Hírek

Beavatkozások 2021. feb. 15–21.
2021. február 24. 12:21
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók múlt heti beavatkozásaiból készült válogatásunkat tesszük közzé.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Teljes terjedelmében égett egy kazánház a Heves megyei Noszvaj Arany János utcájában múlt hétfő délelőtt. A lángok a családi házat nem érintették. Az egri hivatásos és a szomolyai önkéntes tűzoltók két gázpalackot kivittek az ingatlanból, majd több vízsugárral eloltották a tüzet. Senki nem sérült meg, a ház lakói az oltást követően visszatérhettek otthonukba.

Győr-Moson-Sopron megye

A soproni hivatásos és a soproni önkéntes tűzoltókat egy lángoló kéményhez riasztották hétfőn délután Nagylózsra, a Zrínyi utca egyik családi házához. A tűzoltók eltávolították a parazsat a fatüzelésű kazánból, és a kémény tisztítónyílásán keresztül porral oltóval megfékezték a lángokat. Kéziszerszámokkal eltávolították az izzó részeket, majd hőkamerával is átvizsgálták a füstelvezetőt. A tulajdonos figyelmét felhívták a kémény felülvizsgálatára. Mivel a háziak más módon is tudnak fűteni, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Zsira és Répcevis között közlekedési baleset történt feb. 17-én. Egy idős hölgy személygépjárművével letért az útról, a szántóföldön az autó többször megpördült. A hölgyet könnyű sérüléssel kórházba szállították. A helyszínre a Csepreg Önkormányzati Tűzoltóság, a Peresznye ÖTE és a Répcevis ÖTE tűzoltói vonultak.

Fotó: Csepregi ÖTP

Február 18-án Répceszemerén 20 négyzetméteres területen hulladék égett ellenőrizetlenül. A répcelaki önkormányzati és a répcelaki, csáfordjánosfai, répceszemerei önkéntes tűzoltók a tűzet kéziszerszámokkal és gyorsbeavatkozókkal eloltották.

Fotó: Répceszemere ÖTE

Csongrád-Csanád megye

Árokba borult egy személyautó múlt hétfőn délelőtt az 55-ös úton Mórahalom közelében. A műszaki mentést a mórahalmi önkéntes és a szegedi hivatásos tűzoltók végezték el, a balesetben egy ember megsérült.

Komárom-Esztergom megye

Három személykocsi rohant egymásba múlt hétfő délelőtt a Tarján felé vezető szerpentin utolsó kanyarjánál. A balesethez a tatabányai hivatásos tűzoltók, valamint Tarján és Héreg önkéntes tűzoltói vonultak, áramtalanították a járműveket. Személyi sérülés nem történt, az összetört autókba sem szorult be senki. A beavatkozás ideje alatt félpályán haladt a forgalom.

Kerítésbe szorult egy kutya feje múlt hétfőn délelőtt Süttőn. A nyergesújfalui hivatásos és a süttői önkéntes tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével kiszabadították a jószágot és átadták a gazdájának.

Pest megye

Menetrend szerint közlekedő vonat gázolt múlt kedden késő délután Sülysáp Szőlősnyaraló vasútállomás közelében. Az elütött ember a helyszínen életét vesztette. A sülysápi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók átvizsgálták a szerelvényt, a rajta utazó húsz embernek segítettek a mentesítő járatra való átszállásban, majd biztosították a helyszínt.

Pátyon, a Torbágyi úton történt baleset február 21-én este. A pátyi és a biatorbágyi önkéntes tűzoltók, valamint a törökbálinti hivatásosok érkeztek a helyszínre, elszállították az autót és megtisztították az útszakaszt.

Fotó: Páty ÖTE

Somogy megye

Egy rakomány nélküli kamion és egy autó rohant egymásba múlt kedden délelőtt Igal és Somogyszil között. Mindkét járműben csak a sofőr ült, a személykocsi vezetője beszorult a roncsba. A kaposvári hivatásos és az igali önkéntes tűzoltók feszítővágóval kiszabadították a sofőrt, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak, azonban az autóvezető olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A kamion sofőrjét a mentők további vizsgálatokra kórházba szállították. A műszaki mentés és helyszínelés idejére az érintett útszakaszt lezárták.

