Hírek

„Vírushíradó”: 2020. márc. 23–29.
2020. március 30. 13:22
Az önkéntes tűzoltók több frontot is nyitottak a járvány elleni harcban: az önkéntes tűzoltó egyesületek – „hagyományosnak” mondható teendőik mellett – aktívan segítik a védekezést, és kapcsolódnak be a lakosság ellátásába.

Segítségnyújtás Szentendre lakóinak

A szentendrei önkéntes tűzoltók is részt vesznek a rendkívüli helyzetben Szentendre város lakóinak segítségnyújtásában. A múlt héten a városi rendészet munkatársaival közösen idősek részére szállítottak ki ebédet, hogy ezzel is segítsenek nekik a megfertőződés elkerülésében.

Az ÖTE tagjai nem csak az ételkiszállításban, hanem más munkákban is segítenek. Ők szállították ki a sátrat, hősugárzókat a hajléktalanszállóba, és a Városi Szolgáltató munkatársai állították fel, mert az újonnan érkező otthontalanokat itt helyezik el. A Kinizsi SE ajánlotta fel a sátrat, a hősugárzókat pedig a Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálat.

Fotó: Szentendre ÖTE / Facebook

 

Fertőtlenítés Battonyán

Boros Csaba, Battonya polgármestere, segítőivel, a helyi önkéntes tűzoltókkal (maga is tag, polgármesterré választása előtt elnöke volt e közösségnek) szombaton fertőtlenítő permetezést végzett a város közterein.

Fotó: Battonya ÖTE / Facebook

 

Fertőtlenítés Jászárokszálláson

A Jászárokszállási Önkormányzati és Önkéntes Tűzoltóság lánglovagjai csütörtök este elkezdték a város legforgalmasabb közterületeinek fertőtlenítését. A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a tűzoltóság saját forrásból két motoros permetezőgépet, valamint védőfelszereléseket vásárolt, hogy a közterületek fertőtlenítését el tudják végezni. Mezei Tibor, az önkormányzati tűzoltóság parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy a város lakosainak védelme érdekében a polgármesterrel egyeztetve végzik a fertőtlenítést. A beavatkozáshoz szükséges környezetbarát fertőtlenítőszert az önkormányzat biztosítja.

Fotó: Jászárokszállás ÖTE

 

Fertőtlenítés Sárisápon

A Sárisáp Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai márc. 27-én a községben végzett fertőtlenítési munkákra készültek, de közben riasztás érkezett Dágra, ahol a domboldal égett. Összesen hét önkéntes tűzoltó vonult oltani, majd hazaérve folytatták a falu forgalmas pontjainak fertőtlenítését.

Fotó: Sárisáp ÖTE / Facebook

 

Fertőtlenítés Kiskőrösön

A Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai szombaton vonultak ki, hogy a város kritikus helyszínein fertőtlenítést végezzenek.

Fotó: Kiskőrös ÖTE / Facebook

 

Gyűjtés Pilisvörösváron

A Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület márc. 27-én adta át a helyi mentőállomásnak azokat az eszközöket (mosógépet, szárítógépet, hűtőt), amelyet a mentősök munkájának megkönnyítésére gyűjtöttek. A munkájukat cégek és magánszemélyek is segítették.

Fotó: Pilisvörösvár ÖTE / Facebook

 

Fertőtlenítés Biatorbágyon

A biatorbágyi önkéntes tűzoltók az önkormányzat kérésére márc. 27-én hajnalban fertőtlenítették a forgalmasabb közterületeket: buszmegállókat, posta, gyógyszertár, ABC bejáratokat, a pályaudvar környékét. Terveik szerint a fertőtlenítést naponta megismételik.

Fotó: Biatorbágy ÖTE / Facebook

 

Fertőtlenítés Fóton

A Fóti Aqua Önkéntes Tűzoltó Egyesület március 27-én Fóton az összes tömegközlekedési megállóhelyet, buszmegállókat, vasútállomásokat, egyes közparkokat, utca bútorokat fertőtlenítő oldattal fertőtlenítették. Tervezik, hogy ezt rendszeres időközönként megismétlik.

