Hírek

Megújul az MTSZ - de hogyan?
2015. február 03. 14:55
Ahogyan arról korábban már hírt adtunk, az MTSZ új alapokra helyezi működését, teljes megújulás előtt áll. De hogyan történt mindez, milyen munka előzte meg a változásokat?

Korábbi bejegyzésünkben volt már szó 2013. október 11-ről: ekkor írta alá a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LTSZ), az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (ÖTOSZ) és a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) képviselői azt a szándéknyilatkozatot, amely alapján körvonalazódott a közös munka. De mi áll ennek a dokumentumnak a hátterében, hogyan alakult ki a végleges megállapodás?

Talán mindenki számára világos, hogy egy ilyen horderejű döntés, amely ilyen szinten befolyásolja a magyar tűzoltótársadalom életét, nem csak úgy, a semmiből születik meg. Különféle ötletek fel- és elvetése, hosszú egyeztetések és megbeszélések előzték meg ezt a szimbolikus aláírást – a munkafolyamatban pedig nagyon sokan vettek részt.

Dobson Tibor elnök vezetésével 2013-ban már megkezdődött az előkészítő szakasz, amelynek során körvonalazódott egy lehetséges megújuló szövetség, feladataival, új felépítéssel együtt. Egy ilyen szintű szervezet megreformálása számos, az átmenetből adódó teendővel jár – és mivel több szervezet „szövetségéről” van szó, mindezt csak közös erővel lehet megtervezni. Az október 11-i ünnepélyes szándéknyilatkozat-aláírás így pusztán egy szimbóluma volt annak a hosszas munkának, amit a szervezetek képviselői végeztek.

Bizottság, a háttérben

Hogy mennyire igaz mindez, azt jól jelzi, hogy a szervezetek (ÖTOSZ, LTSZ, MTSZ) csupán az eredeti tervezet ünnepélyes bevezetőjére tették pecsétjüket; a lényegi részeket egy munkabizottság alakította tovább. A bizottságban az LTSZ részéről Udvardi Sándor elnök, Pimper László alelnök, az MTSZ részéről Gulácsi Lajos, Kelemen Zsolt alelnökök, az ÖTOSZ részéről Balog László elnök, Nagy Sándor alelnök foglalt helyet, a koordinátor Heizler György nyugalmazott tű. ezds. volt.

Szükség is volt a bizottság munkájára: három eltérő szervezet „szinkronizálásáról” volt szó. Gondoljunk csak bele: az LTSZ és az ÖTOSZ tagjai viszonylag kevesen vannak, míg az MTSZ egy nagy, afféle „megyei szövetségek szövetsége”. Ráadásul az is bonyolítja a helyzetet, hogy az ÖTOSZ és LTSZ egyes tagjai egyben az MTSZ megyei szövetségének tagjai is.

A megfeszített munkát azonban eredmények követték – amelyekről egy következő bejegyzésünkben számolunk be.