Hírek

Beavatkozások a 2020. jún. 29. – júl. 5.
2020. július 06. 09:57
A múlt heti beavatkozásokból válogattunk ismét.

Bács-Kiskun megye

Június 29-én Szalkszentmárton határában tűz keletkezett, körülbelül 3-4 hektáron égett a tarló. Az esethez a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltók mellett a kunszentmiklósi és újvárosi hivatásos egységek érkeztek ki, majd közösen, három előre szerelt sugárral és kéziszerszámokkal beavatkoztak, az esetet felszámolták.

 

Békés megye

A jún. 29-én kialakult viharos időjárás miatt folyamatosan érkeztek a jelzések a Békés Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Kilenc esetben kidőlt fák, leszakadt ágak miatt, egy esetben pedig villámcsapás miatt keletkezett tűz oltásához hívták a tűzoltókat, főleg Békés, Zsadány, Szarvas, Békésszentandrás körzetébe. A káreseteket a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók számolták fel.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A viharos időjárás miatt jún-29-én negyvenhat esetnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az esetek döntő többségében lehasadt ágak miatt kérték a tűzoltók segítségét, nyolc alkalommal pedig a felgyülemlett csapadékvizet szivattyúzták. Elsősorban a sátoraljaújhelyi és a sárospataki területről érkeztek a hívások. A hivatásos egységek mellett a sárospataki, a kékedi és az abaújlaki önkéntes tűzoltók is részt vettek a kárfelszámolásban.

 

Csongrád-Csanád megye

Számos kidöntött, megtépázott fa miatt riasztották jún. 30-án Csongrád-Csanád megye tűzoltóit. A reggeli órákban Makón, a Móra Ferenc utcában egy kettéhasadt fa adott munkát a város tűzoltóinak. Mindszenten, a Bocskai utcában egy faág hasadt le, a hódmezővásárhelyi hivatásos és a makói önkéntes tűzoltók közösen távolították el.

 

Győr-Moson-Sopron megye

Két Karambol az M1-esen

Két karambol is történt jún. 29-én kora este az M1-es autópályán. A 156-os kilométerszelvénynél, Mosonmagyaróvár térségében, az országhatár felé vezető oldalon két kamion rohant egymásba: az egyik keresztbe fordult az úttesten, a másiknak leszakadt a fülkerésze. A mosonmagyaróvári és a lébényi hivatásos tűzoltók feszítővágóval emelték ki az egyik járműbe szorult sofőrt és átadták a mentőszolgálatnak. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták a beavatkozás és helyszínelés idejére. Nem sokkal később egy kisbusz hajtott egy kamionba szintén a Hegyeshalom felé vezető oldalon, a sztráda 137-es kilométerénél. A balesethez a győri hivatásos és a börcsi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik több embert feszítővágó berendezés segítségével emeltek ki a kisbuszból. Végül a mentők két embert szállítottak kórházba.

Karambol a 82-esen

Egy pótkocsis teherautó és egy motorkerékpár ütközött össze jún. 29-én reggel a 82-es út és a 832-es út kereszteződésében, Veszprémvarsány térségében. A pannonhalmi hivatásos és a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók áramtalanították a motorkerékpárt és felitatták az útra került üzemanyagot. A motor vezetőjét mentőhelikopterrel szállították kórházba. 

 

Heves megye

Egy tizenöt méter magas fa dőlt villanyvezetékre a Heves megyei Gyöngyöshalász Rákóczi terén jún. 30-án délelőtt. A gyöngyöshalászi önkéntes tűzoltók az áramszolgáltató munkatársainak segítségével avatkoztak be, a szakemberek áramtalanították a vezetékeket, a tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal eltávolították a fát. 

 

Komárom-Esztergom megye

A tokodi önkéntesek július 2-án kapták a riasztást, hogy egy szalmatároló ég Tokodaltárón; a helyszínen kiderült, hogy kb. 1600 nagy méretű szénabála gyulladt meg. Az önkéntes tűzoltókhoz a megyei hivatásosok, illetve Pest megyei hivatásos egységek is csatlakoztak az oltásban.

