Hírek

Békés, biztonságos karácsonyt kívánunk!
2020. december 22. 08:30
A karácsonyi ünnepek és szilveszter közeledtével a Magyar Tűzoltó Szövetség az ekkor jellemző, de megelőzhető tűzesetekre hívja fel a figyelmet.

Habár manapság nem jellemző, hogy bárki égő gyertyával díszítené fel a karácsonyfáját, a gyertyák még előkelő helyen szerepelnek karácsonyi hangulatfényként, amely figyelmetlenség esetén komoly veszélyforrás lehet. Az igen gyakori elektromos fényfüzérek is okozhatnak problémákat, amennyiben nem a megfelelő engedélyekkel rendelkező, tűz- és balesetveszélyes példányokat választjuk.

A tűz keletkezéséhez az is elegendő, ha csak pár percre távozunk a helyiségből, ezért a téli időszakban fokozottan vigyázzunk a nyílt lángra, gyertyára, csillagszóróra, és soha ne hagyjuk azokat felügyelet nélkül. Amennyiben távozunk a helyiségből, a gyertyát gondosan oltsuk el.

A felügyelet nélkül otthon tartózkodó gyermekek elől a biztonság érdekében fontos, hogy a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket – gyufa, öngyújtó – elzárjuk. Ellenkező esetben feltételezhető, hogy még nem kellő körültekintéssel igyekeznek a gyertyát, csillagszórót meggyújtani, és sajnos egy ilyen játékos próbálkozásnak súlyos következményei is lehetnek.

Az ún. „karácsonyfatüzek” elsősorban január hónapban fordulnak elő, mert a kiszáradt, de gyantás fenyőfa már a legkisebb gyújtóhatásra (pl.: csillagszóró szikrája) is belobbanhat.

Ami a szilveszteri „tűzijátékozást” illeti, a jelen helyzetben nem csupán a tűz- és balesetveszély miatt marad el. A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását. Petárdát máskor sem lehet árusítani, de ezúttal az év végi időszakban amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni és felhasználni.

 

Mindezek figyelembevételével biztonságos, balesetmentes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván mindenkinek a Magyar Tűzoltó Szövetség!