Hírek

Beavatkozások 2020. márc. 23–29.
2020. április 01. 09:51
A múlt héten az önkéntes tűzoltók a járvány elleni harc mellett sem tétlenkedtek. Heti válogatásunk következik.

Bács-Kiskun megye

Árokba hajtott és felborult egy személyautó az 55-ös főút Felsőszentiván és Tataháza közötti szakaszán márc. 26-án délelőtt. A balesetben egy ember megsérült. A bácsalmási önkormányzati tűzoltók áramtalanították és a kerekeire állították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

 

Fejér megye

A Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület március 28-án egy Tordas és Gyúró között történt balesethez érkezett ki, hogy a műszaki mentésben részt vegyen.

Fotó: Martonvásári ÖTE / Facebook

 

Győr-Moson-Sopron megye

Megcsúszott az úton, majd az árokba csapódva állt meg egy autó Répcevis közelében márc. 24-én reggel. A balesethez a csepregi önkormányzati, a répcevisi és a peresznyei önkéntes tűzoltók vonultak. Az egységek csörlő segítségével kivontatták a gépjárművet az árokból. A balesetben nem sérült meg senki.

 

Nógrád megye

Száraz fű, nádas és bozótos égett márc. 24-én délután ötven hektáron Rimócban, huszonöt hektáron Szirákon, emellett Bátonyterenyén két helyen is kigyulladt a vegetáció: a 23-as út 4-es kilométerénél kétszáz négyzetméteren, valamint az Erzsébet út melletti patak partján. Összehordott szemét kapott lángra néhány négyzetméteren Salgótarjánban, a Füleki úton. Este ugyancsak száraz fű, bozótos, illetve tölgyes aljnövényzete fogott tüzet összesen négy hektáron Nagyorosziban, a 2-es főút 69-es kilométerénél. A tüzeket a salgótarjáni, a balassagyarmati, a bátonyterenyei, a berceli, a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Ipoly-völgyi Különleges Mentő Egyesület önkéntesei kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel oltották el. Az esetek során senki sem sérült.

 

Somogy megye

Karambol a 7-esen

Letért az úttestről és a vízelvezető árokban, egy fának ütközve állt meg egy autóbusz márc. 24-én délután a 7-es főúton, Szőkedencs térségében. A nagykanizsai és a zalakarosi hivatásos, illetve a szőkedencsi önkéntes tűzoltók daru segítségével végezték el a műszaki mentést. Személyi sérülés nem történt, a busz nem szállított utasokat.

 

Tűz Buzsákon

Buzsákon márc. 26-án este egy családi ház tetőszerkezete és padlástere égett. A marcali hivatásos és a buzsáki önkéntes tűzoltók rövid időn belül eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Fotó: Marcali HTTP

 

Tűz Kaposvárnál

A KÖTÉL Speciális Mentőszolgálat március 29-én kapta a riasztást, hogy Kaposvár környékén, nehezen megközelíthető helyen kapott lángra az aljnövényzet. Az önkéntesek a helyszínre érve eloltották a tüzet.

Fotó: KÖTÉL / Facebook

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tyukodon, a Hunyadi utca mellett is égett a száraz fű és három körbála márc. 26-án. A tyukodi önkéntes tűzoltók avatkoztak be. Demecsernél a 38138-as út mellett hatszáz méter hosszan égett a száraz fű, az akácos aljnövényzete. A demecseri önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet.

 

Pest megye

Villanyoszlopnak tolatott egy teherautó márc. 24-én délután Dömsödön, a Tassi úton. Az ütközés következtében az oszlop eltört, csak a vezetékek tartották. A dömsödi önkéntes tűzoltók, és a ráckevei önkormányzati tűzoltók átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt. A kitört oszlop cseréjéről a szolgáltató gondoskodott.