 

Pest megye

Vegetációtűz Nagymaroson

Június 30-án, este kilenc óra elött tíz percel kapta a jelzést a Nagymarosi ÖTE, hogy Nagyhenc dűlőnél, a Duna parton tűz van. Öt fővel érkeztek a helyszinre, ahol kb. 400m2 területen, összehordott fa és aljnövényzet égett. A Vác/1 és Vác/vízszállítóval közösen, többszöri tartálytöltéssel sikerült a tüzet eloltaniuk.

Kidőlt fa Szigetújfalun

Jún. 29-én a Kis-Sziget ÖTE lakossági bejelentést kaptott, mely szerint Szigetújfalun a Vasút utcában egy fa a telefonfülkére és egy személygépjárműre dőlt. Az önkéntesek négy motoros láncfűrésszel eltávolították a fát, és a balesetveszélyt megszüntették.

 

Eltűnt személy Ráckevénél

2020. július 4-én érkezett a riasztás, miszerint Ráckevénél elsüllyedt valaki a Dunában. A keresésben a ráckevei önkormányzati tűzoltóság mellett a Kis-Sziget önkéntes tűzoltó egyesület, civil csónakok, valamint a kiérkező fővárosi búvárszolgálat emberei is részt vettek. Sajnos a keresett személy elhunyt, már nem lehetett rajta segíteni.

 

Tolna megye

A dunaföldvári önkéntes tűzoltók június 29-én vonultak Dunaföldvárra, a Fehérvári utcára egy kidőlt fához.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Több mint száz segélyhívás érkezett a vihar miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére jún. 29-én. A bejelentések zöme kidőlt fák, leszakadt ágak, sérült légvezetékek, valamint nagy mennyiségű csapadékvíz okozta károkról szólt. Piricse és Nyírbéltek, Kömörő és Túristvándi között, Vásárosnaményban, Nyíregyházán és Mátészalkán is dolgoztak a tűzoltók, de Levelek, Rohod, Őr és Fehérgyarmat településről is érkezett segélykérés. Késő este még több mint hetven beavatkozás volt folyamatban, ebből mintegy húsz Nyíregyháza Borbánya városrészén. Több utcában okozott gondot a csapadékvíz, a tűzoltók folyamatosan szivattyúztak. Akadt olyan ingatlan, amelynek pincéjében harminc-negyven, de olyan is, ahol hatvan centiméter magasan gyűlt össze a víz. Hétfő este több mint ötven hivatásos tűzoltó mellett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, önkormányzati és önkéntes egységek, valamint mentőszervezetek is segítettek a lakosoknak.

 

Veszprém megye

Összeütközött egy kamion és egy autó jún. 29-én délután Nyirádon, a József Attila és a Dózsa György utca kereszteződésében. A balesethez az ajkai hivatásos és a nyirádi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik feszítővágó berendezés segítségével végezték el a műszaki mentést. A személygépkocsiba a négy utas közül egy ember beszorult. A nyerges vontató vezetője nem sérült meg az eset során, viszont az autó valamennyi utasát kórházba szállították.

 

Oldalára borult egy autó jún. 29-én délután Érsekvadkert és Patak között. A rétsági és balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesületének önkéntesei áramtalanították, majd kerekeire állították a járművet. A kocsiban csak a sofőr utazott, aki könnyebb sérüléseket szenvedett, őt a mentők további vizsgálatra kórházba szállították.

 

Nógrád megye

Galyatető közelében is bajba került egy kiránduló, a lába sérült meg jún. 30-án délután. A pásztói hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei a helyi erdész segítségével megkeresték a túrázó csoportot, majd a sérült kirándulót az önkéntes tűzoltók terepjárójának segítségével kihozták az erdőből és átadták a mentőszolgálatnak, amelynek szakemberei kórházba szállították.

 

Vas megye

Egy kukoricát szállító kamion és egy autó karambolozott július 2-án délután Rönökön, az Alkotmány utcában. A balesetben nem sérült meg senki. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs és a rönöki önkéntes tűzoltók áramtalanították a személykocsit, valamint segítettek az út letakarításában.

 

Minden fénykép a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület / önkormányzati tűzoltóság tulajdona, kivéve, ahol máshogy jeleztük.