Hírek

Vértessomlón tették le az Országos Tűzoltó-Kapocskupa alapjait
2015. március 04. 11:13
Formabontó helyszínen formabontó versenynek lehetünk a részvevői, amely Vértessomló tekintetében nagy megtiszteltetés, hiszen Magyarországon még nem rendeztek ilyen versenyt. Ez mindenképpen kitüntető kis településünk és az önkéntes tűzoltó egyesületünk számára. A szépszámú jelentkezés, a csapatok részvétele pedig a komoly érdeklődés mutatója – hangzott el szombat délelőtt Igó István polgármestertől hazánk első Országos Tűzoltó-Kapocskupájának megnyitóján Vértessomlón, az általános iskola tornacsarnokában.

Rendkívül színvonalas volt, a következő helyszínnek feladtátok a leckét, magasra tettétek a mércét! – ez az értékelés pedig majdnem 7 órával később fogalmazódott meg a résztvevőktől, akik között ott volt Horváth Gábor, a Magyar Tűzoltó Szövetség versenybizottságának vezetője, Mihály János, a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség tiszteletbeli elnöke, Udvardi Sándor, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke, Erdélyi István, tű. ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Kelkó Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Komlós Tamás, Tatabánya Hivatásos Tűzoltóság parancsnokhelyettese, valamint Futó Lajos, a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke is.

Az ország 8 megyéjéből 14 férfi és 5 női tűzoltóraj érkezett az első ilyen típusú megmérettetésre, nagyjából 6 óra alatt pontosan negyvenszer hangzottak el a „Kismotorfecskendőt szerelj! Vízszerzés a patakból, mindkét raj előre!” vezényszavak, a döntőig menetelő csapatok négyszer szereltek.

Az I. Országos Tűzoltó-Kapocskupa napjáig hosszú út vezetett. Schäffer László, a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke először 2013 szeptemberében vetetette fel, hogy Magyarországon is szervezhetnének az Ausztriában már hosszú évek óta honos szívó-szerelő versenyt, amely megrendezhető teremben, s kiválóan szolgálja téli időszakban a felkészülést. Javaslatát a kezdetektől támogatta és a megvalósítást aktívan segítette Mihály János, az MTSZ Tűzoltó Verseny Tagozatának akkori elnöke, aki szombaton versenyvezetőként vett részt a programon. A Magyar Tűzoltó Szövetség végül befogadta a rendezvényt munkatervébe, s a vértessomlóiak társzervezésében szombaton elérkezhetett a verseny napja az ötletgazda elnök egyesületének házigazdaságával. A folytatás a tervek szerint változó helyszíneken lesz, a versenykiírásra reagálva eddig Kőszeg, Pázmánd, Becsehely és Abasár jelezte, hogy örömmel lennének vendéglátók.

A versenyfeladat valójában egy kiragadott eleme a CTF szabályok szerint rendezett versenyprogramnak. A kismotorfecskendő szívóoldalát kell megszerelni: 4 db 1,60-as szívótömlővel össze kell kapcsolni, szabályszerűen rá kell helyezni a tömlőkötelet, majd rögzíteni kell a motorra és egy szelepkötelet kell helyezni a szűrőkosárra, majd elhelyezni a zsákot a motor mellett. A feladatot öten hajtják végre, a gépkezelő, a tömlőcsoport és vízcsoport, s mindenki szigorúan csak a saját teendőit végezheti. A versenybírák ugyanis a futam ideje mellett azt is értékelik, hogy minden megfelel-e a szabályzatnak. Mint Schäffer Lászlótól megtudtuk, laikus számára talán nem teljesen érthető a kötelező „alakiság”, épp az az egyik célja az ilyen versenyeknek, hogy ne csak a gyorsaság, a fegyelem is rögzüljön.  

A fegyelem egy műszaki mentésnél, katasztrófahelyzetnél, tűzoltásnál az egyik legfontosabb. Ha keszekuszaság, pánik van, nem tudják, hogy ki, mit tesz, akkor baj van. Ha mindenkinek megvan a feladata, hogy mit kell elvégezni, akkor mindenki aszerint hajtja végre, s tudja, hogy a társa is azt teszi. A tűzoltóknak egymásért kell kiállniuk, vészhelyzetben csak önmagukra számíthatnak és a tudásukra, amit a hosszú évek során elsajátítottak – fogalmazott az elnök.

A házigazdák férfi 1-es csapatát végül épp egy hiba fosztotta meg az első helyért való szerelés lehetőségétől. A raj a negyedik fordulóban a Kőszeg mellett lépett pályára, s 21,234 másodperces eredményével hajszállal megelőzte a másik csapat 21,249 másodperces teljesítményét, ám a versenybírák hibapontot jegyzőkönyveztek, így a 3-4. helyezések egyikéért szerelhettek ismét, ráadásul pont a Vértessomló ifi rajával, amelyet 6 másodperccel múltak felül hiba nélkül. A férfiak döntője is hibapont nélkül zárult, a Kőszeg négy másodpercet „vert rá” a Richter Gedeon II. együttesére, s szerezte meg ezzel a legfényesebben csillogó serleget.

A vendéglátók számára a hölgyek szerezték meg az aranyos kupát, miután a döntőben tökéletes szerelést hajtottak végre 26,725, míg a másik pályán az Abasár 39,861 másodperc alatt. A harmadik helyen a Ruzsa együttese végzett.

Az ünnepélyes díjkiosztón a versenyszabályzatban foglaltak szerint az egy szerelés során a legjobb időeredményt elérő együtteseket is díjazták. A Magyar Tűzoltó Szövetség által alapított vándor Kapocskupát a hölgyeknél 25,997 másodperces eredményével a vértessomlói, a férfiaknál 20,730 másodperces szerelésével a kőszegi raj vehette át, míg a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségének elismerését a kiváló színvonalú rendezésért Hartdégen Tibor, a somlói egyesület tűzoltóparancsnoka.

A Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013-ban ünnepelte fennállásának 100. jubileumát, amely alkalomból dr. Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgatója a katasztrófák elleni védekezés elősegítése érdekében, a bekövetkezett veszélyhelyzetek felszámolásakor nyújtott kiemelkedő tevékenységük elismeréseként Csapatzászlót adományozott a szervezet részére.

2013 júliusában a franciaországi Mulhouse-ban megrendezett Tűzoltó Olimpián a női csapat ezüst minősítést szerzett, a férfiak pedig az ország történetében először arany minősítéssel térhettek haza.
 

 


 

Kapcsolódó információk: