Hírek

Beavatkozások 2020. szept. 7–13.
2020. szeptember 16. 14:01
Önkéntes és önkormányzati tűzoltók beavatkozásaiból készített válogatásunkat tesszük közzé.

Baranya megye

Szept. 7-én Szentlőrincen egy négyhónapos csecsemőt véletlenül bezártak egy autóba, a kulcs a gyújtáskapcsolóban volt. A szigetvári hivatásos tűzoltók és a Szentlőrinc Önkéntes Tűzoltó Egyesület egysége vonult a helyszínre. Mivel a kocsi zárját nem tudták károkozás nélkül kinyitni, ezért az autó hátsó ablakát betörve szabadították ki a gyermeket. Az eset során személyi sérülés nem történt.

 

Hajdú-Bihar megye

Szeptember 14-én, hétfőn kora délután riasztották a tűzoltókat egy szarvasmarha telepre Földes és Tetétlen közé, ahol több kazalban álló körbála kapott lángra. A püspökladányi és a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók vonultak elsőként a helyszínre, ahol már akkor körülbelül háromezer bála lángolt. A tűzhöz riasztották még a karcagi hivatásos tűzoltókat, a kabai önkéntes egységet és plusz vízszállítókat. A tűzoltók hét vízsugárral és egy vízpajzzsal határolták körbe a lángokat, hogy az a lábon álló napraforgóba ne terjedjen át. Néhány körbála megmenekült, hiszen a telep tulajdonosa gondoskodott négy munkagépről, amelyek a tűz mellől hordták el a még ép bálákat. A tűzoltók és az önkéntesek munkáját a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A szél a füstöt nem a telep irányába fújta, így az állatok nem voltak veszélyben. A püspökladányi hivatásos tűzoltók az éjszakát is a tűz mellett töltötték, felügyeletük alatt a körbálák leégetése ma is zajlik.

Fotó: Papp-Kunkli Nóra tű. hadnagy

 

Győr-Moson-Sopron megye

Csütörtökön reggel két autó karambolozott Dunaszegen, a Liget és az Országút utca kereszteződésében. A balesethez a győri hivatásos és az ásványrárói önkéntes tűzoltókat riasztották, akik feszítővágó segítségével egy embert kiszabadítottak az egyik kocsiból, áramtalanították a járműveket és felitatták az útról a kifolyt üzemanyagot. A sérültet a mentők kórházba szállították.

 

Komárom-Esztergom megye

Családi ház konyhájában keletkezett tűz csütörtök este Komáromban. A komáromi hivatásos és komáromi önkéntes tűzoltók a tüzet eloltották, a házat átszellőztették. Az eset kapcsán lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, az épületben lakókat rokonok fogadták be.

 

Pest megye

Gyálon szept. 7-én este kapott lángra a kommunális hulladék, az ezer négyzetméteren égő szemetet a fővárosi hivatásos és a gyáli önkéntes tűzoltók oltották el. Mezőtúr és Törökszentmiklós között szintén egy hulladéklerakóban keletkezett tűz, oda Mezőtúrról, Szolnokról, Szarvasról és Törökszentmiklósról érkeztek tűzoltók, akik több vízsugárral, kéziszerszámokkal és munkagépek segítségével oltották el a lángokat.

 

Veszprém megye

Nagy területen kapott lángra egy farakat szept. 8-án Gyepükaján külterületén. A tűz egy közeli gabonatárolót is veszélyeztetett. Az ajkai, pápai, badacsonytomaji, keszthelyi hivatásos, a sümegi önkormányzati tűzoltók és a csabrendeki önkéntesek a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották a tüzet, munkájukat öt munkagép segítette. Az oltás majdnem tizenhét órán át tartott. A tűz nem terjedt át semmire és személyi sérülés sem történt.

 

Zala megye

Szept. 15-én délután érkezett a jelzés, mely szerint Alsórajkon kombájn kigyulladt. A pacsai hivatásos és a gelsei önkéntes tűzoltók egyidőben érkeztek a helyszínre, kicsivel utánuk a zalakarosi hivatásosok is csatlakoztak. A kombájn oltását a gépkezelő porraloltó készülékekkel megkezdte, a tűzet végül a beavatkozók nagy nyomású sugárral eloltották. A tűzoltást nehezítette, hogy a kombájn üzemanyagtankja megolvadt, kilyukadt, és több száz liter üzemanyag folyamatosan folyt az úttestre. A kifolyt üzemanyagot a tűzoltók homokkal felitatták, amit idő közben a helyszínre érkező munkagép hozott. A munkálatok ideje alatt teljes útzár volt a helyszínen.