Hírek

Beavatkozások 2020. ápr. 13–19.
2020. április 21. 14:32
A múlt héten is számos esemény volt, amelynél önkéntes tűzoltók avatkoztak be. Válogatásunk következik.

Fejér megye

Tűz Sárkeszin

Ápr. 15-én este Sárkeszin volt szükség tűzoltókra: a jelzés szerint egy személyautó égett. A Sárszentmihályi Önkéntes Tűzoltó Egyesület hét fővel első kiérkezőként kezdte meg a teljes terjedelmében égő jármű oltását majd a pár perc múlva kiérkező székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal közösen végezték el a teljes oltást és a visszahűtést.

Fotó: Sárszentmihály ÖTE / Facebook

 

Mozdony gyulladt ki Kápolnásnyéken

Személyszállító vonat mozdonyánál keletkezett tűz április 16-án kora reggel a kápolnásnyéki vasútállomáson. A villanymozdony alvázán a technológiai résekben lévő olajsár gyulladt meg. A székesfehérvári és a pusztaszabolcsi hivatásos, valamint a pázmándi önkéntes tűzoltók lebontották a mozdony védőburkolatát, és porral oltó tűzoltó készülékekkel, valamint egy vízsugárral oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Fotó: székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság

 

Győr-Moson-Sopron megye

Tűz Fertőszentmiklóson

A fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók  ápr. 14-én nem sokkal 15 óra előtt kapták a riasztást, miszerint Fertőszentmiklóson a Hársfa utcába egy családi házhoz épített melléképületben tűz keletkezett. Az önkéntesek a helyszínre vonultak, majd a felderítést követően 1 db "C" vízsugárral megkezdték a tűz oltását. A helyszínre érkeztek még a kapuvári hivatásos tűzoltók, akikkel közösen az eset végleges felszámolása megtörtént.

Fotó: Fertőszentmiklós ÖTE / Facebook

 

Tűz Nagycenken

Április 15-én éjjel kigyulladt egy melléképület Nagycenken, a Kossuth Lajos utcában. A nagycenki önkéntes tűzoltók és a soproni hivatásosok fékezték meg a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki.

 

Nógrád megye

Tűz Szécsényben

Egy első és második emeleti lakásban, a konnektorokból és a kapcsolókból füst szivárgott Szécsényben, a Gábor Áron úton ápr. 15-én délután. A szécsényi hivatásos tűzoltók és a Szécsény és Térsége Polgárőr- Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Egyesület önkéntes tűzoltói megvizsgálták a kéményt és megállapították, hogy a füst a kéményben lerakódott és izzó korom miatt keletkezett. Az izzást megszüntették, majd a kéményt kitisztították.

 

Pest megye

Tűz Dömsöd közelében

Április 19-én 17 óra után Dömsöd - Kiskunlacháza között található "Tucem" tavaknál nádas égett. A ráckevei és dömsödi önkéntes tűzoltók egy C és egy gyors-beavatkozó sugárral, puttonyfecskendővel, valamint kéziszerszámokkal oltotta el kb. 2 hektáron égő nádast.

Fotó: ÖTE / Facebook

 

Tűz Tápiószecsőnél

2020. április 17-én érkezett a riasztás a tápiószecsői önkéntes tűzoltókhoz, hogy a Halastó mellett 1,5 hektár gaz, avar ég. A tűzoltók kéziszerszámokkal, puttonyfecskendővel és 2 db „D” sugárral állították meg a tüzet.

Fotó: Tápiószecső ÖTE / Facebook

 

Erdőtűz Bugyi-Vány külterületén

2020. április 18-án Bugyi-Vány külterületén kigyulladt az erdő. Az első beavatkozók a koronatüzet megfékezték, a fokozatot kiemelve további segítséget kértek a tűz oltásához. A helyszínre a hivatásos egységek mellett a Délegyháza, a Kis-Sziget és az Ócsa Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói érkeztek. Hét tűzoltó járművel, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal kb. 50 fő tűzoltó közel 7 órás küzdelem után 21:00 óra körül végzett az utómunkálatokkal. Kb. 3 hektár vegyes erdő aljnövényzete égett le, több esetben koronaégés is előfordult. Április 19-én 11:52 órakor érkezett a riasztás, miszerint újra foltokban lángolás, füstölés tapasztalható ugyanezen a területen, amit a dabasi hivatásosok mellett a délegyházi önkéntes tűzoltók kezeltek.

