiről
2021. május 18. 08:51
2021. április 18-tól új élet-és balesetbiztosítás érvényes a Belügyminisztériumhoz tartozó szervek tagjai – és ilyen értelemben az önkéntes és önkormányzati tűzoltók – számára. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A hivatalos, általános tájékoztató a biztosítási összegekkel az ÖTE/ÖTP különbségekkel, a kötvényszámmal és minden egyéb információval ide kattintva érhető el (pdf formátumban).

Néhány fontos tudnivalót, amelyet az általános tájékoztató nem tartalmaz, az alábbiakban emeltünk ki.

Kire vonatkozik a biztosítás?

Az MTSZ tagszervezetei esetén a szerződésben foglaltak szerint a biztosítás vonatkozik:

• önkormányzati tűzoltóságok állományának tagjaira (a biztosító írásos anyagaiban „ÖTP” rövidítéssel jelölve),
  • önkéntes tűzoltó egyesületek állományának tagjaira (a biztosító írásos anyagaiban „ÖTE” rövidítéssel jelölve),
  • önkéntes mentőszervezetek állományának tagjaira (a biztosító írásos anyagaiban „M” rövidítéssel jelölve).

Milyen időszakra érvényes a biztosítás?

• ÖTP: „24 órás, folyamatos, a szolgálati idő és szabadidő biztosítását egyaránt magába foglaló, csoportos élet- és balesetbiztosítás […] a hivatásos katasztrófavédelmi szerv szakmai felügyelete alá tartozó ÖTP […] tagjai részére”
  • ÖTE: a „beavatkozás ideje alatt, valamint a saját maguk – mely a hivatásos tűzoltó parancsnokságokon dokumentált – és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek által szervezett gyakorlatokon történő részvétel időtartamára;
  • önkéntes mentőszervezetek: „a beavatkozás ideje alatt és a katasztrófavédelmi szervek által részükre szervezett gyakorlatokon történő részvétel időtartamára”

(Az idézetek a hivatalos szerződésből származnak.)

Mit értünk gyakorlaton és beavatkozáson?

• gyakorlat időtartama: a gyakorlatok alatt (legyen az saját maguk, vagy a hivatásos katasztrófavédelmi szerv által szervezett gyakorlat) a dokumentált kezdeti és befejezési időpont közötti időtartamot kell érteni”
  • beavatkozás ideje: az ÖTE és az M esetében a tűzoltásról, műszaki mentésről és speciális mentési-védekezési feladatokról (különösen: ár- és belvízi, valamint rendkívüli időjárási és katasztrófa helyzetekben történő védekezés, búvártevékenység, eltűnt személy keresése, romkutatás, kötéltechnikai mentés) megkapott jelzés fogadása és a káreset felszámolása után az állomáshelyre történő visszaérkezés közötti időtartam

(Az idézetek a hivatalos szerződésből származnak.)

Hogyan lehet igénybe venni a biztosítást?

A szolgáltatási igénybejelentő nyomtatványt (lásd alább) kitöltve (a pdf elektronikusan is kitölthető, de nyomtatás után kézzel kitöltve és visszaszkennelve is küldhető). Az anyagokat a bmkarbejelentes.hu@generali.com email címre lehet elküldeni. Telefonos ügyfélszolgálat +36 1 452 3333