 

Tolna megye

Avartűz Simontornyánál

A 61-es út 31-es kilométerénél, Simontornya közelében mintegy kétszáz négyzetméteren lángolt az avar, gaz és a nádas márc. 26-án este. A lángokat a sárbogárdi hivatásos és a simontornyai önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg.

 

Kidőlt fa Bonyhádon

Bonyhádi ÖTE márc 23-án este kapott jelzést, hogy a településen kidőlt egy fa. Az önkéntesek az erős hóesésben a helyi katasztrófavédelmi őrs tűzoltóival közösen szüntették meg a forgalmi akadályt; az ÖTE négy tagja vonult a helyszínre.

Fotó: Bonyhádi ÖTE / Facebook

 

Vas megye

Személyautó csomagtere és hátsó ülései égtek Szemenyén, a Szabadság utcában márc. 24-én a késő esti órákban. A lángokat a vasvári önkormányzati, a hosszúperesztegi és a kámi önkéntes tűzoltók oltották el. A tűzeset során nem sérült meg senki.

 

Veszprém megye

Karambol Nyirádnál

Egy személykocsi és egy kisteherautó rohant egymásba márc. 24-én Nyirád külterületén. Az esethez az ajkai hivatásos és a nyirádi önkéntes tűzoltók vonultak. Mindkét járműben csak annak vezetője ült, a személyautó vezetőjét az egységek feszítővágó segítségével szabadították ki a roncsból. A mentők egy embert mentőhelikopterrel, egyet mentőautóval szállítottak kórházba.

 

Kémény égett Taliándörögdön

A taliándörögdi önkéntes tűzoltók márc. 24-én délelőtt kapták a riasztást, mely szerint egy kémény ég a Petőfi utcában, és a kéményseprő nem tudja eloltani. Kiérkezésükkor két poroltót vittünk a házba; felszereltek a tűzcsapra egy alapvezetéket, de használatára nem került sor. Az izzó kéményt kitisztították, melyből kb. másfél talicskányi izzó hamut, kátrányt, salakot mertünk ki.

Fotó: Taliándörögd ÖTE / Facebook

 

Zala megye

Márc. 24-én hajnalban egy elszáradt fa törzse kapott lángra Sármelléken, a Dózsa György utcában. A keszthelyi hivatásos és az alsópáhoki önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat.

 

Pest megye

Életmentés Kisorosziban

Szentendre Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete pénteken a késő esti órákban a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeletétől kapta a riasztást, mely szerint Kisorosziban egy háromszintes családi házban tűz keletkezett és a lakók nem tudják a füst miatt elhagyni az ingatlant. Kiemelt esetként a katasztrófavédelem szentendrei hivatásos tűzoltó egységei azonnal elindultak a helyszínre és ezzel párhuzamosan az ÖTE is reagált az eseményre, így Szentendréről a hivatásos egységek után indultak ők is. Kapitány Norbert, az egyesület tagja a káresettől nem messze lakik, így elsőként érkezett ki a helyszínre, ahol egy gyors felderítést követően behatolt az épületbe és az emeletről kimenekítette a bajbajutottakat. Gyors és hatékony akciójának köszönhetően nem lett nagyobb baj és két felnőtt és két kiskorú életét mentette meg. Nem sokkal az életmentést követően a tűzoltást is meg tudtuk kezdeni, de szerencsére a Szentendrei Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakemberei, valamint a Leányfalui Önkéntes Tűzoltó Egyesület  tagjai is hamar kiérkeztek a helyszínre és a még parázsló részeket véglegesen eloltották.

 

Tűz Pilisvörösváron

A pilisvörösvári önkéntes tűzoltók márc. 28-án 16:12-kor kapták a riasztást egy tűzesethez. Mint kiderült az Áfonya utcában és a Zöldárok utcában is kerti hulladékot égettek; az önkéntesek a helyi polgárőrség segítségével a két címen a tüzet eloltatták és felhívtuk a tulajdonos figyelmét a tűzgyújtási tilalomra.