Fotó: Fóti Aqua ÖTE / Facebook

 

Fertőtlenítés Orgoványban

Kedd estétől kezdve minden nap fertőtleníti Orgovány nagy forgalmú közterületeit az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata, akikhez csatlakozott a DORT speciális mentőegység is. Az önkéntesek vegyvédelmi ruhába öltözve, permetezőtartályból juttatják a fertőtlenítőszert a közterületre. A napi beavatkozás érinti a helyi üzleteket, élelmiszerboltokat, pékségeket, közintézményeket (Egészségház, polgármesteri hivatal, rendőrőrs, posta, művelődési ház) és minden olyan helyet, ahol sokan megfordulnak napközben, illetve a közterületi padokat és a kerékpártárolókat is sterilizálják. A falu lakosainak védelme érdekében az önkormányzat a tűzoltókkal egyeztetve döntött az intézkedésről.

Fotó: BAON

 

 

Gyűjtőfuvarok Győrszentiván környékére

A Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület több alkalommal a lakossági felajánlásokat (egészségügyi kesztyű, mosószer, öblítő, mosógép, mikrohullámú sütő stb.) gyűjtötték össze és szállították el a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, ahol minden segítség jól jön. A kórházba saját felajánlásból mosógépet is juttattak. Ezen kívül a helyi élelmiszerbolt dolgozóinak biztosítottak maszkot a napi munkavégzéshez. 

Fotó: Győrszentiván ÖTE

 

Fertőtlenítés Hollóházán

A Hollóházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület fertőtlenítést végzett Hollóháza település frekventált helyein (közterületen lévő korlátok, közintézmények, buszmegállók, köztemetők, posta,  orvosi rendelő-gyógyszertár, illetve az összes üzemelő vállalkozás telephelye).

Fotó: Hollóháza ÖTE

 

Fertőtlenítés Szalkszentmártonban

A kijárási korlátozás bevezetése után a Szalkszentmártoni Önkéntes Tűzoltó Egyesület megkezdte a fertőtlenítést Szalkszentmártonon. Az üzletek bezárását követően két százalékos hipós oldatból készült vegyszerrel permetezik le a boltok, az orvosi rendelő, az óvoda bejáratánál és a gyógyszertárnál lévő területet, a kerékpártárolókat, buszmegállókat, kültéri padokat, illetve minden olyan közintézmény környékét, ahol a legtöbb ember megfordul. A munkában a polgárőrök is részt vesznek.

Fotó: Szalkszentmárton ÖTE

 

Fertőtlenítés Lövőn és Nemeskéren

Lövő és Nemeskér községben a Lövői Önkéntes Tűzoltó Egyesület március 28-án végzett fertőtlenítést. Egyebek mellett a sokak által látogatott terek berendezéseit, a buszmegállókat, és a középületek bejáratai korlátait, valamint a hulladék gyűjtőket tisztították meg ilyen módon.

ű

Fotó: Lövői ÖTE 

 

Fertőtlenítés Fertőrákoson

Fertőrákoson szintén március 28-án fertőtlenítettek a Fertőrákosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltói – ehhez az egészségügyileg ajánlott töménységű hipós oldattal. Az egész falu területét körbejárták, különös figyelmet fordítva az olyan területekre, ahol általában sokan fordulnak meg. A tevékenységet hetente fogják megismételni addig, amíg a koronavírus veszélyt jelent az állampolgárokra.  

Fotó: Fertőrákos ÖTE

 

Fertőtlenítés Füzesabonyban

Hetente két alkalommal közterület fertőtlenítést végez a  Füzesabonyi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A fertőtlenítés idejére a helyi polgárőrök biztosítják a helyszíneket. Füzesabonyban mind az északi, mind a déli városrészen lemosó kezeléssel fertőtleníteni fogják a központi frekventált helyeken a padokat, korlátokat, kilincseket, de az aluljáró sem marad ki. A fertőtlenítést 1%-os hipoklorid oldattal végzik.

Fotó: Füzesabonyi ÖTE / Facebook