Hírek

Beavatkozások 2020. ápr. 20–26.
2020. április 28. 09:46
A száraz időjárás még mindig érezteti hatását a beavatkozásoknál is: a múlt héten ismét számos szabadtéri tűz leküzdésében vettek részt önkéntes tűzoltóink.

Bács-Kiskun megye

Gázrobbanás Nyárlőrincen

Április 25-én gázrobbanás történt Nyárlőrincen. Egy súlyos sérültet mentőhelikopter szállított el a helyszínről. A helyszínre a nyárlőrinci önkéntes tűzoltók, valamint a kecskeméti hivatásosok és a Bács-Kiskun megyei műveleti szolgálat vonult.

Fotó: Nyárlőrinc ÖTE / FB

 

Tűz Izsákon

Egy szárazáru tárolására használt, négyezer négyzetméteres raktár tetőszerkezete égett teljes terjedelmében Izsák külterületén vasárnap délután. A kiskőrösi, a kecskeméti, a kiskunfélegyházi, a solti és a kiskunhalasi, valamint a dabasi és dunaújvárosi hivatásos, és a szabadszállási önkormányzati és az orgoványi önkéntes tűzoltók, összesen csaknem ötvenen, nyolc vízsugárral és két vízágyúval dolgoztak a lángok megfékezésén a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. Az oltási munkálatok közben a tűzoltók tíz targoncát vittek ki a csarnokból. A tűz környezetében katasztrófavédelmi mobil labor több ponton vizsgálta a levegő összetételét, a mérések sehol sem mutattak ki a lakosságra káros vagy veszélyes anyagot a levegőben. A tűzeset során senki nem sérült meg. Az eset kapcsán tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.

 

Fejér megye

Baleset a 81-es úton

Április 23-án a bodajki önkéntes tűzoltók riasztást kaptank a 81-es útra, ahol egy kamion az árokba hajtott és pótkocsija oldalra borult. Több forrás két kamion ütközéséről írt, de ezek az információk nem voltak valósak, nem ütköztek össze. Egy – a felborult járműnek szemből érkező – kamionnak defektje lett, ezért a másik járművezető próbálta kikerülni az ütközést, de sajnos ez miatt letért az útról és pótkocsija felborult. A  jármű állati tetemeket szállított, ami részben kifolyt, ezzel nagyban megnehezítette a tűzoltói beavatkozást. Az önkéntesek közel öt és fél órát töltöttek a helyszínen, és ez idő alatt végig teljes útzár volt a főút ezen szakaszán. Az eset felszámolásában a móri és a fehévári hivatásosok is részt vettek.

Fotó: Bodajk ÖTE / FB

 

Győr-Moson-Sopron megye

Tűz Tét-Ürgehegyen

Április 23-án érkezett a jelzés, hogy Tét-Ürgehegyen avar füstöl. A helyszínre a téti és a koroncói önkéntes tűzoltók siettek, akik megelőztük nagyobb tűz kialakulását.

Fotó: Koronczó ÖTE / FB

 

Tűz Szakonyban

Szakonynál (közigazgatási értelemben Csepregen) három személygépkocsi és egy kb. 30 négyzetméteres füves-fás rész gyulladt ki. A tűzhöz a csepregi, a répcevisi és a peresznyei önkéntes tűzoltók vonultak.

Fotó: Csepreg ÖTE / FB

 

Komárom-Esztergom megye

Robbanás Irtáspusztán

Tűz ütött ki április 20-án délután Irtáspusztán egy hatezer négyzetméteres, tizenöt méter magas beton takarmánytárolóban. A helyszínre Tatabányáról, Komáromból hivatásos, Oroszlányból önkormányzati, Környéről, Kecskédről önkéntes tűzoltók érkeztek nagy erőkkel, hogy a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltsák el a lángokat. A tűz egy munkagépet és a tartályban tárolt növényi olajat érintette.

Fotó: Kecskéd ÖTE / FB

 

Tűzeset Kocs külterületén

Kocs külterületén ütött ki tűz április 20-án, amihez a kocsi önkéntes tűzoltókat, illetve a nagyigmándi önkormányzati tűzoltókat riasztották.

3

Fotó: Kocs ÖTE / FB

 

Tűz Bakonybánkon

Április 26-án Bakonybánk fatelepen ütött ki tűz. Elsőként a rédei önkéntes tűzoltók értek a helyszínre, mellettük a bakonyszombathelyi önkéntes tűzoltók, valamint a kisbéri és a pannonhalmi hivatásosok voltak a helyszínen.

