Hírek

Hogyan küzdhetünk az árvizek, természeti katasztrófák ellen?
2020. július 13. 09:36
Manapság az időjárás változásai miatt egyre gyakoribbak a hirtelen lezúduló eső okozta ún. „villámárvizek”. Hogyan lehet ezek ellen hatékonyabban küzdeni?

Korábbi bejegyzésünkben már rámutattunk: a legjobb, ha egy balesethez, káresethez, tűzhöz a riasztástól számítva legalább 15 percen belül érnek ki a tűzoltók.

Villámárvizeknél ezt a határidőt nem lehet értelmezni. Villámként csap le, azonnal kell cselekedni! Ilyenkor életbevágóan fontos, hogy a településen helyben legyenek azok a segítők, akiket szükség esetén riasztani lehet és akik ismerik a település utcáit, házait, lakóit.

Az ország minél több pontján elérhetőek ilyen segítők, annál (költség)hatékonyabban lehet őket riasztani, és annál gyorsabban érkezik meg a segítség.

 

Mi a megoldás?

Az lenne az ideális állapot, ha minden településen lenne tűzoltóság. Ezért minden segítséget meg kell adnunk, hogy az országban minél több, a közigazgatási területet egységesen lefedő, önkéntes tűzoltó egyesület működjön.

Egyre több képzett és jól felszerelt önkéntes tűzoltóval – ha jobban bevonjuk őket hazánk tűz- és katasztrófavédelmébe – elérhető, hogy a legtöbb településen közel legyen a segítség!

A villámárvíznél minden perc számít – mint 2020. június közepén, amikor a martonvásári önkéntes tűzoltók egy csecsemőt mentettek ki egy elöntött házból.

 

Mit tehetnénk?

Azért szorgalmazzuk az önkéntes tűzoltók gyakoribb bevonását hazánk tűz- és katasztrófavédelmébe, mert nap mint nap tapasztaljuk, hogy a helyi önkéntes tűzoltókkal hatékonyabbá, sikeresebbé válik a védekezés, így pl. a viharkárok felszámolása is.

Az egyre növekvő számú és jól felszerelt önkéntes tűzoltóval kiegészült tűz- és katasztrófavédelmi rendszerben elérhető lenne, hogy hazánkban ne legyenek ún. fehér foltok, és egyszer tényleg minden településen legyen tűzoltóság.

 

Jelen bejegyzésünkben a 2017 decemberében megalkotott fejlesztési koncepciónk aktualizált meglátásait tesszük közzé a következő hetekben. Ez a bejegyzés a második ilyen a sorban.

A teljes fejlesztési koncepciónk itt érhető el.