Fotó: Ócsa ÖTE / Facebook

 

Tűz Szobon

Április 17-én érkezett a riasztás, hogy Szobon 300 m2-en ég a vasútoldal. A helyszínre a nagymarosi és a vámosmikolai önkéntes tűzoltók érkeztek, akik a tüzet közös erővel eloltották.

Fotó: Nagymaros ÖTE / Facebook

 

Tolna megye

Tűz Faddnál

2020. április 18-án nádas égett nagy területen az Öreg utca alatt a Holt-Duna partján. A faddi önkéntes tűzoltók 8 fővel vonultak a helyszínre, ahol a tolnai kolégákkal együtt megfékezték a tüzet.

Fotó: Fadd ÖTE / Facebook

 

Somogy megye

Tűz Látrányban

A Látrányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület április 17-én kapta a riasztást a település belterületére, ahol egy lakóház mellett vegyes háztartási hulladékot égettek. Az égetők két szabályt is megszegtek:  nem kerti hulladékot égettek és tűzgyújtási tilalom idején történt az égetés. A hivatal az eset miatt  közigazgatási eljárást fog indítani.

Fotó: Látrány ÖTE / Facebook

 

Tűz Jákónál

Ápr. 13-án 14:07-kor érkezett riasztás, hogy Jákó külterületén gaz, avar ég. A helyszínen vágástéri hulladékot égettek, de a tűz a  nagy szél hatására tovább terjedt, körülbelül egy hektárra. A munkálatokat légzőkészülék fedezete mellett a nagybajomi önkéntes tűzoltók kezdték meg a jelenlévő hivatásosok mellett.

Fotó: Nagybajom ÖTE / Facebook

 

Vas megye

Három hektáron égett a lakossági zöldhulladék Szombathelyen

Kilencven tűzoltó, huszonkilenc eszközzel dolgozott a szombathelyi hulladéktelepen keletkezett tűz megfékezésén, szerdán. Egy közel harminc hektáros hulladéklerakó telephelyen keletkezett tűz három hektáron Szombathelyen, a Körmendi út közelében szerdán az esti órákban. A helyszínre a legmagasabb riasztási fokozatban mintegy kilencven hivatásos, önkormányzati, önkéntes tűzoltó érkezett, akik több irányból, hat, esetenként nyolc vízsugárral oltották a tüzet, illetve védték a szomszédos területeket. A szombathelyi, sárvári, körmendi, soproni, kapuvári és zalaegerszegi hivatásos tűzoltók mellett kőszegi, vasvári, csepregi, celldömölki önkormányzati, szombathelyi, vép-bozzai, táplánszentkereszti, horvátzsidányi, jáki önkéntes tűzoltók is riasztást kaptak a helyszínre. A tűzoltást a helyszínen a Claudius Polgárőr Egyesület és a rendőrség mellett a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport is segítette. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálata mellett riasztásra került a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Mobil Laborja is, amely folyamatos méréseket végzett a helyszínen és a városban egyaránt. Mérőműszereik nem mutattak ki egészségre ártalmas füstkoncentrációt a levegőben. A tűzoltók munkáját két erőgép támogatta az éjszaka folyamán. Az erőgépek segítséget nyújtottak, hogy a tűzoltók hozzáférjenek a még izzó, parázsló részekhez. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Fotó: Táplánszentkereszt ÖTE / Facebook

 

Zala megye

Körbálák égtek Beleznánál

Száz körbála kapott lángra április 15-én délután Belezna térségében. A helyszínre a nagykanizsai, letenyei, zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat és a murakeresztúri önkéntes tűzoltókat riasztották, akik négy vízsugárral és kéziszerszámokkal megkezdték a tűz oltását. A helyszínre munkagép is érkezett, amelynek segítségével a bálákat széthúzták, és a még izzó részeket eloltották.