Fotó: Rédei ÖTE / FB

 

Pest megye

Tűz Biatorbágy-Ürgehegyen

Április 22-én tűz ütött ki Biatorbágynál, az Ürgehegyen. A Pest Megyei Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei is a helyszínen voltak az oltási munkálatoknál.

Fotó: PMSM ÖTE / FB

 

Tűz Taksonynál

Szombat délután érkezett a riasztás: Taksonynál az erdő aljnövényzete ég. A tűz eloltásában a délegyházai önkéntes tűzoltók, valamint a Kis-Sziget Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vettek részt; az utómunkálatokban segítettek a Makra Sándor Majosházai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is.

 

Viharkár Leányfalun

Április 25-én a Hunyadi János utca felső részén az erős szél miatt egy fa rádőlt egy magasfeszültségű villanyvezetékre. A favágás idejére több alkalommal le és visszakapcsolásra került az adott szakasz, így több alkalommal volt áramkimaradás a település több részén. A káresetet a Vöröskő Önkéntes Tűzoltó, Műszaki-mentő és Vizimentő Egyesület tagjai a szentendrei hivatásosokkal, valamint az ELMŰ munkatársaival közösen hárította el.

Fotó: Vöröskő Önkéntes Tűzoltó, Műszaki-mentő és Vizimentő Egyesület / FB

 

Kerítésnek, gázcsonknak, autónak ütközött egy gépkocsi Délegyházán

Egy sorház kerítését kidöntve gázcsonknak és egy parkoló gépkocsinak ütközött egy személyautó csütörtökre virradóra Délegyháza külterületén. Az autó a kitört gázcsonkon állt meg, amiből ömlött a gáz. A délegyházi önkéntes tűzoltók és a szigetszentmiklósi hivatásosok átvizsgálták és lezárták a szivárgás környezetét, majd speciális tűzoltóeszközzel megemelték az összetört járművet. A megemelést követően a gázművek szakemberei megszüntették a szivárgást. A műszaki munkálatok ideje alatt hét felnőttet és három gyermeket a sorházból biztonságos helyre kísértek, akik a gázelzárást követően visszatérhettek a lakásaikba.

Fotó: PMKI Szigetszentmiklós HTP

 

Somogy megye

Hulladék égett Somogyjádon

Zöldhulladék égetésből terjedt tovább a tűz csütörtök délelőtt. Somogyjádon egy ingatlan tulajdonosa kerti hulladékot égetett, ám a feltámadó szél következtében továbbterjedt a tűz a szomszédos üzem területén tárolt műanyag hulladékra. Az esethez a kaposvári hivatásos és a somogyjádi önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek négy vízsugárral és kéziszerszámokkal megakadályozták a tűz továbbterjedését és rövid időn belül eloltották a lángokat. A tűz mintegy száz négyzetméteres területet érintett. Fontos, hogy mielőtt udvarunkon tüzet gyújtunk, járjunk utána a helyi szabályozásnak, amely pontosan meghatározza, mely időszakban, mely napokon és mely időkeretben van lehetőség a tűzgyújtásra. A tűz soha nem hagyható őrizetlenül, mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag és az oltáshoz szükséges kéziszerszámok. Feltámadó szél esetén azonnal oltsuk el a tüzet. Mindig csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát mindvégig irányításunk alatt tudunk tartani. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Fontos azonban megjegyezni, hogy az önkormányzati rendeletek jellemzően tiltják a szabadtéri égetést tűzgyújtási tilalom időszakában.

Fotó: Óvári Timót tű. hdgy.

 

Vas megye

Baleset Velemnél

Oldalára borult egy fával megrakott teherautó Velem település erdős területén április 24-én. A felborult járműbe a sofőr beszorult. A kőszegszerdahelyi önkéntes, a szombathelyi hivatásos és a kőszegi önkormányzati tűzoltók érkeztek a káresethez és a mentőkkel együttműködve dolgoztak a műszaki mentésen.

A helyismeret ismét nagyon jól jött, mivel a Kőszegszerdahelyi ÖTE vonuló tagjai között volt, aki rendkívül járatos a Velem-Kőszegi hegységet illetően, így az ő útmutatását követve (valószínűsítve az információk alapján) megtalálták a helyszínt, egyben a mentőket is odavezették, illetve a többi egységnek is információt tudtak adni.

Feszítővágó és akkumulátoros orrfűrész segítségével emelték ki a beszorult embert a jármű fülkéjéből.

Fotó: Kőszeg ÖTP

 

Zala megye

Tűz Murakeresztúrnál

Vasárnap délután fél hektáron aljnövényzet kapott lángra Murakeresztúr térségében. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat és a murakeresztúri önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a lángokat vízzel és kéziszerszámokkal eloltották.