Az esti órákban a Bodrog ÖTE riasztást kapott, miszerint Osztopán belterületén egy személygépkocsi az úton megpördülve az árokba csapódott. Az egyesület rövid idő alatt elsőként ért a helyszínre, öt fővel. A kiérkezést követően azonnal megkezdték félpályán a forgalom irányítását, miközben biztosították a helyszínt és áramtalanították a gépjárművet. Ezt követően érkeztek ki a helyszínre a rendőr- tűzoltó- és mentős kollégák. A gépjárműben egy személy utazott, akit a mentősök könnyű sérülésekkel szállítottak el a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Korházba. Az eset felszámolásáig az egyesület segítette a hivatásos kollégák munkáját.

Veszprém megye

Összeütközött egy autóbusz és egy személykocsi Kővágóörsön, a Petőfi Sándor utcában szerda délelőtt. A balesethez a badacsonytomaji hivatásos és a köveskáli önkéntes tűzoltók vonultak, áramtalanították a gépkocsit. A buszon a sofőrön kívül csak egy ember utazott, nem sérültek meg a balesetben. A gépkocsi sofőrjét a mentők kivizsgálásra kórházba szállították.

Február 16-án kéménytűz keletkezett Nyirádon a délelőtti órákban. A nyirádi önkéntes tűzoltók helyszínre érkezéskor szemrevételezték a kéményben látható izzást és porral oltóval beavatkoztak.

Kővágóörsről jelentettek február 18-án közlekedési balesetet, ahová a Köveskál ÖTE és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók vonultak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Lesodródott az útról egy autó tegnap este Gégényen, a sportpálya szomszédságában. A járműben csak a sofőr utazott, a mentők könnyű sérülésekkel szállították kórházba. A demecseri önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsit.

Hajdú-Bihar megye

Szerdán este Kabára, a Vasút utcába riasztották a püspökladányi hivatásos tűzoltókat, mert egy ember rosszul lett az otthonában és felmerült a szén-monoxid-mérgezés gyanúja is. A hivatásosok mellett a kabai önkéntesek is az esethez vonultak. A tűzoltók méréseket végeztek, amelyek kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A mentők a lakót kórházba szállították, a gázszolgáltató szakembere pedig ideiglenesen kizárta a rendszerből a fűtőberendezést.

Vas megye

Göngyöleget szállító nyerges vontató és egy személyautó ütközött össze a 87-es főúton Lukácsháza közelében múlt kedden hajnalban. Az ütközés következtében a kamion az út melletti szántóföldön állt meg. A kőszegi önkormányzati és kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépjárműveket, valamint felitatták az ütközés következtében a kamionból kifolyt gázolajat az úttestről.

Fotó: Mersich Miklós/Kőszegszerdahely ÖTE

Fejér megye

Családi ház pincéje gyulladt ki február 17-én este a Fejér megyei Szabadbattyánban. A barkácsműhelyként is használt alagsorban a vegyes tüzelésű kazán környezetében körülbelül húsz négyzetméteren tűzifa és papír égett. A lángokat a székesfehérvári hivatásos és székesfehérvári önkéntes tűzoltók több vízsugárral fékezték meg. Az utómunkálatok során az átizzott tűzifát és papírt kirakodták a pincéből.

Pénteken jött a riasztás, miszerint Fehérvárcsurgón egy épület lángokban áll. A bodajki önkéntes tűzoltók a riasztástól számítva 6 perc múlva megkezdték a vonulást, és a helyszínre első kiérkező tűzoltó egységként nekiláttak a felderítésnek. Egy hétvégi ház teljes terjedelmében égett, az áramtalanítás után egy sugárral megkezdték a tűz oltását, valamint a szomszédos épületek védelmét. A fehérvári hivatásos és a fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltókkal közösen több órás munkával a tüzet 3 vízsugárral és kézi szerszámokkal megfékezték.