Hírek

Beavatkozások 2020. okt. 26. – nov. 1.
2020. november 03. 09:44
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók beavatkozásaiból készült válogatásunkat tesszük közzé.

Békés megye

Okt. 29-én hajnalban nagyfeszültségű villanyoszlopnak hajtott egy földmunkagép Zsadány térségben. A betonoszlop az ütközés következtében kettétört és a munkagépre zuhant. A gépkezelő nem sérült meg, de járművét nem tudta elhagyni az áramütés veszélye miatt. A komádi önkéntes tűzoltók és szeghalmi hivatásosok megvilágították a helyszínt, és biztosították azt, amíg az áramszolgáltató munkatársai meg nem érkeztek. A kiszakaszolást követően a gépkezelő épségben elhagyhatta járművét. Az eset során senki nem sérült meg.

Fotó: Szeghalom HTP

Budapest

Torlódást okozott a Szilágyi Erzsébet fasoron a délelőtti órákban történt baleset, melynek során a Lupény utca magasságában négy autó ütközött össze. Már zajlott a helyszínelés, amikor nem sokkal később a Küküllő utcánál egy pumpával is ellátott betonmixer beleakadt az egyik fába, és a törzset tövig hasítva letépte a koronáját. A hatalmas faágak egy csuklós buszra, és két személygépkocsira zuhantak. A faágakat a helyszínre riasztott II. kerületi hivatásos tűzoltók távolították el, melyhez a Rózsadomb ÖTE két önkéntese is segítséget nyújtott. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Fejér megye

Lángba borult egy családi ház okt. 27-én reggel Pázmándon. A körülbelül száz négyzetméteres épület tetőszerkezete teljes terjedelmében égett, és a fafödém több helyen átszakadt. Az elsőként kiérkező pázmándi önkéntes tűzoltók gyors beavatkozásukkal megakadályozták, hogy a tűz a házzal egybeépített garázsra és kazánhelyiségre átterjedjen. A székesfehérvári hivatásos egységek két propánbutángáz-palackot vittek ki az épületből, az egyiket az égő konyhában, a másikat a garázsban találták meg. A Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a tűzoltók több vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az utómunkálatok során a tetőszerkezet cserépfedését visszabontották, a részben elégett, balesetveszélyes gerendákat eltávolították, és a mélyebben beizzott részek oltása érdekében a földszinti helyiségek mennyezetét megbontották. A tűz keletkezésekor az épületben egy lány tartózkodott, akit a – tüzet is észlelő – munkába tartó emberek az utcafronti ablakon keresztül mentettek ki az épületből. Személyi sérülés nem történt. A tetőszerkezet és a tetőtéri helyiségek megsemmisültek, a földszinti konyha kiégett, a falak erősen kormozódtak, a ház lakhatatlanná vált, az ott élők elhelyezéséről gondoskodtak.

Komárom-Esztergom megye

Két személykocsi rohant egymásba okt. 27-én a késő délutáni órákban Komárom-Esztergom megyében, a Tarján és Héreg közti úton. A bajnai hivatásos és a tarjáni önkéntes tűzoltók segítettek a mentőszolgálat munkatársainak a balesetet szenvedett emberek ellátásában, illetve áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember életét vesztette, hárman súlyosan megsérültek. Az érintett útszakaszt órákra teljesen lezárták a forgalom elől. A bajnai egység a rendőrségi helyszínelést követően a forgalmi akadály megszüntetésében vett részt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Kommunális hulladék égett szerdán délelőtt Ajakon, egy Árpád utcai ház udvarán. A kisvárdai hivatásos és az ajaki önkéntes tűzoltók vonultak az esethez. A tüzet eloltották, személyi sérülés nem történt.

Pest megye

Szerda délután Budakeszin egy félresikerült favágás következtében egy kb. 20m-es fenyőfa a köz fölé dőlt és a villanyvezeték tartotta, veszélyeztette az arra közlekedőket és a szomszédokat. A fát végül több órás munkával, az Elektromos Művek kosaras autójának segítségével tudták a II. kerületi hivatásos tűzoltók eltávolítani, melyben a budakeszi önkéntes tűzoltók is segítettek.

Kamion és nyolc autó karambolozott az M2-es autóút 21-es kilométernél, a fóti lehajtónál, a Budapest felé vezető oldalon okt. 27-én délelőtt. A fóti önkéntes tűzoltók kezdték meg a járművek áramtalanítását, majd az időközben kiérkezett fővárosi hivatásos tűzoltókkal közösen megszüntették a forgalmi akadályt. A mentőszolgálat munkatársai egy embert szállítottak kórházba.  A baleset miatt az érintett útszakaszon torlódtak a járművek.

Vas megye

Mentőautó akadt el a sárban szerda délelőtt Peresznyén, a Dózsa György utcában. A kőszegi önkormányzati és a peresznyei önkéntes tűzoltók csörlővel vontatták ki az elakadt járművet. Az eset során nem sérült meg senki.